Två vunna – men en bortslarvad poäng

The battle of usla powerplay, läktarsömsderbyt, det galna tappet och den läckra vändningen eller bara Modo – Björklöven 2-3.

Ja, det var inte den mest kvalitativa hockeymatchen jag sett på länge, men det verkar nästan alltid bli spännande, dramatiskt och underhållande tillslut när de här lagen möts. Så även den här gången.

Det som stack ut mest för mig var powerplay. Både hur Björklövens powerplay såg ut. Att pucktempot var bättre, att det faktiskt var ett klart steg framåt, men också att Modos powerplay var det sämsta jag sett på hela säsongen. Det var som Björklövens har sett ut när det varit som sämst och sedan lite sämre.

Modo har ändå spelare som Henrik Björklund och Patrik Karlkvist som ska vara gryma skyttar i powerplay. De har också Johan Eriksson som var en powerplayspelare i fjol och Tingsryd, men med sin tilltänkta playmaker på läktaren, Jonathan Jonsson, så var det bara stillastående, statiskt med panik i allt som skedde. Att inte Modo värvat en playmaker är över mitt förstånd. Tänk dig en Marcus Eriksson i Modo, oj vad det skulle lösa knutar. Nog om Modo, det var bara en självklar spaning för mig som inte ser dem så ofta.

I slutändan när vi summerar matchen så kommer det att heta att Björklöven gjorde en bra insats och vann rättvist i slutändan, men inledningsvis var det ingen höjdare från något av lagen. Första perioden såg ångestladdad ut. Det var Ackes tackling som var kul att se, det var pucktempot i Lövens powerplay, men annars var det inte så mycket att hänga i julgranen i första perioden. Det kändes som att Lövens övertag i skottstatistiken var alibi.

Det var dock så att Modo hade oerhört svårt att komma till några riktiga målchanser. Det var bara när Björklöven slarvade som de kunde ta sig till heta lägen. Så var det genom hela matchen tycker jag. Även i andra perioden där Modo vann skotten klart, men mestadels hölls på utsidan.

Kul med ett powerplaymål där. Det kanske inte var ett klassiskt PP-mål, men fint av Jacke att vara redo, släpa in i slottet och skicka in pucken. Det går inte att säga något annat än att han fortsätter att leverera den gode Jacob Andersson.

Sedan hade Björklöven fyra raka utvisningar. Delvis i slutet av anda perioden, men sedan två till i inledningen av tredje och Modo höll på att sumpa det hela, men de gjorde mål tillslut och det får Mikko Pukka och  Oscar Masiello ta på sig. Pukka måste vara mer rejäl och Masiello ska inte släppa in mål från den vinkeln.

Därefter blev det bisarrt. Björklöven bara käkade upp Modo, skapade lägen, tryckte ned Modo i egen zon, ja de ägde spelet, Modo hade verkligen ingenting. Det kändes som en tidsfråga innan Löven skulle få ett PP till eller att de skulle näta. Men Bergman svalde pipan och Modo fick en kontring av…… jepp Mikko Pukka och sedan släppte Masiello ett inte otagbart avslut igen och vi hade 2-1. Så sjukt egentligen.

Men precis som matchen summeras så var Björklöven bättre över 62 minuter och då var det rättvist att de fick göra 2-2. Jag tycker att Jakob Stenqivst gjorde en av sina bättre matcher på ett tag så att han fick kvittera var rättvist. Björklöven behöver att han levererar framåt om de ska ha framgång då han har en sådan roll från sin backplats. Löven är offensivt backtunga och defensivt forwardstunga. Då blir backarna viktiga.

Att sedan Jacob Peterson fick avgöra, eller fick och fick, han avgjorde i förlängningen var också rättvist. Han var i mina ögon det mest kreativa Björklövet igen den här matchen, bäst framåt och han har ett fint skott. Ett bra avslut. Björklöven vann tillslut, det var rättvist, men visst skulle det här varit tre poäng som matchen utvecklade sig. Den där poängen för Pukka och Masiello ta på sig.

Vad plockar vi upp i övrigt från den här matchen då?

¤ Acke Hellström gjorde en av sina bättre matcher i Löventröjan. Det är sådana matcher som den här som han ska kliva fram, spela fysiskt och vara en ledare från bakplan.

¤ Har Mikko Pukka spelat sig ur laget? Det känns så. Han hade två rejäla missar, han har sett seg ut hela säsongen och det finns både Backman och Tornberg i kö att kliva om honom i backordningen. Vi får se.

¤ 4700 pers på ett derby. Det är riktigt illa. Sittplatspubliken var tystare än i ett bibliotek och Modoklacken som var 3-4 gånger större än Lövenklacken var chanslösa i den kampen enligt mig. Lövenklacken var klart mindre än i ett par av de tidigare derbyna i Ö-vik, men gjorde trots det ett bra jobb. Som helhet var det ett derby på läktarna som avspeglade lagens tabellplacering och förlustrader på slutet.

¤ Oscar Masiello släppte två tveksamma mål. Nu börjar det bli riktigt jobbigt det här. Vem ska stå på lördag. Den som släppte två tveksamma mål mot Modo eller den som stod för en rejält skakig insats senast han stod, alltså Pettersson mot Tingsryd.

¤ Det var en otroligt skillnad när Löven fick in Lukas Ericsson och Oskar Ståhl-Lyrenäs i laget. Bredden betydde att Modo aldrig riktigt kunde trycka ned någon lina konsekvent som det gått att göra de senaste matcherna. Noterbart att Cruseman återigen är läktad. Det måste hända något där snart.

¤ När Löven låg under med 1-2 så var de en poäng i från kvalstrecket. Nu är de på samma poäng som Västervik på slutspelsplatsen. varje match kommer att vara på liv och död i tabellen närmaste tiden.

13 kommentarer

 1. Keepern

  Pukkas och framförallt Masse får ta på sig poängtappet och självklart ska Pettersson stå på lördag om inget SHL lån som verkligen måste till har kommit till lördag.
  Rolig att se ett betydligt bättre PP där nog många med mig undrade hur Fagervall tänkte när han satte Söder som spelfördelare men det blev ju rätt lyckat. Bättre fart på passningsspelet och Freddan A såg också mer bekväm ut i sin roll.
  Hoppas bara det inte kommer en baksmälla på lördag, det är verkligen tre viktiga poäng på spel då för sedan väntar Tälje borta och Oskarshamn hemma dom närmaste matcherna.

 2. Yngve

  Vi har i särklass seriens sämsta målvakter, men det är inget snack om att Pettersson är den som ska stå på lördag för Masiello är allt annat än bra. Han får till största del ta på sig båda målen och poäntappet mot Modo. Målet mot Västerås i sista bortamatchen mot dem och båda målen mot Modo är under all kritik. Det håller inte att släppa in sådana mål på den här nivån. Ny målvakt måste in annars kan det bli division 1 nästa år.

  • Per

   Med tanke på släktbanden mellan den styrelseledamoten och målvakten som stod igår så tvivlar jag på att ett djupt snack med honom gett vidare stora insikter. Men vem vet.. :)

 3. willas

  Det är ju helt uppenbart att löven nu måste göra allt för att värva en målvakt som håller högre standard än det vi sett denna säsong. Om inte så är risken överhängande att det blir svårt att vara bland de åtta lagen. Agera nu allt annat vore tjänstefel.

 4. Ricky

  Skön vinst! Backarna spelade väldigt bra denna match, bra hårda uppspel, rejält försvarsspel. Kul att se Acke kliva på gång på gång. Enda plumpen var Pucka som tyvärr slarvade lite. Med sånt här backspel kan man börja se lite mer positivt på framtiden..

 5. Göte

  Jag är jätteledsen Gustav men den här fokusering som råder över lagets målvakter ter sig märklig.
  Givetvis o självklart så behöver ett lag både en bra backuppsättning samt en duktig målvakt som kan ”avgöra” matcher. Men med facit i hand (så här långt i serien) så har vi endast två lag som gjort färre mål än oss. Vi når inte ens 2,5 mål(!) per spelad match o det i min värld är sämre än uselt. Att då börja lägga fokus på hur ”dålig” malvakten är ter sig obegripligt! Jag vet att du tidigare nämnt om att laget behöver strikers o det är i slutändan där kontentan landar. Masse släppte trots allt bara in 2 puckar o visst hade han kunnat ta den ena men att klaga eller ”lägga skulden” på honom känns tveksamt. Hoppas vi kan lyfta o få lite tur med oss framöver,eller som den gamle Real Madrid tränaren sa en gång i tiden, ”Jag skiter i hur många mål motståndaren gör mott oss – Bara vi gör fler o vinner så är det okej”!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det stämmer att Björklöven gör för få mål, men lövens målvakter har om vi ser till statistik varit den sämsta duon i serien och skiter vi i statistik och ser till intryck så har de varit oerhört ojämna. De blandar superräddningar med enkla insläppta mål och misstag. Det är just det bristen på stabilitet som gör styrde hamnar i fokus. Tro mig målskyttet och PP har och kommer fortsätta vara i fokus också.

 6. Göte

  Mmm tack för ditt svar Gustav. Även om man kan köpa att dem varit ojämna (vilket dem varit/är) så är dem inte ”sämst”,då det finns fem lag av de 14 som släppt in fler mål. Dessutom så är det 10 lag av de 14 som släppt in 90 mål eller mer.
  Jag uppskattar o läser dina krönikor som jag tycker är bra o läsvärda men denna tråd tycker jag fick lite för mycket fokus kring de 2 mål som Masse släppte in. Hoppas vi kan få igång målproduktionen då kan serien förändras seriöst till vår fördel!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Fast om vi kollar på målvakternas statistik när det gäller insläppa mål per match och räddningsprocent så har inget lag en duo med sämre gemensam statistik. Det kommer alltid att bli fokus på målvakterna om de släpper in enkla mål eller gör misstag. Så är det bara. Oavsett hur målskyttarna levererar. Om däremot motståndarna gör mål där målvakten inte är att skyla, styrningar, mål där han spelas ur läge eller liknande. Då kommer målvakten inte i fokus även om han släpper in fem mål. Så ser jag det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>