Matchdag – Vita Hästen hemma

Superjumbon Vita Hästen kommer till Umeå på lördagen och Björklöven har en bra chans att ta ett klive mot slutspel och säker mark.

Efter förlängningssegern mot Modo har Björklöven tillslut fått slut på raset och då är det perfekt med Vita Hästen enligt mig. Ett lag som går oerhört tungt, som Björklöven besegrat i mötena den här säsongen och dessutom på hemmais. Ser vi till tabellen så kan Löven ta ett rejält kliv från kvalstrecket i och med att stora delar av omgången spelades i går så blir det sex poäng ned dit vid seger. Det vet vi. Vid seger blir det också andra raka, något att bygga på.

Björklöven såg något bättre ut mot Modo, men nu väntar en ny utmaning. Ett lag som brukar trasa sönder matcherna till riktigt risiga historier som är eländiga att se på. Det brukar bli lågt tempo, många felpass, spelvändningar, stök och bök.

Vita Hästen ligger sist i serien med 15 poängs marginal med sina 30 poäng. De kommer från 2-3 efter förlängning mot Pantern och en 4-3-seger mot Södertälje efter förlängning och före det 5-2 mot Västerås så laget har hittat någon slags from på slutet. Före innan de tre matcherna hade Hästen fem raka förluster.

Björklöven har vunnit säsongens möten och 4-3 har varit resultat  samtliga matcher. 4-3 under ordinarie tid hemma, efter straffar i första bortamötet och efter förlängning i andra bortamötet. Noterbart är att Sebastian Selin gjort mål i alla tre matcherna och fyra totalt. Så han verkar trivas mot Hästen.

Jag förväntar mig som vanligt mot Hästen en eländig match där Hästen lär dra ned tempot, förstöra spelet och det blir en trasslig historia. Dock kommer Löven att bjudas på misstag och få sina lägen. De kommer säkerligen i perioder att dominera matchen. Frågan är bara hur de tar vara på dessa perioder målmässigt. Hästens chans är att det blir en special-teams-match. Då kan de vinna. Där är det bättre.

Laget (Preliminärt)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

26 Jacob Stenqvist – 8 Mikko Pukka
28 Simon Åkerström – 37 Jacob Andersson
4 Jonas Emmerdahl – 7 Alexander Hellström
49 Simon Backman

71 Oskar Stål-Lyrenäs – 13 Fredric Andersson – 79 Emil Lundberg
11 William Eriksson –22 Jacob Petersson – 29 Alexander Wiklund
40 Sebastian Selin – 77 David Lindquist – 52 Lukas Ericsson
20 Mattias Granlund – 19 Kristoffer Söder – 33 Marcus Jonsson
10 Emil Norberg

Bloggens nycklar:

¤ Straffa misstagen – Hästen brukar bjuda på misstag som ger lägen, de har en oerhört svag backsida. Det måste Löven ta vara på.

¤ Utvisningar – Björklöven får inte ta en massa onödiga utvisningar mot Hästen.

¤ Farten – Björklöven ska piska upp farten, inte hamna i Hästens tempo.

Sagt från Lövenhåll: 

- Vi tar med oss att vi var till den energinivån vi ska spela på senast. Vi spelade på det sättet vi vill göra Det känns som att energin finns där i truppen igen. Matcherna nu blir viktigare och viktigare för tabellen de som kommer nu. Vi ska vara konsekventa i vårt spel och spela så som vi gjorde senast. Sedan fick vi göra ett mål i powerplay senast och det var viktigt, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida. 

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Marcus Eriksson har stått för 43,44, 42 och 40 poäng i allsvenskan de senaste fyra säsongerna. Det har dock varit lite trögt för Eriksson den här säsongen. Hans 21 (1+20) poäng på 33 matcher är en bit under hur det brukar se ut. Han är tvåa i laget med det. Kaptenen Jesper Samuelsson är etta på 25 (7+18) poäng. Trea är Henrik Rommel 19 (11+8) poäng som bästa målskytt, men Rommel spelar inte mot Löven (skadad). Däremot spelar August Gunnarsson som är tillbaka från långtidsskada som stod för 13 mål i fjol och många av dem i powerplay.

¤ Powerplay är ju Hästens grej. De har som lag 17.86 som tia i serien. Det är klart sämre än vanligt,men individuellt har vi trots det har vi Henrik Rommel som tvåa 14 (9+5) poäng, Jesper Samuelsson som sexa 13(1+12) och Marcus Eriksson som sjua 13 (0+13) poäng i powerplaypoängligan för hela serien. Så det är den duon som ska stoppas i PP Eriksson/Samuelsson ihop med Gunnarsson.

¤ Med 75.22 är laget delat näst sämst i serien i boxplay med Björklöven. Målvaktsduon Viktor Koman och Marcus Hellgren ståtar på 91.31/2.59 och 91.02/2.74. Alltså siffror precis lite bättre än Björklövens målvakter trots att Hästen är jumbo och Löven ett mittenlag.

¤ Med 70 mål framåt har Hästen gjort överlägset minst antal mål i serien. Med 7.63 procent i effektivitet på skotten är bara Björklöven sämre i hela serien per skott på mål.

¤ Henrik Nyberg, Mattias Kalin, Simon Krekula, Henrik Rommel och avstängde Axel Levander saknas för Hästen så ett riktigt jobbigt skadeläge. Däremot gör backen Wilhelm Westlund comeback.

Sagt från Hästenhåll:

- Det har blivit en vana att vi har många spelare borta och är inget att gråta över. Vi i bussen mobiliserar. Vi har både moral och inställning och det oroar jag mig inte för, säger tränaren Leif Strömberg till nt.se.

Jag har inte alls tänkt på att det ska bli kval, det hoppas jag inte att någon annan gör heller. Vi vill verkligen gå för det här och ge det en chans. Oavsett hur det blir tror jag att vi har mer nytta av att vi krigar in i det sista, än att vi börjar förbereda oss mentalt redan nu att det blir kval. Jag tror ingen mår bra av det heller. Jag tror och hoppas att vi allihopa går för det, säger målvakten Viktor Kokman till nt.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 15.15. Jag själv är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

7 kommentarer

 1. Ronny Edvardsson

  Hej G!
  Det ser inte så lovande ut just nu som Lövensupporter. Jobbigt och tufft, både i föreningen och oss supporter? Pengarna som vi håller på att samla in…Vad händer nu med dessa pengar (inte köpa grisen i säcken)? Serien är ju slut snart (grundserien), och då behövs ju inga nya spelare (sommarträningen)?
  Lycka till Löven….en supporter sedan 1982.

 2. Ronny Edvardsson

  Period ett och minut 15, var det ett Mål för Björklöven då? Kom ett pling i min mobil då från en av mina sportappar??

 3. Ynnor

  Försöka hänga kvar i Hockeyallsvenskan denna säsongen, på något vis. Och sattsa allt nästa säsong? Även med pengarna som vi håller på att samla in….Rätt eller fel??

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag tror inte på det. Den här säsongen måste få en positv avslutning. Annars kostar det för mycket i publikintäkter och i minskad framtidstro hos fansen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>