Matchdag – Södertälje borta

Södertälje väntar för Björklöven på onsdagen i Scaniarinken. Södertälje som till skillnad från Björklöven har seriens bästa spets, men trots det haft en svår säsong.

Södertälje har varit uppe som trea, fyra, men de har även varit nere på kvalplats och vänt. Det har varit en rysligt ojämn säsong för Södertälje som på förhand var tippade väldigt högt upp. Topp 4-5 av de flesta.

De har seriens offensivt bästa duo den här säsongen i Sebastian Dyk och Nicolai Meyer. De har gjort 81 poäng tillsammans och är etta och två i seriens poängliga. 81 poäng är samma som Björklövens föra främsta poängmakare mäktat med. Överlag nu med nyförvärvet Martin Janhols i laget så har Södertälje två riktiga superlinor i Dyk/Meyer/Liljewall och den nykomponerade med Lindsay Sparks som kommit igång på slutet, Ludwig Blomstrand som gjorde 22 mål i Almtuna innan han åkte till dödgrävarlaget Karlskrona i SHL och så Janhols som hade 18 mål förra säsongen i allsvenskan för Pantern.

Björklöven och Södertälje har möts tre gånger den här säsongen och det har slutat med hemmaseger i samtliga möten. 5-2 och 3-0 i Umeå, 3-0 även förra mötet i Scaniarinken. Dock skiljer sig lagens formkurva något. Löven har en seger på senaste sex, fyra av 18 poäng, Södertälje har fem segrar på senaste sex, 14 av 18 poäng. Laget har en förlust under ordinarie tid på de senaste nio matcherna. Närmast kommer de från 4-3 efter förlängning borta mot Pantern, 4-2 hemma mot Oskarshamn och en 3-4-förlust borta mot Vita Hästen.

Det som utmärker laget förutom att ha grym spets är att de släpper till oerhört många målchanser bakåt och släpper in väldigt många mål. 104 insläppta mål är näst flest, bara Almtuna med 105 har släppt in fler.

Därför förväntar jag mig en match där Södertälje för spelet, men där Björklöven lär spela klassisk bortahockey. Ta det som bjuds, täcka skott, ligga rätt, ta vara på motståndarnas misstag. Löven har inte alltid sett ut som på bortais den här säsongen, men nu efter 0-2 mot Hästen kan jag inte tänka mig någon annan gameplan. Det som talar för Björklöven i matchen är att Södertälje har ett tufft skadeläge och ganska många och viktiga spelare borta.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

26 Jacob Stenqvist – 8 Mikko Pukka
28 Simon Åkerström – 37 Jacob Andersson
4 Jonas Emmerdahl – 7 Alexander Hellström
49 Simon Backman

71 Oskar Stål-Lyrenäs – 13 Fredric Andersson – 79 Emil Lundberg
48 Filip Cruseman –22 Jacob Petersson – 29 Alexander Wiklund
40 Sebastian Selin – 77 David Lindquist – 52 Lukas Ericsson
20 Mattias Granlund – 19 Kristoffer Söder – 33 Marcus Jonsson
10 Emil Norberg

Cody Murphy saknas med sin hjärnskakning. Sedan har William Eriksson efter ett par svaga insatser petats av Filip Cruseman i andralinan. Annars samma lag som senast.

Bloggens nycklar:

¤ Försvarsspelet – Nyckeln med den troliga matchplanen är att det kollektiva försvarsspelet fungerar, att spelet i egen zon fungerar.

¤ Spelvändningar – Björklöven måste våga gå för passningarna i spelvändningar, inte bara ta burskydd.

¤ Stoppa Meyer & Dyk – SSK:s superduo måste få specialbevakning. Nu jobbar normalt inte Löven med sånt, men om inte här, närdå?

Sagt från Lövenhåll: 

– Inget sagt varken på hemsidan eller till mina kollegor inför matchen från spelare eller tränare.

Noterbart om Södertälje:

¤ Med galna 43 (19+24) poäng på 36 matcher leder Nicolai Meyer seriens poängligan. Tvåa är Sebastian Dyk på 38 (19+19) poäng. Tredje poängplockare i SSK är deras center Christoffer Liljewall med 23 (815) poäng.

¤ Från backplats sticker Markus Oskarssson 18 (3+15) poäng och Marcus Fagerudd ut med 17 (4+13) poäng.

¤ Trots att laget släppt in så många mål är Alexander Sahlin sjua i seriens målvaktsliga på 92.40 i räddningsprocent och 2.23 insläppta mål per match.

¤ Södertäljes powerplay har stått för 21.60 procent i spelformen med 27 PP-mål där Dyk är bäst med sju mål och Meyer tvåa med sex mål. 79,31 placerar SSK som sjua i boxkplaystatistiken.

¤ Södertälje har gjort mål i boxplay i fyra raka matcher. De är med fem mål i spelformen bäst i serien.

¤ Skadeläget är trots formen ganska jobbigt Stefan Gråhns, som väntar på ett specialskydd saknas, Nicklas Grossmann, Marcus Bohman och Jacob Spångberg är skadade. Nyförvärvet Marcus Karlström ådrog sig en överkroppsskada, mot IK Pantern, och förväntas bli borta i två veckor. Emil Bejmo är fortsatt avstängd och David Åslin, var med tisdagens träning, verkar vara utanför laget fortfarande.

Sagt från Södertälje-håll:

– Vi har utvecklats. Vi strävar hela tiden efter att få ännu högre nivå och att höja lägstanivån. Men vi har utvecklats och tagit några kliv framåt. Mot Björklöven kommer det bli grymt viktigt med starten och det kommer krävas att vi köper läget i matchen och krävs det pigg och kry personal, säger tränare Ulf Lundberg till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.