Matchdag – Västerås hemma

Efter förlängningssegern mot Pantern senast tar Björklöven emot Västerås på fredagen. Topplaget som Löven haft ganska lätt för den här säsongen.

Björklöven har mött Västerås tre gånger den här säsongen. Det har blivit sju poäng, 2-0 i Västerås första gången, 5-4 i Umeå och sedan förlust efter straffar 4-5 i Västerås senast. Då hade Björklöven matchen i sina händer i 4-3-ledning, men tappade den.Björklöven är faktiskt det enda laget som Västerås inte besegrat under ordinarie tid den här säsongen. Det lag som Västerås har sämst poängsnitt mot av alla i serien.

Nu väntar serietrean som är 18 poäng före Björklöven för fjärde gången och de gör så med god form. 3-2 hemma mot Karlskoga, 5-2 borta mot Pantern och 4-1 mot Tingsryd är senaste tre matcherna. Över senaste sex matcherna har Västerås bara en förlust, då mot Oskarshamn så det är ett hett lag som kommer till Umeå.

Det som talar mot Björklöven rent statistiskt i den här matchen är att Västerås har gjort minst tre mål i 17 av sina 19 senaste matcher. De gör nästan alltid minst tre mål. Björklöven har gjort tre mål eller fler under ordinarie tid i 2 av sina senaste 8 och 10 av senaste 19. Känslan är alltså att det här ska behöva bli målsnålt för att Löven ska vinna.

Dock har ju Björklöven gjort 11 mål på tre matcher mot Västerås. De två senaste matcherna har varit ganska öppna åt båda hållen. Jag tror inte att vi ska räkna med det idag. När Björklöven mötte Västerås tidigare har de varit i andra delar av säsongen. 2-0-segern i ABB Arena speglar mer hur Björklövens säsong ter sig just nu.

Västerås sätter rejält med press i offensiv zon och går rakt på mål. Det gäller att Björklöven klarar av att hantera den pressen utan att göra en massa misstag för att de ska kunna vinna. Sedan gäller det att inte bara ta en massa alibilägen. Samuel Ersson är för bra för det. Spelar sig till riktiga lägen eller ha rikligt med trafik. Annars handlar det bara om att bygga en vägg till målvakt.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

30 Mattias Pettersson (35 Rasmus Eriksson)

26 Jacob Stenqvist – 8 Mikko Pukka
28 Simon Åkerström – 37 Jacob Andersson
4 Jonas Emmerdahl – 7 Alexander Hellström
52 August Tornberg

77 David Lindqvist – 13 Fredric Andersson – 29 Alexander Wiklund
79 Emil Lundberg – 22 Jacob Petersson – 71 Oskar Ståhl-Lyrenäs
40 Sebastian Selin – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund
48 Filip Cruseman – 53 Lukas Ericsson – 33 Marcus Jonsson
21 Erik Rainersson

Joakim Fagervall rörde om fullständigt i laget senast och då det blev två poäng tror jag att han fortsätter så. Cody Murphy skadad, i övrigt är Norberg, Backman och Häman-Aktell utanför laget. Jo, även Oscar Masiello saknas för Björklöven och ersätts av junioren Rasmus Eriksson.

Bloggens nycklar:

¤ Boxplay – Björklöven möter seriens bästa powerplay. Då måste de hitta ett sätt att stänga det.

¤ Spelet i egen zon – Hålla ned antalet misstag i egen zon blir en nyckel.

¤ Riktiga lägen – Björklöven måste ta sig till riktiga målchanser, inte bara slänga på mål. Det blir mest att ge bort pucken då mot Västerås.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi har gjort bra matcher mot Västerås tidigare även om vi förlorade mot dem senast. De har seriens bästa powerplay, det är något som vi tittar på, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Västerås:

¤ Västerås har ju en av seriens bästa kedjor offensivt med laget poängetta Kalle Östman 34 (10+24) poäng, interna tvåan Lukas Zetterberg 30 (18+12) och fyran Marcus Bergman 25 (11+14). Den som spränger sig in från en annan lina i poängtoppen är Maikael Frycklund 30 (9+21) poäng. Marcus Bergman är skadad och den som ersatta honom i superlinan var senast junioren Linus Gustavsson

¤ Jonas Liwing 22 (4+18) poäng och Alexander Lindelöf (tre poäng senast mot Löven) 19 (7+12) poäng är två offensivt starka backar att se upp med.

¤ Västerås powerplay på 28.21 procent och 33 mål är seriens bästa. Lukas Zetterberg sticker ut med 9 mål i spelformen. Det är honom de letar efter att sätta upp för skott till vänster. Med 80.00 procent är Västerås femma i boxplaystatistiken.

¤ Samuel Ersson är med sina 93.69 som räddningsprocent och 1.82 insläppta mål per match seriens bästa målvakt och han är en stor anledning till varför Västerås är där de är i tabellen.

¤ Västerås har bara förlorat tre av 22 matcher där de gjort första målet. De har bara vunnit 3 av 16 där de släppt in första målet. Det är alltså oerhört viktigt mot Västerås.

¤ Fredrik Hetta och Marcus Bergman är skadade. Anthon Eriksson avstängd en match till. Marcus Dahlbom ska bli pappa.

Sagt från Västerås-håll:

– Det är ett bra lag, de själva vill ju vara ett topp två-lag. Sen vet jag faktiskt inte. Jag känner inte att det är något i deras spel som gör att vi inte ska kunna prestera mot dem, utan det är dags att ta en trea nu, Men man kan vända på det också och säga så här: Man skulle ha kunnat ha problem med tolv andra lag, men nu har vi liksom känt att det är ett lag då. Kommer man dit under en säsong så har man ju lyckats liksom. Men vi ska åka dit och ta en trea nu, inget snack om det. Vi har bra självförtroende i laget och spelarna gör det bra över tid också, säger VIK-tränaren Thomas Paananen till vlt.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Simon och Gunnar Johnsson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen. Själv skulle jag varit på fjällresa som blev inställd på grund av väder så bloggen ser matchen från soffan.

5 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.