Håll tummarna för Almtuna

Björklöven föll ihop som ett korthus mot Leksand och blev utbuade. Det blir verkligen värre och värre det här.

Den stora snackisen efter matchen var Joakim Fagervall som i en intervju med cmore menade att publikens buande i andra perioden  påverkade lagets prestation där när Löven tappade matchen.

Så kan det förstås vara att det påverkar laget, men Björklöven har en publik som är topp 3 i Sverige när det gäller att stå ut med elände så när man närmar sig botten spelmässigt och resultatmässigt får man räkna med att bli utbuat som lag. Det är något du måste kunna kämpa dig förbi som spelare. Det är ditt jobb.

Joakim Fagervall börjar se tärd ut. Lite uppgiven. Jag förstår att förlusterna tar på honom och det stora är att han är själv. Visst han har Jäger, målvaktstränare Ekman, Stefan Öhman, men han har ingen sportchef, ingen sportsligt kunnig VD, ingen starkt sportsligt kunnig ordförande eller styrelse. Det är Joakim Fagervall själv som bär det här och då förstår jag att det tär. Det skulle helt klart behöva komma in en ny röst, ett bollplank till Jocke och allra mest om Björklöven faller ytterligare och närmar sig negativt kval.

Saken är ju den att Almtuna föll idag, Västervik föll idag, Tingsryd föll idag och Pantern föll i sin senaste match. Björklöven har resultaten med sig. De är inte ett dugg närmare negativt kval idag än de var efter segern mot Almtuna. Alla har tur någon gång. Det är Björklövens tur den här säsongen.

Matchen mot Leksand då?

Jo det såg hemskt ut från start när Leksand körde över Björklöven och gick till 1-0-ledning. Jacke Andersson var vek framför eget mål, men det hade kunnat varit vem som helst. Hela Björklöven såg väldigt tama ut. De verkade vara kvar lite i 2-7-känslan från förra matchen.

Sedan kom 1-1 från ingenstans. Ett dussinanfall där Alexander Wiklund står för en fin aktion, Emil Norberg täcker och får puken på byxan och den går in. Fel då Löven var så mycket sämre, rätt då den kedjan var Lövens bästa, den med mest energi idag. Sedan efter det målet var det som att någon satte i en slant i Björklöven. De fick energi, fart, vann kamper och tog över matchen. De skapade dock inte de allra vassaste chanserna, men tendensen var bra.

Sedan kom andra perioden. En kontring för Leksand, Oskar Ståhl-Lyrenäs tog inte sin markering alls på Johan Porsberger som kunde styra in 2-1 för Leksand och allt det där vi såg i slutet av första perioden var borta. Det var som att målet satte skräck i Björklöven. Spelarna blev rädda att förlora och började få oerhörda problem med Leksands forecheck. Gång efter annan kunde Leksand vinna pucken högt i banan. De värsta kolsuparna här var Jakob Stenqvist och Hardy Häman-Aktell. Jag var rädd varje gång de hade pucken i egen zon.

Vissa skriker ”bänka dem”. Men mot vem? Acke Hellström klev av i första perioden efter att ha täckt ett skott (efter att Stenqvist slarvat med pucken) så det finns ingen att byta med. Björklöven saknar utan Pukka, Backman och Hellström sin defensiva ryggrad och blir ett lag med obalanserad backsida som söker kreativa lösningar när enkla behövs. Det är ett reellt problem som kan bli det som drar ned Björklöven i en streckstrid. Kan de hålla ihop i egen zon ska det inte ske, faller de ihop i egen zon kan alla matcher teoretiskt förloras.

Båda målen var resultat av att Björklöven fastnade i Leksands press. Sker det, att ett lag vinner pucken så högt i banan som Leksand gjorde då kommer det att bli mål för det finns inget mera farligt än att förlora pucken när du är på väg framåt i egen zon.

Sedan kan man konstatera att 4-1 var ett klassavslut av Jon Knuts. Ett läge där man normalt inte gör mål. Det är ett för svårt skott, men nu gjorde han mål. Dock var det inte avgörande. 3-1 hade räckt det med. Björklövens push i tredje perioden må varit moralisk på sättet laget kämpade, men förutom Lyrenäs läge efter att Lundberg åkt till sig en 2 mot 1:a var det mest alibilägen för Löven. 18 skott, men hur många var farliga. Åtta ”röda lägen” sa Fagervall. Känslan var 2-3 grade-A-chanser känner jag. Det räcker inte.

Men grundproblemet är andra perioden, det är spelet i egen zon, backarnas uppspel och känslan av att motståndarna äter upp dig. Sätter den sig, då kan det här bli farligt. Då är det bara att hålla tummarna för att Almtuna förlorar sina matcher. Och visst, det kan hända. Vinner Almtuna 3 av sina 9 matcher räcker det med att Björklöven tar en poäng på nio matcher. Det är ganska bra marginal ändå.

Karlskrona och Västervik borta härnäst. Spontant luktar det inte många poäng, men just nu handlar allt om att kämpa och rida ut stormen. Buande, skador, målsumpning är irrelevant. Rida ut stormen. Klara nytt kontakt.

24 kommentarer

 1. Knutte

  Tyckte jag läste att en psykolog ingick i teamet men jag kan ha fel för det märks inte på laget att det finns en psykolog i bakgrunden som ska bygga självkänsla eller nåt åt det hållet.

 2. Ken1

  Har du någon insyn i truppen? Är det uppgivet och många som letar ny klubb till nästa säsong eller knyter grabbarna näven i byxfickan och vill gå till slutspel?

 3. AE

  Fagervall sa väl nästan upp sig själv ikväll eller så bad han bara om att få sparken. Att vara spydig mot fansen och alla andra som av någon bisarr anledning fortsatt orkar bry sig och vill bidra (ex supporterspelaren) är ett svårslaget bottennapp. Och nu buar publiken och gör det svårt för laget.
  Jobbigt att vara så motarbetad.

  Att han tappat verklighetsförankringen på många sett eller bara mörkar hur det ser ut (ex efter AIK-matchen) är en sak men kan vara en desperat strategi i ett pressat läge. Däremot att fara ut mot supportrar och andra som vill bidra och som bryr sig det är för lågt. Konstigt med reaktioner när vi totalt bränner uppsatta mål och det ser ut som skit på isen mest hela tiden. Att han dessutom förefaller helt uppgiven och inte vet vad han ska göra bidrar till bilden av att han vill lämna eller vill få ansvariga att se till att så sker. Det här är nu ohållbart om det seriöst fortfarande också handlar om att ”ta tydliga steg mot SHL” Eller det kanske också är reviderat? Vem vet, finns det ens någon styrelse värd namnet som kan ta ansvar eller får ”systemet” rulla på tills den siste har slutat att bry sig?

 4. Jiggen

  Börjar man skylla sina tillkortakommanden på publik/fans, så är man tyvärr ute på väldigt hal is. Varken Lövens eller Fagervalls förtroendekapital är speciellt stort just nu, så det är ytterst olämpligt att börja skylla sina brister på människor som bevisligen fortfarande trots allt bryr sig. Och ja ifall man buar så är man absolut inte likgiltig. Vissa yrar om att fans som blir förbannade, och har negativa åsikter, är medgångsfans, men det är i min värld struntprat. Blir man förbannad, och har åsikter mellan himmel och jord, så visar man att man fortfarande mer eller mindre brinner för Löven. Det är såklart inte alltid speciellt produktivt att bli förbannad och t.ex. bua, men i min värld så är det bättre än att folk helt skiter i laget. Detta är elitidrott och då ska det såklart ställas krav på en miljonrullande förening. Nu är det upp till spelare och ledare att visa att de klarar av de krav som helt befogat ställs av många som fortfarande bryr sig om Löven. Klarar man inte av dessa krav, och dessa krav får du leva med i de allra flesta lag som anser sig vara på elitnivå, så är det väl bäst för individen själv att söka sig till något lag där det inte finns några krav från fans eller publik som kan bli förbannade ibland.

 5. Hannes

  Är väl Joakim Fagervall själv som bär ansvaret till det här. Det skulle helt klart behöva komma in en ny röst, ett bollplank till övriga personer i Löven.Fagervall är väldigt stum i förhållande till vad han tjänar.I övrigt har hans uttalanden i kväll ganska mycket klargjort i flera intervjuer i Cmore att han föraktar klubben och dess fans som i själva verket är de som betalar Fagervalls lön

  • KungsholmsLövet

   Nej, föraktar fans och klubb gör han inte, men däremot är han synbart frustrerad och skulle behöva åtminstone någon att ha som sportsligt bollplank. Antingen det eller så måste ledningen entlediga honom och hoppas att en ny tränare kan skaka liv i laget.

   • Hannes

    Kolla intervjuerna med honom på cmore en gång eller par gånger till medans de ligger kvar så kanske du ändrar uppfattning

 6. Ola

  De ska ju ha en psykolog tillgänglig sedan tidigare kommunicerat. Fagervall kunde sagt nej till sportchefrollen. Han har sett sänkt ut länge. Varför agerar inte styrelsen och VD, helt makalöst detta. VD reviderar målsättning och det kommuniceras via bloggen och en intervju där, inte öppet via hemsidan, makalöst dåligt.

 7. Coachen

  Lägstanivån i Lövens spel de första 10 minuterna i andra perioden var inte roliga att uppleva från H (eller från nån annanstans heller för den delen..). Dom 10 minuterna räckte för att förlora matchen. Iaf jag börjar fundera om nåt annat lag i serien har sådant stort glapp mellan ett poängvinnande väl fungerande lagspel och den lägstanivå som laget tyvärr kan nå under en och samma match alternativt mellan matcher. Ett av kännetecknen för ett framgångsrikt lag oavsett sport är att lägstanivån är såpass hög och att lagets lägstanivå inte kommer så frekvent att laget ändå klarar sig riktigt bra i långa loppet och ligger i toppskiktet. Om Lövens lägstanivå hade snäppats upp ett par hack den här säsongen hade vi varit topp 5 nu.

  • Robert From

   Håller med dig. Låg lägstanivå är och har varit ett reellt problem hela säsongen, och bristen på målskyttar förstås.
   Jag har sagt en längre tid att värvningar i år vore meningslöst. Mycket på grund av det du skriver.

 8. ricky

  Våran defensiv är ju katastrof och har varit bristfällig hela säsongen, när ska ledning och media inse detta? Våra backar och vårt backspel håller inte på denna nivå, varför tillåts det se ut så här i match efter match jag fattar inte, vem ansvarar för det? Inte ett endaste uppspel på bladet till forwards, blir rundade och står felplacerade, är osmarta i sargspelet, går bort sig i anfallsspelet etc etc. Är det ingen som går igenom bristerna med våra backar och försöker rätta till felen? Det ser ju likadant ut i match efter match för f..!!

  • Toppen

   Anser att offensiven varit ett större problem, sista matcherna har defensiven sjunkit lika lågt. Men gör du inte mål, vinner du inga matcher. Och vi har inte gjort tillräckligt många mål, trots att vi har haft lägen.

 9. bror

  Var så jvla dåligt så att de inte är sant nästan!
  Hoppas bara att dom klarar kvalstrecket för annars åker man ut.
  Nä..den kommande sportchef får rensa ordentligt,utmaning!
  Fagervall tillför…inget ,på väg bort igen?

 10. Janne Lundström

  Var på matchen igår så såg inte fagerwalls kommentar om publikens buande. För det första, publikens reaktion är som den ska, när ett lag underpresterar som löven gör , gång på gång så vore något annat konstigt. Skrev i mitt förra inlägg att ” lägg ner skiten ” , känns ännu mer aktuellt nu . Att öppet gå ut och kritisera fansens reaktion på den hockey som löven har presterat under hela säsongen visar bara att fagerwall har tappat all fokus på att få löven att spela bättre hockey !! Ja men då stannar vi väl hemma och skiter i att stötta vårat grön gula lag , spela inför tomma läktare , säkert vårat fel även då om det blir förlust!! Vilket otroligt korkat uttalande!! Togs faktiskt en timeout igår, lövens spelare åkte nästan direkt ut på isen igen medans Leksands spelare tog tillvara på hela timeouten . Resultat, 2 insläppta mål nästan omgående !! Sista gången på ladan denna vinter !!

 11. Kid A

  Gustav,
  du är något på spåret då det gäller Fagervalls alla roller. I forum kapas han med fotknölarna, men jag följde honom de två år han var i Västerås.
  Det var två år när hans lag samlade ihop 100 poäng och låg i toppen av allsvenskan. Uppfattningen i Västerås vara att han kanske inte levererade ”Champagne-hockey” men han byggde som vanligt bakifrån med ett stabilt försvar.
  Men sedan hade Västerås en förstafemma som alltid levererade och det gjorde att hela truppen växte under hela säsongen. Jocke gjorde ett stort jobba att utveckla spelare som växte i miljön som var trygg för det var ett positivt drag i laget och det gick bra.

  Så trots alla krav om att han ska sluta som coach skulle jag vilja säga att han är en bra coach. Problemet är att han inte är en bra sportchef. I Västerås hade han så klart mycket att säga till om, men det fanns en sportchef som satte ihop laget och hittade spetsarna åt honom. Sedan styrde han på isen och gjorde det bästa av det material han hade.

  Dagens Björklöven saknar bärande offensiva spelare men det är inte ”tränaren” Fagervalls fel. Jag tror att han har jobbat så gott han kan utifrån materialet han har fått.
  Sedan har ”sportcheferna” Grönberg/Fagervall misslyckats rejält givet den budget man har. Vi har ingen kedja som levererar match efter match och därigenom skapar en lugn miljö för unga talanger att utvecklas. Därför ligger vi där vi ligger.

  Ska vi då sparka Fagervall?
  Som sportchef/värvningsansvarig: JA
  Som tränare: NEJ

  Frågan som man bör ställa är om någon tränare hade kunnat göra det betydligt bättre av denna trupp? I jämförelse så hade Leksand en spelartrupp som underpresterade när Roger Melin tog över. Tyvärr så är Lövens trupp inte bättre än 9-10 plats i allsvenskan.

  Låt en ny sportchef komma in och bygga om laget men behåll Joakim som tränare kontraktet ut (Nästa säsong). Sedan får man utvärdera om Joakim är rätt man för tränarjobbet eller inte i framtiden,
  Jag tror att det är bra om sportchefen får komma in och sätta en trupp utan att behöva börja jaga en ny tränare också. Bättre att värva spelare än att ha 2 Huvudtränare på lönelistan.

 12. Enskedelövare

  Med tanke på skadeläget på backsidan,kan man inte värva en defensiv back,kostar inte så mkt,en erfaren kille som kan ge grabbarna lite energi,en pådrivare.
  Framåt letar man och letar efter en superstjärna men tror du inte Gustav att man sökt efter något för bra helt enkelt eftersom ingen har nappat på att skrivit på..?
  Ska man signa någon får man chansa lite,se det om att det kommer in ny energi i truppen istället,givetvis en kille som kan göra mål men ingen storstjärna som man letar efter nu.
  Vad ska man göra på ledarsidan tycker du?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag tror att du är helt rätt ute angående att de spänt bågen för hårt. De har missat både Janhols och Immo t.ex. I nuläget är defensiven det viktigaste att säkra. På ledarsidan skulle jag ta hjälp av Virus eller Slettvoll som finns i stan.

   • Rob

    Du efterlyser ett bollplank till Jocke. Kanske finns det närmare än du anar. VDn hintade om att det inte skulle dröja till säsongens slut med presentation av ny sportchef. Kanske är det så att sportchefen är i karantän tills transferfönstret är låst. Dvs om en vecka Och i så fall skulle ju den nya sportchefen kunna bli Jockes nya bollplank. Vad tror du?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Det kan vara så. Det vore kanon i sådana fall. Sedan blir det ju konstigt med Kenttä som plockar in lån ena dagen för Oskarshamn för att nästa dag vara bollplank åt Fagge. Jag tror han kommer först efter säsongen.

 13. wilas

  Det är märkligt hur nöjd Vd och styrelsen verkar vara trots det uttalande målet att komma tvåa av Fagervall. Tabelläget och det miserabla spelet som visats upp större delen av säsongen verkar inte göra något intryck på dessa herrar. Att det inte har agerats hittills måste nästan ses som sportslig inkompetens. Verkar heller som om det gör varken eller till om laget missar slutspelet. Om Löven går till slutspel får man väl in mer intäkter och klubben blir mer attraktiv för spelare till nästa säsong. Känns som om föreningen har en intern ekonomisk doping. Efterlyser mer handlingskraft av de som bestämmer i denna förening.

  • QA

   …sen använder man inte kålsupare så här, det är ett jämförande ord:
   ”Gång efter annan kunde Leksand vinna pucken högt i banan. De värsta kolsuparna här var Jakob Stenqvist och Hardy Häman-Aktell. Jag var rädd varje gång de hade pucken i egen zon”

   Man skulle kunna använda kålsupare så här ”X sa att Y var sämst, men jag skulle nog säga att de var lika goda kålsupare när det gällde att tappa puckar till Leksand.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>