Ett steg närmare fiaskot

45 skott på mål, två gjorde mål, tre insläppta, noll poäng och en ny förlust. Ett steg närmare fiaskot.

Livlinorna börjar ta slut för Björklöven. Snart är föreningen tvungna att lägga sig platt och konstatera det fiasko som säsongen 2018-19 blev. Det fanns ändå en chans inför matchen mot Pantern. Seger där, seger mot Tingsryd. Då kanske, kanske det skulle kunna bli ett slutspel. Säg en hedrande plats i slutspelet. Ja, då skulle det kunna gå att peka på att tillslut blev det ändå ordning på torpet med Löven.

Men icke så nicke. Det blev en ny förlust, den här gången mot mighty Pantern, spetlösa Pantern. Nu står Björklöven där med sämst effektivitet i serien, sämsta powerplayet, sämsta boxplayet, inte en spelare i topp 25 i poängligan, ingen defensiv stabilitet och ett konstant hackande målskytte.

Nu är det nära. Säsongen kan snart dödförklaras totalt och sedan börjar dissekeringen av misslyckandet. På något sätt känns det skönt. Det ska bli skönt att lägga den här säsongen bakom sig. Det har inte varit många roliga stunder tyvärr.

Om vi ser till själva Panternmatchen.

Inför matchen noterade jag att Marcus Jonsson fick chansen som center i fjärdelinan istället för William Eriksson och att det inte blev några förändringar på backsidan trots problemen senast mot Karlskoga. Jonas Emmerdahl var dock fortsatt skadad (inte sjuk alltså) så det fanns ingen att kasta in. Lukas Ericsson har brutit fingret så han är ju inte med.

Resultatet med det första, Marcus Jonsson som center blev allt annat än bra. Den linan hade oerhört svårt att ta sig ur egen zon och fick inte till något spel alls. Det var först när William Eriksson kom in i tredje perioden istället för Emil Norberg som jag tycker att den linan började fungera.

Spelmässigt var det en ganska snäll förstaperiod. Böljande spel, inte så fysiskt som det brukar vara i Malmö, men inte heller någon bra match. Två lag med väldigt lite spets. Visst Pantern har Erik Nyström, Björklöven har sin lina med Lundberg och Peterson, men mer är det inte. Då kan det bli så grått som det var i första perioden.

Pantern gör sitt 1-0-mål när Messylinan är inne, de sjunker ihop som om det vore boxplay, just Messy går ned på knä, täcker sin egen målvakt och Mattias Lassen kunde göra 1-0. 0-0 hade nog varit mest rättvist där och då. Mattias Granlund var Björklövens mest aktiva offensiva spelare och det säger kanske något.

Andra perioden var bättre, en bättre hockeymatch, mer underhållande allafall. Ett bra förstabyte av löven, Wiklundlinan satte bra tryck, det var skott med trafik på temat. Det kändes som att snart kommer ett mål. Det kom också. Riktigt fint spel till det målet. Selin till Tornberg, till Åkerström och mål. Klapp-klapp.

Björklöven fixade sedan två raka powerplay. Björklövens spel i powerplay var ganska bra i den här matchen. De rörde sig bra, fick inspel i slottet, hade ett par direktskott, men det är för dålig kvalitet på sistapassningen och på avsluten för att det ska ge något. Det känns som att vägens ände för Björklövens powerplay är att det spelar ingen roll vem som spelar, hur de gör, det bli bara inte en bra slutprodukt ändå.

Sedan har vi då grej of the day. Tekningsseger rakt bak i powerplay, August Tornberg och Kristoffer Söder krockar, friläge för Lennström och 2-1 Pantern. ”Det är en sån grej som händer en gång per säsongen” sa Fagervall, men i slutändan kostar det poängen idag. Det finns olika sidor på myntet. Händer det där AIK, Oskarshamn eller Västerås har de tillräckligt med offensiv för att måla över det. När det händer Björklöven kostar det poäng. Då får det inte hända.

Nu gjorde Simon Åkerström 2-2 när Pantern bytte bort sig, Linkan höll pucken snyggt, Åke skickade upp pucken i taket. För alla Åkerströmhatare så kan vi notera att han är femma i backarnas poängliga i serien, före Nick Pageau, Daniel Gunnarsson, Tobias Enström, Markus Oskarsson och Johan Larsson. Det luktar kontraktsförlängning där.

Precis som i första perioden kändes det som att nu går vi till paus med likaläge, men då kom ett skott från höger av Nyström, retur från Pettersson, ingen Lövenspelare som droppat ned på svaga sidan, Lukas Haudum var där och 3-2 Pantern.

Sedan har vi då tredje perioden. Jag räknar till sju kvalificerade målchanser. Det var Åkerström, Wiklund, Söder, Linkan, Selin, Tornberg och Selin igen. Men Björklöven gör inte mål. Det var inte bara alibilägen. Det var bra lägen. Det ska bli 3-3 med det som skapades i tredje perioden, men har du 7.37 procent i effektivitet, sämst i serien, så har då. Då får de effekter. Åkerström kallar det hjärnspöken. Så kan det vara.  Jag kallar det individuell kvalitet, men det kanske inte är sant. Det kanske är systemet som dränerat bort individuella kvaliteten. Jag vet inte. Löven kan inte göra mål allafall.

I slutändan, Björklöven var i mina ögon spelmässigt något bättre, men hittar ett sätt att förlora ändå. Det är kanske inte så skumt. Har man tre defensiva kuggar (Hellström, Pukka, Emmerdahl) borta, är seriens minst effektiva lag, har sämst powerplay i serien, ja då blir det kanske så här.

Slutligen ett par notiser:

¤ Jag satt med domarövervakaren under matchen och fick lyssna i hans hörlurar en sund. Där hör man allt som domarna säger på isen. Det var ganska kul att höra. Jag skulle vilja höra en match med Lyth. Rent domarmässigt var det ingen match som stack ut det här. Sista utvisningen på Löven såg på reprisen ut som en rejäl filmning av Panternspelaren. Det var väl det som stack ut samt den där interferencen på Linkan i tredje som såg ganska farlig ut, men som mest var otur. Rätt dock av domaren att ta den.

¤ 323 åskådare. Det är egentligen helt otroligt att det inte finns mer intresse för Pantern i Malmö. Jag vet att de har Redhawks, men det bor ju för fan 333 000 pers i Malmö. Det borde kunna vara 1500-2000 pers på Panterns matcher, men det här är ju bara pinsamt. Ännu mer pinsamt att förlora mot Pantern då.

¤ På det mer övergripande planet om Björklövens fiasko har jag skrivit en krönika som ni som har plus kan läsa här: ”Pettersson: ”Löven hör inte hemma i slutspelet”

13 kommentarer

 1. Per

  Pantern har aldrig varit så dåliga som idag. Ändå hittar vi ett sätt att förlora.

  Man såg för övrigt nada av den desperation som Fagge pratat om. Nu gled vi mest runt och var allmänt överlägsna ett dåligt lag och när väl pucken skulle i mål så fanns det verkligen noll desperation. Det kan kanske vara något att fundera på för tränare Fagervall och hans adepter.

  Ser fram emot den utlovade återkopplingen från GD gällande Lövens säsong. Den tillsammans med din intervju av ordförande Salomonsson kan förhoppningsvis bli säsongens höjdpunkt. Träffande krönika för övrigt bakom betalväggen. Bra skrivet!

 2. Mangan

  Då det redan nu ser ut att bli ingenmansland för Löven kan vi börja spekulera nästa säsong med Känttä vid rodret.

  Förtroendet för Fagge lär fortsätta men en ny assisterande istället för Jäger är ett måste! (Eldebrink en dröm här men säkert för dyr)

  En ny förstemålvakt lär vara prio ett då vi utgår ifrån att man gör sig av med Masiello och kör Pettersson (med ett år kvar på kontraktet) som backup.

  5 nya backar lär kontraktetas då Pukka och Backman lär vända hem till Finland och där Jacke och Stenqvist försvinner till SHL resp AHL. Utgår från att skadeförföljde Emmerdahl inte ges något nytt kontrakt.

  5 nya forwards lär kontrakteras då Cruseman, Norberg, Wiklund och Myrphy inte kommer få förlängt. Petersson till SHL.

  Frågan är vilka 11 spelare som hamnar i Löven i sommar?
  Vilka spelare tar Känttä med sig från IKO? Utan att veta exakt vilka som sitter på kontrakt med respektive klubbar så kan Lövens nya förstekeeper vara någon ur kvartetten: Rifalk/Williamsson/Volden/Ljung?

  Förs det någon dialog med Matushkin om en återkomst?
  Tar Piteås Carl Becker ett år i Löven eller går han direkt till Luleå alt Skellefteå?

  Som sagt. Det finns en del att spekulera i.

 3. Lövet

  Jag tycker Laget Björklöven har svikit sina trogna supportrar.

  De sviker ju inte sig själva. 90 % av spelarna vill ju bara ta ut lön….
  Men de sviker de som indirekt betalar deras löner….
  Jävla oproffsigt….

  Dvs oss supportrar. Bedrövligt…
  Av de dryga 40 skott de sköt mot mål igår mot pantern. Hur många var farliga??? Bedrövliga skott knappt med styrfart mitt på målvakten…

  Mormor hade kunnat skapa mer än dessa amatörskott….

 4. Lövet

  Och… Säg inte att det är fagervalls fel.
  Det är patetiskt. Han är en av de 10 % med hjärta för klubben.

  Spelarna gör inte sitt jobb. Åtminstone halva laget ser ut att spara sig så de är hela och friska inför framtida äventyr i andra klubbar.

  • Ola

   Fagervall står för en omodern förlustdrivande hockey. Byt ut omgående, man vinner inte med hjärta man vinner med bra strategi och framförallt prestationer som är bra.

 5. Lövet

  Precis, så är det. BÄNKA HELA LAGET. LÅT DEM SPELA I VÄNNÄS.
  Ta in hela Vännäs lag o ni ska se på fan att det är mer vilja än detta….

  VAD i helvete är detta för ngt!???

 6. Lövet

  Och…
  Varför är så många skadade. Varför är vi alltid så drabbade av skador???
  Säsong efter säsong….

  Finns det ngn av de som inte spelar som egentligen är bänkad pga av andra anl än skada???

  Har ”vi” så otur hela tiden???

  • Sture

   Att träna och spela brunkhockey sliter mer än att spela en hockey som bygger på passningsspel.
   Moderna lag kör individuell fys inte kollektiv machofys.

 7. Lövet

  Hur kan ett lag med drygt 300 åskådare i snitt på matcherna spela med ett större krigarhjärta för emblemet man har på bröstet och med större stolthet och proffessionalitet än ett med närmare 4000 i snitt!???

 8. Ronny Edvardsson

  ENGLUND: De kniper den sista slutspelsplatsen i Hockeyallsvenskan BLOGG – JOAKIM ENGLUND.
  Västervik tar den platsen sa Han…..Vad tror ni andra om detta??

 9. Ronny Edvardsson

  Sammanfattning: Enligt mig kommer Karlskrona HK och Västervik hamna i slutspel och förlänga säsongen medan SSK och Björklöven får satsa vidare på nästa säsong…..DET ÄR MÅNGA SOM SKRIVER OM DETTA SLUTSKEDET I HOCKEYALLSVENSKAN (Blekinge).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>