Ett mentalt slaget lag

Björklöven hade chansen att förlänga den här säsongen lite till med en seger ikväll. Då klev de ut, visade upp ingenting och föll.

Jag blir inte klok på Björklöven mentalt den här säsongen. De värvades ihop som lag för att vara hårt arbetande karaktärer. Sådan som inte viker ned sig. Sedan har laget sett oerhört håglöst och ibland mentalt svaga ut för att sedan som Mot Västervik borta visa grym moral, inställning och krigarhjärta. Inte kvalitet, men hjärta. Nu kommer de ut i en måstematch, en karaktärsmatch och jag förväntade mig inget skönspel, men misstagsminimering och ett jäkla kring från start.

Då kom Björklöven ut och var menlösa. Mesiga kallade Fagervall det. Det funkar det med. Första perioden var en av de tråkigare jag sett på ett tag. Det hände verkligen ingenting. Björklövens hetaste chans var typ när Lyran bröt sig fram efter kanten, sköt från dålig vinkel och Ljunggren i målet räddade på gubbhörnssidan. Lyran kunde passat in i banan och skapat en riktigt het chans där. Annars var det en enda lång kamp längs sargen, missade passningar, en hockeyparodi från båda lagen som andades bottenmöte.

I andra perioden kom det jag hade förväntat mig av Björklöven. Det var visserligen betydligt slarvigare än vad jag hade trott. Simon Åkerström bjöd på ett uppspel, ett av många som Löven slog bort denna dag, Joachim Nermark tackade, spelade Simon Norberg som sköt in 1-0 över Mattias Petterssons högra axel. Visst, snyggt skott, lite yta att sikta på, men Pettersson har en förmåga att bli låg i sådana lägen. Pettersson som var utmärkt i övrigt.

Björklöven spelade dock upp sig efter målet, hade lite tur när Simon Åkerström prickade en Tingsrydsskridsko som styrde fram pucken till David Lindquist och 1-1. Men därefter var det spel mot ett mål. Om Björklöven skulle vinna den här matchen var det här de hade behövt göra det. Tingsryd slog nio icingpuckar i andra perioden, Björklöven hade lägen för Jacob Peterson, August Tornberg, Alexander Wiklund, Simon Backman, men fick inte in pucken.

I tredje perioden var det mesiga Björklöven tillbaka och då blev de där slarviga passningarna, det där kladdandet med pucken som jag tycker Tornberg och Åkerström utmärkte idag, farligt för Löven. Det gav initiativet till Tingsryd och i förlängningen var det bara Mattias Pettersson och ett par fina räddningar ifrån en förlust. Nu kom förlusten på straffar så det spelade ingen roll.

Att sedan Björklöven förlorade mot Tingsryd på straffar, laget som hade 0-3 i straffläggningar inför matchen säger en del. En del om den mentala statusen. Självförtroendet är inte på topp direkt. Det känns inte som att någon i laget är en naturlig straffskytt. Hur kan det vara så.

Rent taktiskt så störde jag mig i den här matchen på att Björklöven fastnade så mycket i Tingsryds styrspel. De fick hela tiden lägga pucken på ytor istället för att åka in med den i zon. De blev en match utan någon vila med pucken, utan någon klar rytm. Möter du Tingsryd måste du få dem att vända om och måste jobba felvända. Det lyckades inte Björklöven med.

Joakim Fagervall pratade när P4 intervjuade honom om att ”6-1-segern senast var nog vår största fiende idag” och lite så var det. Björklöven trodde att det här skulle gå lätt och Björklöven är inget lag som ta enkla segrar. De gjorde det den gången ja, men då gjorde de det genom att ha grym fart, frenesi och kreativitet. Ställer Löven ut skridskorna finns det inte kvalitet i laget att slå någon med den mentala känsla kring målskytte som finns i laget.

Nu lever det här troligen bara en omgång till. Modo på fredag. Jag har aldrig varit så lite peppad på att åka på ett derby. Men det här ska tas i mål. Sedan ska vi ta tag i frågorna kring vilka som ska spela i truppen nästa säsong, om Fagervall ska få sparken, om vad Kenttä vill göra med Löven, om vad som egentligen gick fel den här säsongen.

Fiasko, jajjemen, men vi tar det här fiaskot i mål. Troligen blir det på fredag.

15 kommentarer

 1. B-O Karlsson

  En tränare som vore annorlunda för denna förening, Robert ”Nobbe” Nordberg! Ingen erfaren tränare men visar en grym passion och vill att spelarna SKALL och ställer krav.

 2. Coachen

  Visst var det väl Tornberg som bjöd på en riktig assist till 0-1 efter att ha fått ett pass av Åkerström bakom eget mål? Hur som helst, backspelet under hela matchen var ju….inte det bästa Löven presterat. I övrigt håller jag med blogginlägget men vill trycka på att spelet i egen zon var riktigt riktigt svagt och vi hamnade djupt och blev pressade/stressade och av med pucken gång på gång. Varför faller vi så lågt och ger bort såna ytor i egen zon? Mot ett skickligare lag och utan en bra Mattias hade vi förlorat matchen under ordinarie tid. Osannolikt besviken på säsongen och klubben med Kenttä har ett stort jobb framför sig…

 3. Per

  Jag har svårt att engagera mig när det ser ut som det gör. Första gången på så otroligt många år där jag bara låter bli att kolla på Löven. Jag såg förlängningen igår och det var rent beklämmande att se. Det var nog det sista jag såg av Löven i år.

  Jag hoppas att inte den här uppgivna känslan finns kvar när det börjar vankas ny säsong.

  Klubben har en enorm utmaning inför nästa säsong. Försäljningen lär vara omöjlig efter en säsong som denna. Har man ens gjort en handfull godkända insatser?

 4. Keepern

  En liten sak bara det var Tornberg som helt vansinnigt försökte få iväg pucken vid Tingsryds första mål. Tornberg var en ren katastrof igår, jag tappade räkning på alla idiotpass han slog och han avslutade med en helt onödig och korkad icing med ca 40 sekunder kvar av matchen.
  Nej det känns faktiskt skönt att säsongen snart är över och i alla fall jag ser fram emot efterspelet av säsongen och silly season. Det är väl helt klart att det måste köpas ut en del kontrakt annars blir det nog samma visa nästa år. Ser också fram emot att läsa dina ( och dina kollegors ) analyser och kommentarer om säsongen som varit och det som kommer. Hoppas ni får till en bra och uttömmande intervju med både Jocke och VD eller ordförande.
  Till sist så tror jag att om Björklöven inte ska tappa en massa säsongskort till nästa säsong så måste man nog se till att baka in mervärden i korten. Som man hör av många säsongare vid matcherna är det många som ledsnat och dessutom känner att med alla biljettkampanjer så betalar man mer än om man köpt enskilda matchbiljetter.

 5. Thomas

  Tack för bra krönikor Gustaf. Det jag inte förstår är hur laget aldrig kan få en positiv effekt av att göra några bra matcher. Västervik borta, vinst.. Tingsryd hemma 6 mål och riktigt bra spel. Borde ju ha stärkt laget men det blir platt fall ändå.

 6. Guy LaFleurs oanvända hjälm

  Hej Gustav,
  som du vet är många supportrar oerhört
  besvikna och förbannade på Lövens insatser, ledare och spelare.
  ”Norrlandshuvudstads”senaste blogginlägg på vk.se ger en god bild av detta.
  Vi som varit med ett tag har ju hört
  alla ursäkter sedan 80-talet, och löften om framtiden, utan att det har hänt nåt.
  Löven famlar vidare kan man säga.

  Önskar ett riktigt omtag på föreningen från din/VK:s sida när säsongen är över.
  Lyft på alla stenar. Blås ut rötan.
  Nöj dig/er inte med flosklersvar.

  Lövens fans förtjänar upprättelse. Och en klubb som lyfter mot högsta serien med
  kompetent folk i bås, kontor och styrelserum.

 7. Jan-Erik Brännström

  Jag tänker inte orda så mycket om gårdagens match. Den enda spelare som får godkänt är målvakten. Visserligen stod han som vanligt på knä och släpper in ett skott ur omöjlig vinkel över axeln men i gengäld gjorde han massor av räddningar. Tingsryd vann välförtjänt. Nog om detta. Tillbaks till september 2018. Fredrik Grönbergs lagbygge. Vi var många oroliga. Målvaktsfrågan ingav oro. Nyförvärven i övrigt bestod av SHL spelare som ratats av sina klubbar. Inga utpräglade målskyttar kunde iakttagas. Några hyggliga träningsmatcher dämpade oron något men i ishockey insatta, dit jag räknar mig själv, såg bristerna. Säsongens resultat är således ingen överraskning. Nu till mina frågor. Vi har en styrelse med gedigna ekonomiska kunskaper men med begränsad kunskap om ishockey, undantagandes två medlemmar, gamla hockeyspelarna Lars Briell och Jörgen Wikström. Jag undrar ibland vad dessa ”alibirekryteringar” har tillfört. Jag antar att styrelsen gav VD i uppdrag att rekrytera sportchef och i övrigt att handha verksamheten. Punkt. Det fungerar inte så i en idrottsförening. Jag har googlat på Fredrik Grönberg. Den enda merit man kan hitta är att han varit engagerad i ett P-16 lag i Djurgården. Den personen gavs alltså fullmakt att handha miljoner kronor till lagbygget. Möjligt att huvudtränare Fagervall var inblandad och tillfrågad. Resultatet ser vi. Att han fått sparken hjälper ju inte laget.
  Jag har följt laget i 49 år. En av grundarna. Den femtonde maj nästa år firar vi Föreningens 50 års dag. Min förhoppning är att vi redan då har påbörjat bygget av ett lag som kan konkurrera med de första 30 årens IF Björklöven.

 8. Ronny Edvardsson

  Någon som vet när Sportchefen börjar i Björklöven i år?? Vilket lagbygge blir det till nästa säsong?? Vilka stannar, och vilka får inte förlängt??

 9. Oddset

  Jag hoppas jag har fel. Men jag är inte alls så säker att Björklöven undviker negativt kval, vilket garanterat innebär nedflyttning. I princip alla tror att det är klart = det farligaste man kan göra. Klart irriterande. Finns ju mängder med exempel på ”omöjligheter” i idrottssammanhang. Matchserien som innebar Modos degradering är bara ett exempel och vad betyder egentligen Almtunas sena vändning igår egentligen. Som bestämt att det ska skita sig för Löven.

  Löven spelar bedrövlig ishockey. Inte mycket talar för att de tar någon fler poäng. Men Almtuna ska samtidigt gå fullt. Vilket de mycket väl kan göra. I de avslutande matcherna har de Oskarshamn och AIK. Två lag som då inte har något att spela för och som därför lär matcha B-betonat gäng för att undvika onödiga skador. Motivation slår klass och 6 poäng till Almtuna, som garanterat har något att gå för.

  Nyckelmatchen blir Västervik-Almtuna imorgon. Hoppet är att Västervik, som har något att spela för kan knipa minst 1 poäng. Annars är detta kört!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Menar du att om Almtuan vinner mot Västervik är det helt säkert att de även slår Oskarshamn och AIK? Är du seriös?
   Jag ger chansen till negativt kval 0,2 procents chans.

   • Oddset

    Jag säger inte att det blir så. Men det är inte klart förrän det är klart. Mer oväntade saker än så har hänt i idrottsvärlden. Och flera exempel finns på att bottenlag kan sprattla till i slutet och slå topplag som inte har något att spela för.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Lägg dessutom till att Tingsryd måste vinna två matcher och likaså Pantern på sina sista tre för att det ska hända. Det är ju inte bara ett lag som ska passera Björklöven. Men du skriver ju inte att det kan hända, du skriver ju att det är klart.

 10. Roger

  Har efter att i tre säsonger haft säsongskort och sett alla matcher bara sett en match live i år, mot AIK när Kenttä blev ”klar” ville visa att de gjort ett men bara ett bra beslut på länge länge. Skulle gärna se att ni frågar/får fram om de var utifrån Fagges önskelista som sportchefen värvade, känns ju så iaf. Sen har man ju hört hur vissa sponsorer inte ska stödja klubben nästa år eftersom de t.o.m lagt ut samtalen när de tigger pengar av dessa trogna sponsorer på nån firma i Malmö, så j-vla dålig stil, översittar-takter. Enda hoppet är ju Kenttä hoppas han kör sin vanliga stil och SJÄLV ringer upp och tackar för deras stöd och inte nån nisse i skåne. Känns som att mycket måste hända för att man ska köpa s-kort nästa årigen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>