Inför upptaktsträffen – Hockeyallsvenskan 2019-20 del 1 av 3

På måndag är det dags för upptaktsträffen och nästa vecka på onsdag drar serien igång. Därför är det hög tid för bloggens genomgång av hockeyallsvenskan 2019-20.

Det enda vi egentligen vet om hockeyallsvenskan är att det aldrig blir som vi tror. Även i fjol när AIK vann serien som alla tippat så gick de inte upp. Det som gör det så svårt är att så många spelare kommer att utvecklas under säsongen och att många spelare som kommer från division-1 eller t.ex. från spel i USA eller liknande vet vi så lite om. Därför är det nästan omöjligt att tippa serien.

Men om vi kikar lite på lagen. Fem lag idag, fyra nästa gång och fem till en del tre.

AIK

Läget:

AIK vann serien i fjol, borde gått upp, men kom in i sin enda svacka i slutspelet och föll mot både Oskarshamn och Leksand. Har sedan tappat sina nio bästa poängplockare och bara sex spelare är kvar från förra säsongen. AIK har bantat budgeten och fått bygga om från start på många sätt. Men de har värvat ihop ett nytt, men fortfarande på pappret ganska starkt lag.

Nyckelspelare:

Johannes Jönsson var en supervärvning inför förra säsongen, han är kvar och lär vara revanschsugen efter en skadefylld säsong i fjol. Han blir en nyckel i målet. Johan Larsson är även han kvar och blir oerhört viktigt bland backarna tillsammans med Robin Jakobsson som vänder hem till Sverige. John Henrion, som värvades nyligen, har gjort det tidigare i allsvenskan och känns som en offensiv nyckel.

Utropstecken:

Kim Tallberg har tagit steg i Tingsryd sista två säsongerna. Kan han ta nästa steg i AIK? Kanske. Henrik Rommel har fått en mer och mer tydlig offensiv roll först i Karlskoga och sedan i Vita Hästen. Kan han ta nästa steg? Markus Karlberg har lånats in från Leksand. Det är en irrationell spelare som borde kunna ta nästa steg.

Frågetecken:

Centersidan. Emil Aronsson har haft anonym roll i Mora, Jacob Svensson, håller han verkligen för en tung roll? Oskar Nord har haft baksätesroll i AIK tidigare. Var finns spetsen?

Kommentar:

AIK har byggt om helt. Det kommer att ta tid för det att sätta sig, men det är ett ganska bra material de har ändå. Med bra målvakt, en backsida som ser bra ut så kommer AIK fortfarande att vara kvar ganska långt upp även om de inte är lika superspetsiga som de varit senaste åren. Det har fortfarande kvalitet mer än många andra. Bättre än jag trodde att det skulle bli när jag hörde om hur mycket de skulle sänka budgeten med.

¤ ¤ ¤

Almtuna

Läget:

Almtuna åkte ju på den absoluta hartbreakern i fjol när de åkte ur efter att släppt in mål i sista grundseriematchen mot AIK i slutsekunderna och sedan förlorat efter förlängning i sista och avgörande kvalmatchen. Nu fick de tillbaka sin plats då Panterns ekonomi havererade, men de fick börja bygga sin allsvenska trupp sent. Där har de haft en klar nackdel, det är bara sex spelare kvar från förra säsongen och de går in i säsongen med låga förväntningar på sig.

Nyckelspelare:

Tony Mårtensson gjorde sjuka 69 (24+45) poäng förra säsongen i serien och kvalet. Han blir lika viktig den här säsongen. De han spelar med lär få en fin säsong. Per Svensson ska som vanligt spela vartannat byte på backen och han är som vanligt alltid riktigt bra. En nyckel.

Utropstecken:

William Haag hade en bra säsong i Pantern i fjol i en mera framskjuten roll. Här lär han få det igen. Med åtta mål på försäsongen har han imponerat rejält.

Frågetecken:

Supermeriterade Nicolai Belov från Spartak Moskva har inte spelat hockey på två säsonger. Hur bra är han egentligen nu? Hur länge kan han hålla sig skadefri?  Kan vara en lottovinst eller en flopp.

Kommentar:

Sjukligt anonym trupp vilket gör det ännu mera svårt att bedöma Almtuna, men det ser i grunden svagt ut och Almtuna ska hålla till långt ned i tabellen.

¤ ¤ ¤

Björklöven (Ja, jag tänkte prova göra samma grej som på alla andra lag även på Löven)

Läget:

Kommer från ännu en floppsäsong under 2000-talet med både en slutspelsmiss och ett stort minusresultat ekonomiskt. I mörkret är Per ”jesus” Kenttä ljuset som ger fansen hopp. Han har renoverat det som gått i truppen, bytt förstamålvakt, bytt ut stora delar av backsidan och spetsat till förstalinan. Annars är mycket kvar från förra årets forwardssida. Så många gånger tidigare har det sett bra ut inför säsongen, men sedan gått åt helvetet. Nu går Löven åter in med ganska försiktiga förväntningar på sig. Det brukar passa.

Nyckelspelare:

Justin Crandal ska styra powerplay, ska vara poängkungen. Han blir en riktig nyckel för Löven som hade problem att göra mål förra säsongen och ett uselt powerplay. Alexander Deilert var sanslöst bra i AIK i fjol, han blir öerhört viktig i Löven och kommer att klocka mycket från backplats. Joe Cannatta måste vara en av seriens bästa målvakter om Löven ska lyckas. Det kan han helt klart vara.

Utropstecken:

Pontus Andreasson känns som en spännande andracenter, har fina egenskaper och kan slå igenom. Bra värvning av Kenttä. Oliver Larsen känns som en spännande ung offensiv back. Kan också slå igenom. David Lindqvist floppade i Luleå, kom tillbaka till Löven, det ville sig inte riktigt. Nu är han förstecenter. Det luktar lite succé efter försäsongen med den omgivningen han har.

Frågetecken:

Stora delar av forwardsuppsättningen som inte gjorde mål i fjol är kvar. Kommer allt att hänga på förstalinan framåt? Powerplay har inte kuggat i på försäsongen. Kommer det att fungera för Björklöven. Defensivt inleder kuggen Alexander Hellström skadad, han kom inte helt upp till nivå förra säsongen. Gör han det den här säsongen? Det behöver Björklöven defensivt.

Kommentar:

Det har aldrig varit mera svårt att tippa Björklöven än denna säsong. De kan sluta allt från åtta till tvåa känns det som. Det som talar för Björklöven är att de borde kunna inleda starkt då många andra lag bytt ut sina lag och Björklöven bör vara samspelta tidigt.

¤ ¤ ¤

BIK Karlskoga

Läget:

Karlskoga slutade femma förra säsongen efter en stabil säsong och har byggt vidare på sitt rutinerade lag (Seriens mest runiterade). Hela 15 spelare är kvar från förra säsongen och där har Karlskoga en ovanlig grund i allsvenskan. De bör ha en fördel med den kontinuiteten, men känslan är att de inte är så utvecklingsbara och att det vi ser är det vi får.

Nyckelspelare:

Mikael ”Daggen” Eriksson är ingen nyckel riktigt i spelet, men han är en av de som håller Boforsandan i liv och ser till att det är jobbigt att komma till Nobellhallen. Viktigt för laget. Fredrik Forsberg är spets. Kanske borde man säga att någon annan, typ Gustaf Thorell är offensiv nyckel, men näe, Fredrik Forsberg är den som måste kliva fram i viktiga lägen och avgöra och han är så bra att han kan göra det. Kevin Ekman-Larsson lär göra tunga minuter på backplats efter två år i AHL. Blir viktig.

Utropstecken:

Tor Immo vann skytteligan i Troja, floppade i Leksand. Han kan helt klart slå igenom igen i Karlskoga. Har ett riktigt fint skott. Max Wennlund gjorde 44 poäng i J20 för HV71 i fjol, men med 100 utvisningsminuter. Känns som en BIK-spelare. Kan slå igenom. August Gunarsson känns spännande, plockades från Vita Hästen där han gjort bra med mål i powerplay. Hur passar han i BIK? Succé.

Frågetecken:

Backsidan är ganska jämn, men frågan är om den är tillräckligt bra för att vara med i absoluta toppen. Jag är tveksam. Det finns ingen riktig general där.

Kommentar:

Karlskoga blir tuffa att möta som vanligt med sin rutin och en bunt spelare som bär vidare grisandan. Är med i smeten av lag som borde sluta 3-9, men de känns ändå ett steg ned med en lite tunn backsida och inga importer.

¤ ¤ ¤

Karlskrona

Läget:

Åkte ur SHL 2018, har haft och har ekonomiska problem efter ett påtvingat arenabygge. Tappade fallskärmen på sex miljoner inför den här säsongen och det syns. Spets som Crandall och Paulsson är borta, det är ombyggt och Karlskrona slåss underifrån igen. Det ska dock sägas att KHK har öst in mål på försäsongen och imponerat rejält där vad det nu säger. Tränaren Phil Horsky lämnade under veckan laget av personliga skäl så laget stor utan huvudtränare just nu.

Nyckelspelare:

Trion Viktor Liljegren (17 mål i fjol), Niklas Johansson (powerplayspecialist) och Daniel Norbe (Backklippan) blev alla tre kvar i klubben och blir nycklar för KHK den här säsongen.

Utropstecken:

Det finns många i detta lag med mycket utvecklingspotential, men 17-årige Lucas Frank är en rejäl backtalang som kan få ett genombrott, Jesper Persson gjorde 60 poäng i ettan i fjol. Vad kan han göra i allsvenskan i år? Har floppat med Modo tidigare.

Frågetecken:

Målvaktssidan. Varken Arvid Ljungh (Almtuna) eller Marcus Hellgren (Hästen) imponerade förra säsongen och jag tycker att det ser skakigt ut för Karlskrona här. Även backsidan är svag, ung och oprövad. Det kan vina bakåt för KHK den här säsongen.

Kommentar:

Karlskrona är svårbedömt, men har tappat mycket sedan förra säsongen, byggt om laget nästan två gånger på två säsonger. Det känns som att identiteten är lite borta och det kan gå precis hur som helst den här säsongen. Jag skulle inte vara förvånad om Karlskrona slåss i botten den här säsongen. Det känns skakigt. Men ni vet ju hur det är. Tre spelare slår igenom och de slutar fyra. Men jag tror inte det.

2 kommentarer

 1. M

  Om man ska vara helt ärlig så kan egentligen allt bara bli bättre jämfört med förra året.

  Resultaten, både i tabell och redovisningen, känner vi till.
  Att laget var felbalanserat/felbyggt visade det sig rätt tydligt men man gjorde även andra missar organisatoriskt som påverkade båda resultaten negativt anser jag.

  Ifjol var upplägget av spelschemat korkat, vilket är en organisatorisk miss eftersom klubben(sportchefen) har möjlighet att påverka spelschemat till en viss grad.

  Om jag inte minns helt fel hade man väl spelat 19 hemmamatcher men endast 12 bortamatcher?Hade man spelat bra – visst, då hade man haft en poängbuffert att gå till många bortamatcher med.
  Men när det nu gick dåligt – ja, då sätts det en ännu större press på att tugga poäng på bortaplan…vilket är nog svårt att göra ändå.
  Till det ska man heller inte underskatta att det faktiskt sliter att vara på resande fot – med det här spelschemat blir slitaget än större och man har ingen som helst hjälp/fördel av att man varit hemma mycket under hösten.

  Detta påverkade nog även publiksiffrorna och därmed intäkterna högst väsentligt.
  Även om det gått bra tror jag publiksiffrorna blev lidande – för tätt mellan matcherna skapar/behåller inte samma sug, oavsett resultat.
  Den som köper biljetter till enskilda matcher kanske heller inte har eller tar sig råd att gå på samtliga under en månad jämfört med om det blivit jämnare utspritt över säsongen.

  Att dessutom spela så ”felvänt” mot så många lag..!?
  Båda hemmamatcherna mot Modo innan vi möts borta?
  Båda hemmamatcherna mot KHK innan vi möts borta?
  Två hemmamatcher mot Tingsryd inom ca en vecka (dessutom bland de 6 sista omgångarna i serien)?
  Två av de fyra sista matcherna mot Pantern (men inte back-to-back…)?
  Inga hemvändar-matcher under jul-helgen.
  Inga back-to-back möten mot något lag.
  Relativt få lördagsmatcher.

  I år ser det betydligt bättre ut tycker jag.
  Aldrig mer än två hemma- eller bortamatcher i rad.
  Relativt många fredags- och lördagsmatcher, framförallt vårsäsongen.
  En match hemma mellan jul och nyår, en till innan trettonhelgen.

  Hur bra denna säsong slutar…?
  Ingen aning….men det kan bara bli bättre än ifjol.

 2. Pingback: Premiärdag – Karlskrona borta | Lövenbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>