Premiärdag – Karlskrona borta

Björklöven reste på torsdagen till Karlskrona för att ta sig an tippade bottenlaget KHK ikväll. En riktigt bra chans till premiärseger för första gången sedan 2008 i hockeyallsvenskan.

Björklöven kommer med fem segrar och tre förluster från försäsongen till den här premiären. De kommer med en enda skada och med en trupp som börjar sätta sig. Visst frågetecken för spelet i powerplay, men ändå fler pusselbitar på plats än utanför pusslet.

Karlskrona har precis fått sina huvudtränare för säsongen. Mats Lusht har tagit över efter att Phil Horsky klivit av från rollen en dryg vecka innan premiären. Detta av personliga orsaker. Naturligtvis inget som är optimalt och speciellt när man bytt ut mer än halva laget och när åtta spelare inte har erfarenhet från hockeyallsvenskan tidigare. Det är en ung och oprövad upplaga av Karlskrona som väntar för Björklöven. Det ska dock sägas att Karlskrona öst in mål på försäsongen, 36 på nio matcher, där de vunnit sju av nio matcher. Sedan vad en försäsong säger det är en annan sak.

Björklöven går in som klara favoriter i den här matchen. Löven har historiskt haft svårt i Karlskrona med en seger på sju möten i Blekinge. Förra säsongen blev det 1-2 efter förlängning i första mötet och 1-4 i det andra. Hemmalaget har vunnit 10 av 14 matcher när lagen möts historiskt. Nu kan vi slänga det mesta av det där i papperskorgen. Det är ett annat KHK som väntar även om kvalitet som t.ex. PP-kungen Niklas Johansson finns kvar.

Björklöven är laget som förväntas att föra matchen och det är den troliga matchbilden att de har mest puck. Frågan är bara hur mycket de verkligen skapat. Det har varit olika under försäsongen. Jag tror dock på en seger för Björklöven.

Laget: (Bekräftat)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

4 Alexander Deilert – 18 Brian Cooper
22 Andreas Hjelm – 26 Oliver Larsen
52 August Tornberg – 5 Hardy Häman-Aktell
24 Ludvig Stenvall

28 Justin Crandall – 77 David Lindquist – 37 Alex Hutchings
79 Emil Lundberg – 20 Pontus Andreasson – 71 Oskar Stål-Lyrenäs
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
53 Lukas Ericsson – 19 Kristoffer Söder – 11 William Eriksson
21 Erik Rainersson

Acke Hellström saknas skadad och Emil Norberg är utlånad till Vännäs.

Bloggens fokuspunkter till matchen:

¤ Förstalinans leverans – Det är de som ska göra det offensivt primärt och nu är det dags att visa att ni är redo för säsongen. Inte bara genom att göra mål och poäng utan spelmässigt vill jag att den lina ska trycka ned KHK i egen zon.

¤ Uppspelen – Nu är det allvar. Nu är det dags att de fungerar och inte föder någon osäkerhet i laget.

¤ Powerplay – Låt det inte bli något hjärnspöke. Slå hål direkt och visa att försäsongen var en parentes.

Sagt från Lövenhåll: 

- Det är alltid lika roligt med premiär. Festen börjar när matcherna drar igång. Det känns som en otroligt inspirerande uppgift. Vi har en bra period tärningsmässigt bakom och och kommer så bra förberedda man kan vara. Det känns som att vi har hittat rätt i formationerna, men vi ser ju längre fram om det stämmer. Vi har jobbat in i ryggraden hur vi ska spela och det är så vi ska spela. Det kommer att leda till resultat. Känslan är att vi är stabila i vårt spel och jag hoppas på en kanonprestation, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om KHK:

¤ Läs mer om mina tankar kring KHK i mitt inlägg inför säsongen med dem. Det hittar ni här. Det sammanfattas med att KHK har tappat nästan alla spelare som levererade för dem förutom Daniel Norbe, Niklas Johansson och Viktor Liljegren, från förra säsongen för att de är panka då SHL tvingade de att bygga en arena de inte har råd med när de var i SHL.

¤ Karlskrona har spritt ut målskyttet rejält med elva målskyttar på försäsongen, men Viktor Liljegren gjorde 17 mål förra säsongen och har gjort tre mål sista tre matcherna under försäsongen. Han ska Löven se upp med. Liljegren har spelat med Niklas Johansson och Jesper Persson på förssäsongen. Det ser ut att bli lagets förstalina. Johansson hade 39 (7+32) poäng förra säsongen och Persson galna 84 (48+36) poäng förra säsongen, men det i division-II för Fagersta. Hyfsat ovanlig flytt det.

¤ Karlskrona är seriens längsta lag med 184,9 cm i snitt.

Sagt från Karlskronahåll:

- Det är inte det bästa att komma in så här sent. Det tar ju sin tid att känna av alla killarna, men nu gör vi det bästa av det då det är som det är. Jag tycker att det sett bra ut på träningarna. Vi är underdogs, men vi ska gå in nu i premiären och visa att experterna har fel, säger nye tränaren Mats Lusth till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson från VK/Folkbladet är på plats och levererar texter och intervjuer efter matchen.

En kommentar

  1. Pingback: My Homepage

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>