Matchdag – Västerås borta

Efter derbysegern mot Modo väntar ett nytt tippat topplag i Västerås som inlett med både seger och förlust. Ett lag Björklöven tidigare trivts mot. Björklöven ligger tvåa i tabellen efter femettan mot KHK och derbyvändningen mot Modo. Det mesta ser bra ut, men nu duggar matcherna tätt med tre på fem dagar. Västerås var nykomlingar i fjol och gjorde under Thomas Paananen en mycket fin säsong som slutade med en tredjeplats med 96 poäng. Sedan en ynka poäng från ett SHL-kval i slutspelsserien bakom Leksand. Det resulterade i att fem spelare hamnade i SHL för Västerås som totalt tappade 13 spelare. Tufft, men laget har värvat smart och bra och förväntas vara med däruppe topp 4-5 i tabellen. Men 10 nya spelare där båda målvakterna är nya är ingen lek att få ihop snabbt. Läs mer om min syn på Västerås här.

Vann med 5-2 mot AIK i premiären, men tappade senast i måndags tappade den 2-0-ledning till 2-3-förlust borta mot Västervik.

Björklöven har haft ganska lätt för Västerås i gurkstaden på slutet. de föll visserligen i senaste mötet med 4-5, men först efter förlängning. Innan det vann Björklöven med 2-0. Löven tog totalt 10 av 12 poäng mot Västerås förra säsongen och över tid har Björklöven vunnit 7 av senaste 10 mötena.

Det är svårt att sia om matchbilden, men Västerås lär vara förbannade på matchen senast och komma ut hårt. De brukar dock precis som Modo sätta press högt upp i banan och jobba hårt i erövringen. Björklöven brukar dock kunna skapa ganska mycket chanser mot Paananens hockey.

Jag ser detta som en bra chans för Björklöven att spelvända sönder Västerås på bortais.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

4 Alexander Deilert – 18 Brian Cooper
22 Andreas Hjelm – 26 Oliver Larsen
52 August Tornberg – 5 Hardy Häman-Aktell
24 Ludvig Stenvall

28 Justin Crandall – 77 David Lindquist – 37 Alex Hutchings
79 Emil Lundberg – 20 Pontus Andreasson – 71 Oskar Stål-Lyrenäs
11 William Eriksson – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
53 Lukas Ericsson – 19 Kristoffer Söder – 21 Erik Rainersson
10 David Eriksson

Acke Hellström saknas skadad och Emil Norberg är utlånad till Vännäs och Alexander Wiklund klev av senast efter en smäll mot huvudet. Oklar exakt status, men han spelar inte och William Eriksson som ersatte honom i linan med Freddan och Selin gör det igen. Sedan är intressanta David Eriksson från J20 som imponerat på träningarna med som extraspelare.

Bloggens fokuspunkter för Löven:

¤ Spelet ur egen zon  – Jag upprepar mig, men det är nyckeln för Löven att få till det kreativa spelet ur egen zon utan att ge bort så många chanser. Att hantera Västerås höga presspel helt enkelt.

¤ Starten – Löven har hamnat i underläge i två raka matcher. Det är dags att ta initiativet och göra första målet.

¤ Trafik och skott, skott, skott – Västerås har i mina ögon två ganska svaga målvakter. Mata dem med skott, ha trafik så kommer returer eller så slinker någon puck in. Gratismål är trevligt.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det kommer att bli en tuff match igen. Västerås är ett bra lag som spelar med mycket kraft och tävlar mycket. Det gäller att spela på toppnivå för att ta poäng. Jag tycker att vi visat upp en bra sida av oss själva i de första två matcherna och ska jobba vidare på det. Sedan vill vi jobba upp våra tekningar lite grann i procent, säger assisterande Löventränaren Robert Kimby till klubbens hemsida.

Noterbart om Västerås:

¤ Nyförvärvet backen Jerome Gauthier Leduc har snackats upp som ett fynd inför säsongen och han har inlett med 3 (1+2) poäng på två första matcherna. Leduc har varit en poängstark back tidigare i Österrike, Nordirland, Tjeckien och i AHL. Ska bli spännande att följa.

¤ William Wikman har inlett med två mål på två matcher som Västerås bästa målskytt. Förväntat att bli bästa målskytt i laget är Viktor Hertzberg (20 mål i fjol), Sebastian Benker (17 mål i fjol), Marcus Bergman (13 i fjol) eller Kelsey Tessier (som mest 15 mål i HA).

¤ Målvakten Emil Kruses 90.74 i räddningsprocent är elva av målvkaterna efter två omgångar. Kruse har fem säsonger under 91 procent, fyra under 90 i allsvenskan, men kommer från bästa säsongen i karriären med 92.16 i Västervik i fjol då som seriens statistiskt fjärde bästa målvakt. Västerås målvakt förra säsongen Samuel Ersson var seriens bästa den säsongen.

¤ Västerås har precis som Björklöven gjort mål på två av sina åtta powerplay den här säsongen.

¤ Det har varit mycket tjafs och fokus på slutet runt en hatramsa som supporttrarna sjöng efter segern mot AIK som sedan klubben tagit avstånd från. Läs mer om det här.

Sagt från Västeråshåll:

– Vi tappade ödmjukheten senast och det straffade sig. Det är ändå mycket som har varit bra. Men vi måste förstå att vi måste jobba hårt om vi ska kunna vinna matcher., säger tränaren Thomas Paananen till hockeypuls. 

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jakob Arvidsson är på plats i Västerås och levererar sedan intervjuer och texter efter matchen.

6 kommentarer

  1. Coachen

    Kimby har helt rätt angående tekningarna, vilket var en sak jag reagerade på mot Öviksgänget senast. vet inte statistiken men det var alldeles för få vunna för att det skulle vara bra iaf. Blir tungt å spela om man ska börja att jaga puck typ 75% av gångerna efter tekning som det kändes. Det var trots det väldigt mycket positivt i vårt spel i måndags och fortsätter det så ikväll så bör vi ha bra chans. Avslutningsvis svårt å läsa din länk till tjafset kring Västerås och hatramsan i slutet då det är en låst artikel…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.