Tre onödigt trassliga poäng

Björklöven tog fjärde raka segern när Almtuna besegrades på hemmais. En seger som ändå visade att det inte funkar att sluta spela mitt i en match.

Jag hade Almtuna som 13:e lag i mitt tips och jag hade fel. De är inte näst sämst. De är seriens sämsta lag vad jag har sett. De är ett division-1-lag med Mårtensson och Svensson typ. Kanske var det precis det som var Björklövens problem i den här matchen. Det gick lite för enkelt för Löven.

Björklöven var helt överlägsna i första perioden, förstakedjan såg riktigt bra ut, även Andreasson-linan med just Poppe i spetsen såg riktigt bra ut. De snurrade på i Almtunas zon, vann andrapuckar, hittade kombinationer och Almtuna hängde inte med. De fick ta ett par utvisningar rätt snabbt och då pricksköt Deilert in 1-0, Björklöven CCCP-spelade in 2-0 där Hucth (Äntligen!!) fick sätta dit den. Känslan var att Björklöven var helt överlägsna och skulle kunna vinna med 5-6 mål. Och nog borde det här egentligen slutat 5-1. Då slutade Löven spela. De jobbade inte klart situationer och blev nonchalanta i passningar och tappade puck på fel ställen.

Både 2-1-målet och 2-2-målet var gåvor från Björklöven. Cooper gav bort pucken och Deilert ramlade vid 2-1, Häman-Aktell tappade pucken och Tornberg såsåkte hemåt vid 2-2. Sedan tog det tid innan Björklöven vaknade. Pontus Andreasson tycker jag fortsatte att försöka hela tiden och spetslinan kom igång i slutet av perioden, men även powerplay blev sämre när Björklöven gått ned sig genom att, till synes, ta det lite för lätt.

Oskar Ståhl-Lyrenäs skickade allafall in sin egen retur och på ett sätt var det tråkigt, men naturligtvis bra. Nu fick vi se Björklöven kontrollera hem segern i tredje perioden. Utan det målet känns det som hade vi hade fått se ett galet jagande Löven i tredje istället. Nu var Björklöven klart bättre i tredje, Hutchings borde ha gjort 4-2, Lundberg borde gjort 4-2 på Willes fina, fina passning, men det var något som inte var helt hundra påkopplat efter första perioden. Kanske var det tredje matchen på fem dagar, kanske var det att det gick för lätt från start och sen är det svårt när du redan checkat ut.

Sedan var det då Brian Coopers tackling. Det funkar ju så att domarna dömer på utfall numera och då spelar det ingen roll om en tackling är korrekt eller ej. Därför förväntade jag mig en tvåa, men en femma. Jag vet inte hur Schillken fick till det. Det blev dock en ”game” så ingen avstängning allafall på Cooper. Nu lösta Björklöven det och klarade ut fem minuter i boxplay. Delvis för att Lövens box är riktigt bra. De har nu klarat 21 minuter och 50 sekunder utan att släppa in ett mål. Sen att Almtuna skapar en enda chans på fem minuter säger kanske mer om just Almtuna och hur de ser ut just nu.

I slutändan är det ju så att Björklöven vinner matchen. Det här var en match de hade tappat de flesta andra säsonger. Nu knöt de ihop säcken tillslut om än trassligt. De leder serien och det går ju inte att klaga för mycket på ett lag som är bäst. Det är en jäkla start på säsongen det här. Kikar vi på lite statistik ser det ut så här:

Antal gjorda mål: 14 (2:a)
Antal insläppta mål: 7 (1:a)
Effektivitet: 12,50 % /2:a)
Powerplay: 25.00 % (4:a)
Boxplay: 100 % (1:a)
Puckinnehav i offensiv zon: 56.52 % (1:a)
Poängligan: Alexander Deilert 7 (3+4) (3:a)
Backarnas poängliga: Alexander Deilert 7 (3+4) (1:a)
Målvaktsspel: 93.58 % (1:a), 1.73 GAA (1:a)

Det är ju bara att inse att Björklöven varit riktigt, riktigt bra och då går vi från den här matchen med en liten bismak. Det säger något om vad vi snabbt vant oss vid.

Andra notiser från matchen:

¤ Fredric Andersson hade 16 av 28 vunna tekningar (57 %) och Andreasson hade 9 av 15 (60 %) så det var ett rejält ryck uppåt mot tidigare. Söder hade 75 %, men det vara bara på 4 tekningar så det är inte så stort urval. Linkan hade 4 av 10. Noterbart var att Freddan vann fyra raka tekningar för Löven i tredje perioden och var där väldigt viktig för laget.

¤ Olycklig match för Mattias Pettersson som inte alls gjorde något dåligt, men när laget slutade spela och två mål ramlade in i omöjliga lägen för Pettersson så landar räddningsprocenten på 86.67. Det blir ju så när motståndarna bara får iväg 15 skott på mål.

¤ I en sån här match som mot Almtuna tycker jag att spelarna har större tendens att gå ifrån Björklövens system och vilja göra det själva. Det finns liksom alla möjligheter att göra vad som helst när pressen inte är så hård, när flera passningar ligger öppna. På ett sätt förstör det Lövens spel när motståndarna inte gör vad de ska.

¤ Efter fyra matcher har Björklöven gjort 34 poäng så här långt. Förstafemman inräknat backparet Cooper-Deilert har stått för 17 av dem.

Nu väntar ett litet uppehåll för Löven efter tre matcher på fem dagar och fyra matcher på åtta dagar. Det kommer nog väl tillpass med fyra spelare på skadelistan. Härnäst Hästen på onsdag. Ett klassiskt lag att hamna i deras tempo. Då måste Löven ha lärt sig att inte gå ned sig om det går ”för bra”.

5 kommentarer

  1. Coachen

    Precis som att alla mina tankar uppe på H under matchen skrivits ner, bra skrivet. Jag skrev till polare som inte var där under första perioden att ikväll blir det stora siffror…. Petterson var riktigt bra och släppte typ inga returer vilket var jätteroligt att se. Tror inte att ledningen och laget är nöjda över prestationen sista 40min och med lite oflyt hade trepoängaren uteblivit. Vara konsekventa, noggranna och göra jobbet är ju Fagge och Kentääs ledord och mot Almtuna var det inte riktigt så. En lättnad med 3 poäng i alla fall.

  2. Robert From

    Mycket bra att laget hittar sätt att vinna olika typer av matcher.
    Det är en konst och en styrka i sig.
    Nu hoppas jag spelarna håller sig ödmjuka och stannar på jorden och att Kentä tar dom i örat om inte.

  3. John

    Nej,om det inte är ändrat till i år så ska domarna Inte ta med utfallet i sin bedömning (tex skada)!
    Det ändrades ifjol.

  4. Oddset

    Någon som har stenkoll på statistik och kan bekräfta detta? Känner en som följt Björklöven sedan 1978 och som berättar att detta är första gången någonsin som Löven är i serieledning i MER än en omgång i en rikstäckande serie. Tidigare gånger Löven varit i serieledning så har de direkt tappat den i omgången efter, var bl. a. så under exempelvis guldsäsongen 86/87…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.