Reflektioner efter första förlusten

Björklöven förlorade mot Kristianstad med 1-2. Det var självklart att den skulle komma, första förlusten någon gång och inte så konstigt att den kom nu.

Björklöven gjorde en insats ungefär i paritet med det vi sett de senaste matcherna mot Almtuna och Tingsryd. Kanske lite bättre än mot Almtuna, ungefär som mot Tingsryd. Det var bara det att Kristianstad passade dåligt i det här fallet. De var ett lag som var beredda att slita hur hårt som helst för att ta poäng och de hade en het målvakt. Det hade inte Almtuna, det hade inte Tingsryd.

Björklöven pratade efteråt om att de var redo på att Kristianstad skulle komma ut hårt, men trots det tycker jag att Björklöven inte riktigt klarade av det. De blev nedtryckta i skorna, tog två utvisningar och Kristianstad hade två puckar i stolpen. Det var stolparna och Cannata som låg bakom att det fortfarande var 0-0 på talan. Jag köper dock att KIK inte tog sig till de öppna lägena. Det var mest skott i trafik och powerplay som trycket gav.

I slutet av perioden spelade Björklöven upp sig och i andra tog det över, precis som mot Tingsryd i fredags. Det kändes väldigt mycket som en dejavu där och då. Pontus Andreasson, som varit exakt så bra som vi tyckte oss se på försäsongen, klev fram själv och skickade in 1-0. När inte PP1 som borde göra målen gör det får väl Loppan kliva fram. Löven dominerade som sagt perioden även om domarna gjorde vad de kunde för att röra till den. Känslan var att vi fick se avigsidan med fyrdomarsystemet där. Du ser mer, vill blåsa mer då du delar på avblåsningarna med en annan domare. Det blev lite kladdigt från domarna åt båda hållen.

Men genom alla dessa utvisningar kom ingenting i slutändan. Björklövens boxplay fortsatte att vara bra, deras PP1 hittade inte riktigt rätt, men känslan var ändå att Björklöven hade kontroll på matchen. När Freddan fick sin utvisning i tredje perioden, en utvisning jag inte håller med om (överpetigt) då blev det en för mycket för Löven. Sedan ska inte Cannata behöva rädda tre skott innan någon kommer dit och lyfter bort KIK-spelarna framför Lövenmålet, men där har vi det där som saknades idag. Den där desperationen fanns inte riktigt från Löven.

Efter det målet blev det väldigt öppet. Löven kändes bättre, de kändes mer kvalitativa, men det var öppet och det kunde smälla åt vilket håll som helst. Det blev för öppet och Fredrik Hansson gjorde 2-1 för KIK. Det var 6.30 kvar efter det. Det är här Lövens spets ska kliva fram, det är här matchning med 1:a-linan vartannat byte som Modo ska kunna ge resultat, men Alex Hutchings hade inte matchen idag, Justin Crandall inte riktigt heller och Robin Wallin var stekhet i KIK-målet. Då slutade det med förlust. Den skulle komma förr eller senare, troligen förr och med marginalerna som Löven haft på slutet var det inte konstigt att den kom idag.

Som jag skriver i min krönika ”Pettersson: Känns mest som en vägbula” så gör det här inte mig orolig. Björklöven har ett par skador, de kommer att förlora matcher och det kändes inte som att det var Björklövens system som föll ihop, inte som att den här matchen sa så mycket om vilka Björklöven är. Det var bara det att ibland kommer det inte att räcka för Löven även om de har septs, en grym målvakt, ett system som fungerar för att det finns motståndare, det finns brister även i Löven.

Så slutligen ett par detaljer:

¤ Man känner sig lite besviken med att Cannata fick släppa två idag. Han hade därmed ”bara” 93.33 i räddningsprocent. Det är ganska galet bra det med. Jag är övertygad om att Cannata kommer att vara matchvinnande snart igen. Med lite mer marginaler hade han kunnat stänga helt idag. Inget var hans fel idag.

¤ Skotten 11-9, 10-8 och 9-19 kan bara inte stämma. Det måste varit mer än 11-9 i första perioden till KIK, skotten i andra måste gått till Löven och 19 skott känns helt galet för Löven i tredje. Jag tror inte på den skottstatistiken.

¤ 29-29 i tekningar var ett steg framåt för Löven mot seriens bästa lag på att teka. Det är klart godkänt. 15 av 27 (56%) på Freddan, 5 av 8 (62%) på Andreasson, 1 av 2 på Söder, 5 av 15 (33%) på Linkan. Intressant hur mycket Löven coachar för att Freddan ska få teka och intressant vilket haveri Linkan är på att teka just nu. Dock funderar jag även på den här statistiken om allt är rätt.

¤ 24.13 i speltid på Alexander Deilert. Det blir extremt mycket tid på honom när Löven får många powerplay. Just nu ligger han trea i speltid i hela serien. Han lär vara med däruppe känns det som. En assist idag så åtta poäng totalt. Etta i backarnas poängliga (8 poäng) och jag tror att han stannar där säsongen ut.

¤ Det var premiär för mig Kristianstad, lite därför jag var där mitt under pappaledigheten, men vilken tråkig hall. Tar 2140 åskådare, bara skriker division-1, men det är inte så skumt med tanke på att KIK inte varit i allsvenskan eller motsvarande serien på evigheter. Den tävlar med Almtuna och Västervik om seriens sämsta hall.

¤ Alex Hutchings konfunderar mig. Inte utvisningarna han tog i offensiv zon, det är en avart som går att skälla bort. Utan att han inte sätter fler lägen. Visst han har två mål på sju matcher, det blir 14-15 mål på en säsong. Förra säsongen gjorde han 15. Men när jag ser honom på träning sätter han 17-18 av 20 direktskott även med dåliga passningar på samma ställe. Nu hade han ett helt rent läge, skottet satt över, han hade flera direktskott som han vill ha, men utanför och över. Han ska vara en 20-målsniper för Löven är väl tanken. Då måste han upp lite i nivå på sitt skytte.

6 kommentarer

 1. Mangan

  PP1 måste ha fler varianter än att Hutch ska skjuta till vänster alt Deilert från blå. Känns som att motståndarna läser sönder detta.
  Efterlyser fler alternativ samt en skytt på högerkanten.

 2. Olle

  Jag förstår inte denna hausse över HutchKings. Säsong efter säsong öser (?) Löven över honom pengar för att spela i gröngult, supportrarna gråter glädjetårar när han signar. Han får egna banderoller på ståplats och han blir vår supporterspelare (en halv mille rätt in på kontot).

  Kvar står jag på perrongen och skakar på huvudet. Det gjorde jag redan förra vändan Hutch kom tillbaka. Jag för inte ihop pusslet. Vad ser ni hos Hutchings annat än en kille som jobbar hårt? Berätta!

  Det jag ser är en kille som levereras mackor för direktskott som aldrig sitter, felpass i en helt oproportionerligt hög utsträckning och ganska svag skridskoåkning.

  Som snacket går ska Hutching vara god för 50-60 p och dominera isen varje gång han är inne. Det kommer aldrig ske. Aldrig!

  Om det var ens är möjligt tycker jag att Löven ska bryta kontraktet och hitta en annan sniper. Vi måste våga se verkligen för vad den är.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Han har ändå tre säsonger med över 20 mål i Europa och 39 poäng i fjol.

   • Olle

    Absolut! Ingen (inte ens jag) ifrågasätter hans stats. Den talar för sig själv.

    Men när har Hutchings presterat i Löven på den nivå han förväntas göra? Vissts, han skottar in några mål och är vass på att lägga assist men både klubb och supportrar haussar upp Hutchings som en gudabenådad spelare där alla mer eller mindre släppte grytan i golvet när värvningen offentliggjordes. Jag satt bara och skakade på huvudet.

    I min värld är spelare som Deilert, Crandall, Farley (kom tillbaka!) 2-3 klasser bättre och nyttigare för laget. Problemet är att Hutchings med de förväntningar han bär på sina axlar kräver en del av lagkamraterna. Lite för ofta söker övriga i femman Hutchings direktskott varpå anfallet rinner ut i sanden helt i onödan.

    Ta gärna en titt på hur Hutchings åker omkring i zonen bara för att ställa upp sig för direktskott. Har han inga andra kvaliteter?

    Hutchings och Häman-Aktell är de namn som ropas ut överläget flest gånger i negativ bemärkelse när jag skådar en Lövenmatch. Häman-Aktell p.g.a. sina huvudlösa passningar i egen zon där han ställer till det för försvaret minst två gånger varje match.

    • Sebastian

     Jag tycker själv att hutchings starka sida är hans spelförståelse. Sedan om vi kollar på dom senaste gångerna han har varit här så har det tagit 15-20 matcher innan han har börjat sätta sina lägen. Men jag tror inte att kenttä hade värvat han om han inte hade sätt något i honom:)

 3. Lasse

  Det är Cannata som är skillnaden. Med förra säsongens målvakter hade Löven legat i botten. Löven har fortfarande för många riktigt dåliga spelare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>