Målskyttet lite för kallt just nu

Björklöven föll mot Modo med 1-3 i säsongens andra derby. En match Löven helt klart kunde ha vunnit, men målskyttet och spelet i powerplay fanns inte där.

Det var dukat för fest. 3000 Lövefans hade rest till Ö-vik och bjöd på en av de mäktigaste läktaruppvisningarna på bortais som skådats. Björklöven trampade gasen i botten, såg ut att blåsa Modo av banan, men sedan när inte målet kom så blev det något helt annat. En andra raka förlust, en målsvacka och en förlorad serieledning.

Björklöven var riktigt bra inledningsvis. Jag hade förväntat mig att Modo likt i Umeå skulle sätta press på Björklövens uppspel, men de hann aldrig göra det för Björklöven hade pucken eller återerövrade pucken gång efter gång i första perioden. Hade det inte varit för ett par konstiga utvisningar som gav Modo chansen så hade Björklöven haft typ 18-1 i skott i perioden.

Det som skavde var att Löven inte skapade de riktigt klara målchanserna och när de väl fick sin bästa var det i boxplay där Freddan mycket fint frispelade Wiklund och Lundin räddade. Det måste gå att skapa ännu bättre chanser av det övertaget som Björklöven hade då. Det var dock tveklöst Björklövens match utan tvekan så långt.

Sedan kom då målet. Gustav Bouramman slarvade, men det var inte ett slarv som normalt ska leda till ett mål. På den typen av kantlägen som Enström fick tar Cannata normalt typ 49 av 50, men det slagskottet Enström fick på var bara att gratulera till. Det är efter det som Löven måste kunna vara bättre. Linan med Hardy, Tornberg, Freddan, Weigel och Selin måste kunna göra ett mer påkopplat byte. Modo fick göra lite som de ville och när Cannata dessutom hamnade lite fel i position då var 2-0 ett faktum. Onödigt var ordet med tanke på matchbilden.

Löven hade sedan svårt att hitta tillbaka till spelet från första under stora delar av resterande andraperioden samt under delar av tredje. Det var som att de blev lite chockade över vad som hände. Oskar Ståhl-Lyrenäs har haft en tuff tid i Löven, men här fick han ganska tidigt kliva från sin fjärdelina och spelade en del med Andreasson och Linkan. Lyran gjorde sin bästa match på ett tag och att han fick skicka in 1-2 var helt rätt. Han var efter det pigg och hade något läge att göra 2-2 i tredje, men ur snäv vinkel.

Löven skapade en del lägen i tredje och då primärt genom transatlantlinan där Vesel imponerar med sin vansinniga tekningsstatistik, men där Crandall inte riktigt är lika bra som under inledningen av säsongen. Den linan ska göra mål, den ska kliva fram och vara spets när matcher ska avgöras mot de bästa lagen, men de gjorde det inte mot Västerås och inte idag. Målskyttet är lite för kallt från Lövens spets just nu. Det behöver den linan hitta snabbt igen.

Framförallt såg powerplay riktigt risigt ut. Löven försökte med fem forwards i avsaknaden av Deilert och med ankomsten av Weigel. Jag gillade inte riktigt det. Hutchings är inte alls naturlig i point-positionen och uppspelen blir haltande utan en back när Löven väl åkt ur zonen en gång. Jag skulle föreslå att Larsen, Bouramman eller nån back spelar med Hutch, Crandall, Freddan och Weigel. Flytta Vesel till PP2. Alternativt flytta Crandall till PP2.

Nu lyckades Modo neutralisera Lövens PP otroligt enkelt och visst var Modos BP bra, men framförallt var Björklövens powerplay under isen.

Två raka förluster är en sak, men det får inte bli tre. Det får inte bli att Löven inte gör något mål eller inte mer än ett mot Hästen. De är de farligt nära att komma in i en rejäl svacka. En sådan som är kostsam i serietoppen där alla bara vinner och vinner. Därför blir matchen på måndag mot Hästen extra viktig. Då måste Crandall, Hutchings, Vesel, Weigel eller Freddan kliva fram. Just de som ska göra målen för Löven.

Rent taktiskt så gör inte Björklöven så mycket fel i matchen mot Modo. Det var väl att Weigel placerades som ytter. Han ska få spela center. Så är det och det förväntar jag att han gör på måndag. Frågan är bara om det blir istället för Vesel eller Andreasson. Nu kom han inte till rätta fullt ut. Annars känns det mest som att spelarna bara måste vara ännu lite bättre i utförandet.

Spelsättet fungerar, pressen inledningsvis fungerade och trots att det fanns en hel del att klaga på idag var Björklöven så pass bra, gör så pass mycket bra saker bara av sitt sätt att spela så att det hade kunnat bli seger ändå. Boxplay till exempel var som vanligt lysande. Modo skapade på det stora hela väldigt få vassa lägen. Så ta inte det här som någon signal på att Löven är på väg ned. Får de bara igång spetsen igen så ska de kunna kliva på vinnartåget igen. Sedan saknades Deilert och Palmqvist idag. De kommer att göra skillnad.

Till sist måste jag säga att Modo är riktigt bra. Visst de var utspelade av Löven inledningsvis, men de har en bredd och en grundkvalitet som gör att för mig är det Modo och Björklöven som ska vara där uppe som etta och tvåa. Visst Karlskoga finns där och hotar och kan utmana, Timrå finns, men är för beroende av sin förstalina och Västerås har lite för lite spets.

5 kommentarer

 1. Ronny Edvardsson

  Det är ju klart att man vill vinna alla Derbyn, men ibland blir det inte så. Små marginaler i vissa matcher, eller att det väger över till något av lagen. Match 17 av 52…Lyssnar på olika intervjuer….Allt funkar mycket bra på Träningen. När dom nya spelarna kommit in i laget, blir det nog riktigt spännande tror jag. Hoppas att det inte blir som med AIK Solna förra säsongen….ett mycket bra lag då med många bra spelare.

 2. Gricken

  Var helt säker på att Cooper skulle få matchstraff för höfttacklingen, och sen avstängd 3 matcher till som återfallsförbrytare av Disciplinnämden!
  Olika domare, olika bedömningar!!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Näe, det är andra målet jag skriver om. Där kunde han agerat bättre. 1-0 är ett sånt mål som jag skriver inte går att göra något åt.

 3. Coachen

  I efterhand kanske man kan undra om det var rätt att spräcka Fredde-kedjan som sprutat in poäng på slutet och stoppa in en nyvärvad Weigel med 1 träning med kedjekompisarna i benen? Att utifrån förutsättningarna förvänta sig nånting riktigt bra från Weigel i matchen kändes som att hoppas på för mycket tycker jag iaf… Och det behövs en spelartyp som Wiklund som går på mål, bökar framför mål, skapar utrymme och tar energi från motståndarna. Skulle vilja se att det arbetet fanns i transatlantfemman,då tror iaf jag att det skulle lossna i målskyttet där. Ikväll vill vi se revanschsugna lirare som verkligen sätter puckarna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>