Matchdag – Tingsryd borta

Efter segern mot Vita Hästen väntar Tingsryd i Nelsion Garden Arena. Ett Tingsryd som presterat över vad de flesta hade tippat inför säsongen, men ett lag på väg ned.

Tingsryd är tabellnia, men har stundtals imponerat under inledningen av den här säsongen med sin division-1-präglade forwardssida och en stabil, rutinerad backsida. Men på slutet har verkligheten kommit  ikapp TAIF som sakta sjunker i tabellen. Björklöven vann förra mötet 4:e Oktober med 3-0, har haft ganska ”lätt” i Nelson Garden sista åren med fyra segrar på sju möten i den svårspelade hallen.

Tingsryd kommer från en straffseger 3-2 mot Västervik, en 2-5 förlust mot Karlskoga, 2-3 mot Timrå, en straffseger 3-2 mot Hästen, en övertidsförlust 2-3 mot Kristianstad och en förlust 0-4 mot Modo. Det som sticker ut är att laget gjort åtta mål på fem matcher om vi räknar bort målet som straffseger innebär. Det var också det som många misstänkte innan serien skulle vara svagheten, målskyttet och nu står TAIF på 51 mål framåt, inte så illa, men sjunker och sjunker i serien när det kommer till målskytte.

Detta förklaras av att TAIF varit uppe och vänt på 14 procent i skottprocent. Nu står de på 11.41 som trea i serien och logiskt kommer det att sjunka ytterligare till 8-10 procent. Då lär laget inte ha med topp åtta att göra längre. Så i mina ögon lär TAIF hamna ganska långt ned i slutändan.

Det här är en match Björklöven ska vinna. Det är klasskillnad på trupperna, men TAIF jobbar alltid stenhårt i Nelson Garden Arena och det kommer att krävas att Löven inte bjuder på något, tvingas TAIF att göra målen själva. Då ska Lövens individuella kvalitet och spelsystem ta ut sin rätt.

Laget: (Preliminärt – Laget släpps vid lunch)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

Backar

10 Gustav Bouramman – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen –24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg – 5 Hardy Häman-Aktell
43 Alexander Popovic

Forwards

91 Justin Crandall – 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
22 Fredric Weigel – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 96 Pontus Andreasson – 77 David Lindquist
71 Oskar Stål-Lyrenäs – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
21 Erik Rainersson

Fortsatta skador på Acke Hellström (Tumme), Emil Lundberg (Knä) och Lukas Ericsson (Axel) samt att Zach Palmquist inte är spelklar än. Lundberg är nära att vara tillbaka. Kan vara det på lördag då även Palmqvist kan vara spelklar.

Bloggens nycklar:

¤ Noggrannhet – Bjud inte på något. Låt Tingsryd skapa sina egna chanser.

¤ Special Teams – TAIF är ett av seriens sämsta lag i PP och BP. Löven måste vinna den matchen.

¤ Presspelet – Björklöven måste sätta rejält med tryck på Tingsryd i deras zon. Låt dem inte andas i delar av matchen.

Sagt från Lövenhåll: 

- Det är alltid en tuff match. Är man med i Tingsryd och åker skridskor med dem från start då har du oftast en bra prestation och framförallt ett bra resultat när matchen är slut. Är du inte med är det motsatt effekt. Det gäller att vara med från start. Det är ett lag som kommer väldigt hårt, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida. 

Noterbart om Tingsryd:

¤ Med 11 (6+5) poäng har Gustav Olhaver redan slagit sina 8 poäng från hela förra säsongen i TAIF. Med de 11 är han bästa poängplockare och bästa målskytt i TAIF den här säsongen. Anton Svensson är tvåa i TAIF på 10 (5+5) och Robin Carlsson trea på 10 (4+6). Ex-lövet Rasmus Bengtsson sticker ut från backplats med 9 (2+7) poäng. Noterbart dock att 11 poäng på interna poängligaledaren är sämst av alla lag i serien.

¤ TAIF har en stark målvaktsduo i Arvid Söderblom och Andreas Ljunggren. 92.57 och 90.13 i räddningsprocent har de samt 2.60 och 3.01 i insläppta mål per match med Söderbloms siffror först. Han har fått stå mest på slutet.

¤ 12.73 procent i powerplay och 72.73 procent boxplay är båda näst sämst i serien så det här med special teams är i te Tingsryds grej den här säsongen.

¤ Med 7.22 utvisningsminuter per match är dock Tingsryd laget som drar på sig minst antal utvisningar per match i serien.

¤ Med 43.63 procent på tekningar är Tingsryd det överlägset sämsta laget i serien på att teka.

¤ Tingsryd saknar endast Albin Johansson.

Sagt från Tingsryd:

- Det viktiga är att vi inte fegar ur bara för att vi möter ett topplag. Jag tycker vi ska försöka få in lite fler gubbar på kassen. Målen vi gör nu är spelmål, vi får aldrig några skitmål och mot ett lag som är så tighta i defensiven som Björklöven blir det extra viktigt, säger forwarden William Fransson till  smålandsposten.

- Det känns inspirerande att få ta emot ett av seriens topplag. Vi gjorde en bra match mot dem senast så jag hoppas att vi kan slappa av och spela vår hockey. Björklöven är kreativa med många individuellt skickliga spelare och har ovanpå det ett väldigt tight försvar och bra målvaktsspel, så det gäller att vi tar oss in och krigar där det gör ont, säger tränare Magnus Boggren till samma tidning.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen. Bloggen ser matchen framför TV:n och återkommer med en kommentar efter matchen.

9 kommentarer

 1. Kalle

  Var har du hittar dessa resultat för TAIF på de senaste matcherna? Du får nog ta dig i kragen och gnugga ögonen en gång till…

 2. rävsax

  Är det så mycket kvar av lövens spelsystem just nu då, eller av spelet ur egen zon? Sedan VIK hemma, dvs. Mest långpass till ytterfw i mittzon, alt chippar och sarg ut, eller är det en synvilla?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag håller inte alls med. Löven går lika hårt för uppspel genom mitten enligt spelsystemet. Dock stängde Västerås det väldigt mycket och likaså Hästen. Mot Tingsryd var det dock tillbaka. Spelarna måste ju värdera. De kan inte bara ge bort pucken som Stenqvist förra säsongen, men Lövens spelsystem är intakt. Inget tvivel om det.

   • rävsax

    Igår fanns det definitivt där, och funkade bra. Min tolkning är att man spelade medvetet annorlunda mot Modo, och sen att det bara fungerade mindre bra mot Hästen.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     I första perioden mot Modo hade ju typ Löven inga uppspel då de låg på och chekade i 20 minuter. Sedan i andra frångick de grundspelet för att i tredje ha en del uppspel genom mitten. Jag tror inte det var taktiskt, jag tror att det var spelarna på isen som bröt.

   • rävsax

    Min tolkning var att man spelade medvetet annorlunda mot Modo och sökte ett längre pass; det kanske man inte gjorde mot Hästen, men då funkade det inte så bra. Igår var uppspelen i mitten tveklöst tillbaka och fungerade, i varje fall!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>