Matchdag – AIK hemma

Tabelljumbon i kris kommer till Umeå med åtta raka förluster i ryggen. På ett sätt en småfarlig motståndare, men i grunden en lördagsfest med tre poäng som dessert.

Björklöven kliver in till en andra raka lördagsmatch. Kul för publiken som verkar sluta upp rejält. Redan en bit över 4000 biljetter sålda trots att jumbon väntar, men sedan är ju jumbon stolta AIK den här gången. Ett AIK som bantade rejält efter SHL-missen i fjol och som inte fått till det alls trots en del bra spelare i laget, men de har sanslöst svårt med hemgångar, får inga kontringar på motståndarna och är sanslöst svaga på att ta sig ur egen zon.

Det är inte bara åtta raka förluster som AIK åkt på. De har förlorat stort i många matcher. 1-5 mot Timrå senast, 1-6 mot Karlskoga före det, 0-5 blev det i förra mötet med Modo. Ja topplagen har krossat AIK. Senast Löven mötte AIK på Hovet i säsongens enda möte blev det 2-0 i en match Björklöven kontrollerade hela vägen. Längre bakåt än så behöver vi inte titta mellan lagen då det är ett helt annat AIK än vad det varit någon annan säsong som kommer på besök. Ett så mycket sämre.

Det ska dock sägas att det finns en hel del bra spelare i AIK, men att de havererat helt som lag.

Det florerar dessutom rykten att AIK är på randen till konkurs. Det är inte så skumt med tanke på att lagets verksamhet varit byggd på hoppet om SHL sista säsongerna med mer av investerare än sponsorer. Nu är många av de borta och dessutom är publikintäkterna lika med noll. Lägg till att laget har 14 poäng, tre segrar och en betongförankrad jumboplats är det krisklubbarnas krisklubb Löven möter. Jag förväntar mig att Löven tar taktpinnen, sätter stenhård press, använder sina uppspel, återerövrar puck, gör mål och vinner rejält. 5-1?

Allt annat hade varit en skräll. Kanske är det just det som är det enda som skrämmer. Att AIK är desperata och inte har så mycket att förlora. Förr eller senare får de ihop en riktig krigarinsats, men sett till spelet, spelarna så är det klasskillnad. Inget tvivel om det.

Laget: (Bekräftat)

Den mest spännande laguttagningen på länge. Cannata är tillbaka i målet trots Petterssons nolla senast. Weigel petar ut Andreasson på kanten, Linkan flyttas till fjärde och Wiklund är tillbaka med Selin och Freddan. Jag hade gärna set Lundberg där i vad som var fjolårets succélinan Selin, Freddan, Lundberg. Nu hamnar Lundberg i fjärde. Lägg till att Löven kör med två extraforwards så har vi totalt sex ändringar och bara transatlant-linan intakt. .

(30 Mattias Pettersson) 35 Joe Cannata

10 Gustav Bouramman – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen –24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg – 5 Hardy Häman-Aktell

91 Justin Crandall – 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 22 Fredric Weigel – 96 Pontus Andreasson
77 David Lindquist – 19 Kristoffer Söder – 79 Emil Lundberg
71 Oskar Stål-Lyrenäs, #21 Erik Rainersson

Zach Palmqvist är inte spelklar än, vilket jag nästan hade förväntat mig. Synd! Sedan är Acke och Lukas E skadade fortfarande. Acke ser ut att vara på väg tillbaka snart.

Bloggens nycklar:

¤ Spelvändningar – AIK har oerhört svårt när Löven ställer om snabbt.

¤ Sätt press – AIK är svaga i egen zon med pucken.

¤ Starten – AIK är sköra just nu. En tung start och de är i stort sett köra. Därför är gasen i botten oerhört viktigt för att ta matchen direkt.

Sagt från Lövenhåll: 

- Vi får vara väldigt vaksamma på att när man ligger därnere så brukar man förr eller senare komma ihop och säga till varandra att nu får det vara nog. De kommer säkert vara rejält desperata och det är ett lag som måste börja vinna hockeymatcher. Vi måste tänka lite i samma banor för jag tycker att om man matchar det andra laget lite i deras sätt att tänka då brukar man ha en bra chans att vinna, säger lagkapten Fredric Andersson till Björklövens hemsida.

Noterbart om AIK:

¤ Förra Almtunaspelaren Jacob Svensson är med 11 (2+9) AIK:s bästa poängplockare. Johan Porsberger är bästa målskytt med 5 (7 poäng) och bakom Svensson hittar vi Sam Marklund på 9 (3+6) och John Henrion på 8 (3+5) poäng. Det är alltså ingen spelare som är riktigt het i AIK den här säsongen.

¤ AIK är seriens sämsta lag i powerplay med galet låga 7.02 procent i spelformen. I boxplay har de 79.17 procent som nia i serien.

¤ Med 6.29 procent i skotten som går i mål är AIK minst effektiva i hela serien.

¤ Johannes Jönsson i AIK-målet har ju fina meriter från SHL. Han ståtar på 90-16 procent vilket måste ses som imponerande med tanke på hur laget spelar. Han släpper in 3.09 mål per match.

¤ AIK har bara vunnit en enda match där de inte gjort första målet den här säsongen.

¤ Saknas för AIK gör RIcard Blidstrand, Jonathan Asplund och Cody Bradley.

Sagt från AIK-håll:

- Vi släpper in jäkligt enkla mål just nu och då är det väldigt svårt att vinna. Vi har pratat mycket inom gruppen att vi måste hitta ljusglimtarna i spelet och inte borra ned oss. Jag försöker som kapten sprida så mycket energi som det går. Jag har varit i tuffa situationer tidigare i karriären och vi måste komma tillbaka som grupp och börjar vinna matcher. Det är inte bara du själv som har det tufft utan alla. Allt börjar med egen zon där vi måste ta oss ut enklare, säger lagkapten Jacob Dahlström till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 18.00. Jag själv är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

6 kommentarer

 1. Bingomicke

  Jag är ledsen men kommer du till en match som börjar 19.00 så missar du en hel del, matchen börjar nämligen 18.00!!

 2. Erik

  Hur kan man sätta Weigel i den omgivningen? Ingen av dom kan göra mål. Vet att alla tror att Wille är en målskytt men han kan inte skjuta direkt. Hade vi haft en som kunde skjuta direkt hade löven gjort 10 mål till i PP.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Kan inte Hutchings, Deilert och Crandall skjuta direkt? Hutch har byggt sin karriär på det, likaså Deilert i PP. Med 10 mål till i PP hade löven haft 53 procent i PP, nä mem det är realistiskt.

   • Erik

    Som du ser så skriver jag att Wille inte kan skjuta direkt. Hade vi haft nån i PP2 på hans plats som kan skjuta direkt hade vi gjort kanske inte 10 men betydligt fler mål i PP än vi gjort hittills. Tycker han är enormt överskattad som målskytt på seniornivå.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Det jag håller med om är att tre mål är för lite i den rollen han har i en kreativ lina och i PP2. Han ska ligga på 12-14 mål på en säsong i ett topplag i den rollen. Så är det.

     • Erik

      Därav min oro att Weigel sätts i den linan. Är rädd för att han inte kommer få betalt för sitt fantastiska spelsinne och passningsspel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>