Matchdag – Mora hemma

Efter åtta raka segrar väntar Mora på hemmais. En chans för Björklöven att rycka ytterligare i toppen efter Modos 0-7-förnedring mot Karlskoga.

Björklöven går som tåget just nu. Åtta raka segrar och nu har den ”svåra” perioden med Karlskoga och Timrå avslutats. Det blev sex poäng där och nu väntar Mora och Karlskrona innan veckans klimax, Modo hemma på lördag i en match som ska ta snacket om seriens bästa lag till en riktig uppgörelse.

Men först Mora och det är ett Mora som har en tung, tung säsong speciellt med tanke på att de kommer från SHL. De ligger 12:a med 27 poäng och har redan sparkat tränaren Jeff Jakobs 18:e November (och tog in Tomek Valtonen) och efter det har Mora förlorat mot AIK 1-3, Timrå 3-4 e.fl och Tingsryd 3-5, men också två segrar 6-5 mot Almtuna och senast 3-1 mot Västervik.

Mora har ett enkelt problem. Precis som alla gissade inför säsongen så saknas det offensiv spets och laget har bara gjort 53 mål på 25 matcher och gör du 2.12 mål per match så sätter det en ruggig press på ditt försvar om du ska vinna några matcher.

Mora har värvat in målvakten Dan Bakala, forwardsen Dustin Gazely, Brant Harris och Brendan Ranford och backen Isak Panzare så klubben har agerat med SHL-fallskärmen, men det har inte riktigt fått den offensiva utdelning. Mora har också släppt David Goodwin som de plockade upp innan säsongen från Oskarshamn.

Björklöven krossade Mora i förra mötet med 6-1 i Mora och Björklöven går in som stora favoriter i den här matchen också. De kommer mycket troligt att föra matchen och får de hål på Bakala tidigt så kan de här bli blodigt. Får Mora hänga med eller göra första målet då kan det bli tufft.

Laget: (Bekräftat)

30 Mattias Pettersson (35 Joe Cannata)

12 Brian Cooper – 8 Alexander Deilert
74 Zach Palmquist – 26 Oliver Larsen
5 Hardy Häman-Aktell – 52 August Tornberg
7 Alexander Hellström

90 Alex Hutchings – 15 Tyler Vesel – 91 Justin Crandall
77 David Lindquist – 19 Kristoffer Söder – 21 Erik Rainersson
96 Pontus Andreasson – 22 Fredric Weigel – 79 Emil Lundberg
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
70 David Eriksson

Oskar Ståhl-Lyrenäs har lämnat laget för Tingsyd. Lukas Ericsson är när att vara tillbaka, men tydligen inte än. Wille Eriksson saknas. Oklart varför. Mattias Pettersson vaktar kassen.

Mina nycklar till seger:

¤ Starten – Visa Mora direkt att Björklöven är storleken större. Då blir det här en klart enklare match. Så ingen underskattning från start.

¤ Presspelet – Sätt press på Mora i egen zon. Det var väldigt effektivt i Mora.

¤ Powerplay – Löven möter seriens sämsta boxplay. Då ska det ringa i powerplay.

Sagt från Lövenhåll:

– Grabbarna ställer höga krav på sig själva och tävlar varje dag. Vi pratar mycket om tävling och att dra sitt strå till stacken. Samtidigt så generellt sätt om man vinner många matcher så brukar den känslan infinna sig. Allihopa har gjort ett bra jobb på slutet och vi ska fortsätta jobba med samma fokus och kravbild som vi har haft, säger Robert Kimby till VK/Folkbladet.

Noterbart om Mora:

¤ Johan Persson är bästa poängplockare med 23 (12+11) poäng för Mora, Daniel Ljunggren 17 (3+14) är tvåa och Emil Bejmo 15 (9+6) poäng trea. Bland nyförvären har Brant Harris och Dustin Gazely båda 3 (2+1) på fem matcher och Brendan Ranford har två assist på två matcher så räkna med att den trion kommer att få mycket tid från Valtonen.

¤ Viktor Amner som skulle vara Moras primära vapen från bakplan har 10 assist, men noll mål den här säsongen.

¤ Mora har seriens sämsta boxplay med 74.47 procent och seriens nionde powerplay med 16.90 procent.

¤ Dan Bakala har tagit över målvaktsspaden sedan han kom in, men misslyckats kapitalt. 85.40 i räddningsprocent och 4.26 insläppta mål per match imponerar inte direkt. Senast i segern mot Västervik stod Isak Wallin som stått för 89.35 i räddningsprocent och 2.98 insläppta mål per match. Med hela fyra använda målvakter och katastrofal statistik har Mora seriens rörigaste och sämsta målvaktsuppställning. Det är bara Olof Lindblom (91.53/2.57) med sina sex matcher är den enda som har vettig statistik.

¤ Med 8.47 procent av Moras skott som går i mål är laget näst sämst i serien när det kommer till effektivitet.

¤ Niklas Fogström är avstängd efter en tackling mot Västervik senast. Wilson Johansson och Jesper Ylivainio saknas även de.

Sagt från Mora-håll:

– Björklöven blir en stor utmaning och en fantastisk möjlighet för oss att se var vi står just nu, säger Tomek Valtonen till mittmedia.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Jag själv och Simon är på plats och levererar texter samt webb-tv efter matchen.

3 kommentarer

  1. Mangan

    Se där. Hade Lyran haft lite is i magen så hade han fått spela idag då Wille inte är med. Men men. Det är tydligen viktigast att tänka på sig själv nowadays…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.