Löven och special teams-raset

Björklöven har tappat något i både powerplay och boxplay. Bloggen tar och reder ut statistiskt och personellt vad som hänt. Det finns en del intressant som kommer fram.

Björklöven ledde ett tag både allsvenskan i boxplay och powerplay. Just nu ser det ut så här för Björklöven efter 30 omgångar:

Powerplay:
1. Timrå 30 mål på 102 PP, 29.41%
2. Karlskoga 37 mål på 128 PP, 28.91%
3. Södertälje 28 mål på 118 PP, 23.73%
4. Björklöven 27 mål på 117 PP, 23.08%

Boxplay:
1. Björklöven 12 insläppta på 92 BP, 86.96%
2. Timrå 13 insläppta på 96 BP, 86.46%
3. Almtuna 15 insläppta på 108 BP, 86.11%
4. Västerås 14 insläppta på 100 BP, 86.00%

Hoppas vi tillbaka i tiden lite, eller rättare sagt 10 omgångar så hade Björklöven dessa siffror:

Powerplay: 
Efter 20 omgångar: 24 mål på 85 PP, 28,23 procent.

Sedan dess har Björklöven gjort 3 mål på 32 powerplay. Ser vi till vilka som gjort målen så är det Pontus Andreasson två, Olle Liss ett och med assist från Oliver Larsen två gånger, Tyler Vesel när han var i PP2 och sedan Fredric Weigel när han kom till PP2. PP1 har inte gjort mål på 10 matcher och 32 powerplay.

Det betyder att Björklöven haft 9,38 procent i powerplay de tio senaste omgångarna. Skulle Björklöven haft så under hela serien vore det näst sämst av alla lag. Noterbart är att Björklöven skapat klart färre powerplay under de senaste 10 matcherna jämfört med de 20 första. 3,2 per match jämfört med 4,25 de första 20.

Det är ganska tydligt här om vi kikar på Lövens PP-liga vad som skett. Den leds av Justin Crandall på 13 (4+9) poäng före Alex Hutchings 10 (5+5) poäng och Fredric Andersson 8 (6+2) poäng. Den trion spelar alla i PP1 och gjorde alltså alla sina poäng i powerplay de första 20 matcherna och inte ett enda de senaste 10. Det är den trion ihop med Alexander Deilert som kallnat helt i powerplay.

Nu gjorde Björklöven mål i PP senaste matchen, men det var Olle Liss som gjorde det och det var PP2 som gjorde målet. Ska Björklövens statistik vända uppåt igen måste PP1 börja leverera. Så är det bara.

Så här sa Robert Kimby inför matchen senast till VK/Folkbldet:

”Hitta pucktempot och få bättre trafik framför kassen. Att inte alltid satsa på att göra de fina målen utan också ta de jobbiga och peta in ett par returer”

”Vi vill ju ligga där i toppen, som nummer ett. Vårt mål är att vara väldigt starka och känna att när vi går ut där på isen så gör vi mål. Jag vet att grabbarna tror på sig själva, men det har inte stämt riktigt på slutet och då får man förenkla lite grann, ta lite fler avslut och inte söka den perfekta passen hela tiden.”

Jag håller inte med. Det går inte bara att förenkla. Du måste använda dina bästa spelare som klarar av att utnyttja att ditt lag är fler på banan med ibland svåra passningar. Dock är pucktempot viktigt och även att komma till skott.

Ska vi se till vad som hänt de 10 senaste matcherna (som kan röra powerplay) för Björklöven så har Alexander Deilert kommit tillbaka från sin avstängning, Alex Hutchings och Fredric Andersson har tappat rejält när det gäller att producera poäng i alla spelformer, Olle Liss, Fredric Weigel och Zach Palmquist har värvats. Första två linorna har varit intakta, medan det gjorts om i formation tre och fyra i och med nyförvärven.

Det är lätt att peka på här att Björklöven spelar med fyra rightare i PP1 vilket är mycket ovanligt och inte optimalt. Det gjorde dock Löven även när de fortfarande producerade i powerplay med PP1. Dock är det uppenbart att det skulle behövas minst två leftare eller rightare i varje PP. Det är ren logik. Vad Björklöven ska göra för att få igång PP enligt mig? Vaska om säger jag. Mitt förslag är så här:

PP1: Deilert, Liss, Weigel, Crandall, Freddan
PP2: Palmquist, Andreasson, Hutchings, Selin, Wiklund (Där Vesel petas men kan ersätta Selin ifall han kallnar)

Boxplay: 
Efter 20 omgångar: 5 insläppta på 59 boxplay, 91,53%

Sedan dess har Björklöven släppt in 7 mål på 33 boxplay, alltså 78,79%, d.v.s nionde lag i serien om vi jämfört med de andra lagens prestation hela säsongen. Björklöven drar dock inte på sig något större antal fler boxplay utan 3,3 istället för 2,95 får vi kalla marginellt. Men det är tydligt att Björklöven tappat rejält i boxplay sista 10 matcherna och fortsätter det så här så kommer de att landa i mitten av tabellen (i den spelformen) i slutändan, trots att de var bäst i serien från start. Så det måste vända snart även i boxplay för Björklöven.

Ser vi individuellt så sticker dessa ut som varit inne på målen bakåt under de senaste 10 matcherna i boxplay:

Hardy Häman-Aktell 5 av 7, August Tornberg 5 av 7, Fredric Andersson 4 av 7, Kristoffer Söder 4 av 7, David Lindquist 3 av 7, Brian Cooper 2 av 7, Alexander Wiklund 1 av 7, Alexander Hellström 1 av 7, Alexander Deilert 1 av 7.  Noterbart här är att Sebastian Selin som spelar väldigt mycket BP inte varit inne på ett enda mål och att Wiklund har varit inne på ett. Att Alexander Hellström bara varit inne på ett. Men att Häman-Aktell och Tornberg varit inne på 5 av 7 mål bakåt i BP. Det är ganska tydligt här att några gör det klart bättre än andra i den spelformen. Även Freddan och Söder har haft en del problem.

Här måste det gå att göra något individuellt. Jag utgår ifrån att Löven kikar på klipp och coachar. Funkar inte det så måste ju någon av Hardy, Tornberg lyftas från BP. Testa mer speltid för Palmquist där t.ex. Jag utgår ifrån att Löven har stenkoll på det jag skriver och kikar på lösningar.

Det intressanta i sammanhanget är att Joe Cannata står på 94.33 procent i räddningsprocent och 1.48 insläppta mål per match. Efter 20 omgångar stod han på 94.28 procent och 1.42 insläppta mål per match så det går inte att skylla BP-raset på Joe Cannata. Han fortsätter att spika igen och spelar på en nivå ingen allsvensk målvakt varit på statistiskt sedan seriens startades.

Den sista notisen är att Björklöven tagit 23 poäng på dessa 10 matcher trots PP och BP. Det är bra jäkla sjukt starkt och talar en del om hur bra försvarsspelet, målvaktsspelet och Lövens spel som lag generellt är.

7 kommentarer

  1. Big T

    Men trots detta ”ras”, så tar vi 23 poäng på de senaste 10 matcherna. Här kan poängskörden i mångt och mycket tillskrivas Cannata/Pettersson.

  2. Löve

    Jag hade hellre haft vesel inne istället för selin i pp2
    Dels för att ha en bra tekare (lagets bästa) men att selin och wiken känns som kaka på kaka. Precis som alla rightare i pp 1.
    Nu vet inte jag själv, men det sägs att vesel har ett bra skott. Wiken framför mål Andreasson styr pp, hutch kant. Vesel slott zach blå. Där vesel får gå mellan blå och slott.

    Men som sagt Vesel som tekare då det alltid är viktigt att få börja med puck i anfallszon i pp.
    Bara en tanke.

  3. mange

    Saknar en pjäs framför mål i ditt PP1 och anser att det är ett av problemen även idag då vi bara har en given krigare framför mål i Wiklund, det är bara Lucas E och Hellström som är svårare att flytta på, men att få se någon av dom i PP framför kassen är väl osannolikt?

    Är Selin en given PP-spelare när du skriver att vi oftast har för många rightare inne samtidigt?

    Men okej när du precis som mig föredrar att fördela klubbfattningarna två och två så funkar det men ska alla tre – wiklund (framför mål) och selin (skott från vänsterposition!!!) och freddan (till höger!) – köra PP så ska dom naturligtvis spela ihop så inte kedjorna bryts igen vid samtliga PP & BP.

    Ytterligare en kommentar är att Wiklund & Selin alltid kör BP och ibland även Freddan, men sedan ser de för tama ut när dom kör 5-5 och ska dom dessutom ska prestera i PP så blir de stillastående ….. tänk om. Sätt in en kreativ playmaker som 4e forward i PP och vila Freddan i box eftersom vi har fler forwads att nöta på som är tillräckligt bra i BP, särskilt om vi kör med våra backar som är vassast bakåt i BP, dvs när dom verkligen behövs.

    Vi har rörliga och kreativa vapen på bänken, Linkan körde PP i början och kan servera till exempel Crandall och Hutch i rörelse, Vesel har fint tänk men står still i PP och blir då för lätt läst.

    Andreasson och Weigel skapar också rörelse och platsbyten eftersom pucktempo inte levererat vid statiskt positionsspel. Nu får Andreasson alldeles för lite tid i PP medans PP1 ofta tar 90sekunder och ser trötta ut sista 30…. Det vore därför intressant att i din statistik även lägga in speltid i BP och PP så ser man den verkliga bilden av hur produktiva de är i PP respektive hur säkra de är i BP.

    Förstår att Hellström spelar BP (med pondus) men förstår inte varför 5 eller 52 finns kvar då Hellström äntligen är i spel. Även om BP fortfarande inte är en katastrof så har detta ras pågått ett tag och det darrar betänkligt fär 5 & 52 även i 5-5 (indianare och uppsnurrade mot västerås, modo, mfl) så hur länge ska man analysera trenden i BP för 5 & 52 innan man agerar?

    Cooper, Zach och Hellström borde vara våra förstaval i BP och varva in Deilert och Larsen som 4e back i BP.

    Hellström med Jacob Andersson (!) skulle vara ett intressant par vid 5 mot 5, naturligtvis istället för 5 & 52.

    Som sagts har vi två att lita på längst bak, jag hoppas därför att Petterson får någon fler match då han gjort det bra vid inhopp och man vet aldrig – serien är lång och han kan behövas längre fram, så bäst är att han hålls i spel någon gång ibland även när Cannata spelar fantastiskt.

  4. Simon

    Väldigt efterlängtad och fullständigt korrekt analys????.
    Gustav, kan du inte göra en intervju med coacherna? ????

  5. Pingback: Tranatlantlinan bär Löven just nu – i PP | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.