Matchdag – AIK borta

Krislaget AIK väntar på Hovet. Något som ska vara en munsbit för Björklöven. Det har aldrig känts mer konstigt att skriva något än just det.

När Björklöven vann förra mötet på Hovet med 2-0 den 11 oktober så var det första gången sedan 2008 som Björklöven tog tre poäng på Hovet. Nu tre månader senare så parkerar AIK på 24 poäng, 12 poäng under kvalstrecket med -62 i målskillnad. Det har aldrig varit mera klart med ett lag till negativt kval än vad AIK är med 18 omgångar kvar skulle jag säga. Speciellt med tanke på att AIK inte visat upp någon form på slutet som tyder på en vändning.

Laget sparkade Jussi Salo för 12 matcher sedan för AIK-legendaren Bobbo Simensen, spelet såg lite bättre ut ett tag, men sedan har förlusterna kommit igen.

2-5 mot Tingsryd, 0-1 mot Karlskoga, 2-3 e.st mot Södertälje, 1-6 mot Timrå och 3-5 mot Västervik. När väl AIK tar sig till ledning som mot Västervik, Södertälje och Tingsryd i matcher hittar de alltid ett sätt att släppa in mål och förlora. De har totalt sex raka förluster och 15 förluster på senaste 16. Och här kommer Björklöven i kalasform, utan skador, med senaste matchen mot AIK i ryggsäcken där Löven vann med 8-1.

Det här kommer, så länge Björklöven tar det på allvar, att bli blodigt. Ja, det finns en del skickliga spelare i AIK som Henrion, Tallberg, Porsberger, Aronsson, Larsson, men laget saknar helt karaktär och är vansinnigt dåliga i spelvändningarna samt i egen zon. Näe, det här kommer att bli blodigt och om Björklöven spelar som de gjort på slutet kan det bli 10-1 9-0 eller något i den trakten. Det viktiga för Björklöven är att kliva in och döda matchen direkt. Inte ge AIK något köttben att bita fast i.

Full fart från start, 3-0 efter 10 och godnatt på Hovet.

Laget: (Klart)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen – 74 Zach Palmquist
52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström
5 Hardy Häman-Aktell

91 Justin Crandall – 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
44 Olle Liss– 22 Fredric Weigel – Pontus Andreasson
79 Emil Lundberg – 19 Kristoffer Söder – 77 David Lindquist
11 William Eriksson

Samma lag som senast för Löven.

Bloggens nycklar:

¤ Spelvändningar – AIK har oerhört svårt när Löven ställer om snabbt.

¤ Sätt press – AIK är svaga i egen zon med pucken.

¤ Starten – AIK är sköra just nu. En tung start och de är i stort sett köra. Därför är gasen i botten oerhört viktigt för att ta matchen direkt.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det blir en bra utmaning. Vi har gjort två bra matcher sedan juluppehållet och det gäller att ligga på samma nivå på skridskoåkningen och i vårt fokus. Vi har fått bra effekt på slutet och det gäller att ta med sig från det. Vi ändrar inget i våra förberedelser och vårt fokus. Jag är övertygad att vi kommer att möta ett lag som vill knäppa oss på näsan och ta poäng som de behöver, säger Robert Kimby till Björklövens hemsida.

Noterbart om AIK:

¤ John Henrion som gjorde succé i Asplöven är bästa poängplockare och målskytt med 17 (8+9) och har varit ganska het på slutet. Jacob Svensson är tvåa på 15 (5+10) poäng, Johan Porsberger trea med 13 (8+5) poäng. Svensson har +4 i plus/minus vilket är klart imponerande med tanke på lagets målskillnad.

¤ Hoppet ställs nu till bröderna Oskar och Viktor Ahlström som värvats in till klubben. De SHL-meriterade syskonen har spelat i Italien och Frankrike sista tre åren. Oskar gjorde nyligen två assist när duon spelade förra matchen mot Västervik. Då spelade de ihop med Kim Tallberg.

¤ Tilltänkte ettan Johannes Jönsson i målet har tagit en paus från hockeyn, etta är nu Mika Järvinän som gjort det bra med 91.03 i räddningsprocent och 3.10 insläppta mål per match. Det får ses bra när AIK släpper hela 35 skott mot sig i snitt varje match.

¤ Med 9.17 procent i powerplay och bara 11 mål i spelformen är AIK sämst i serien även där. I BP är laget faktiskt nia på 79,83 procent och 29 insläppta mål.

¤ AIK har bara vunnit en enda match under hela säsongen där de inte gjort första målet. Björklöven har bara förlorat en enda där de gjort förta målet.

¤ AIK har inför matchen mot Björklöven petat lagkaptenen Jacob Dahlström och istället givit Oskar Nordh kaptensbindeln.

¤ AIK har viktige Sam Marklund långtidsskadad. Sedan saknas även Samuel Sjölund, Henrik Rommel, Oskar Milton och Jakob Svensson

Sagt från AIK-håll:

Inget inför matchen på AIK:s hemsida eller i media.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jakob Arvidsson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

En kommentar

  1. Svempa

    För första gången på en dryg evighet känns det äntligen riktigt kul att som Stockholms-löv få gå på Hovet! Vi ses på bortastå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.