Lucas vardag

Lite smått och gott som jag bjuder på - smågodis surt och sött, samt lite salt

Hela Sverige ska leva

När jag bodde i Södertälje så visste jag knappt något om Västerbotten, jag hade varit till Umeå då jag åkt båten mellan Vasa och Holmsund.
Jag bodde ett tag som vuxen i Finland och trivdes bra men min ekonomi var urusel eftersom min lön var inte den bästa jämförelsevis med mina utgifter.
Så jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Sverige, Umeå verkade vara ett bra alternativ, närheten till vasa och en timmes flygresa ner till min släkt.
Sökte jobb i Umeå men fick inget och en dag sa min pappa att de behövde en butikschef i Hällnäs och där det dessutom fanns en tjänstebostad.
Kollade i kartboken var Hällnäs låg och såg att det var i Vännäs dvs inte så långt från Umeå.
Sökte jobbet och till min stora fasa så upptäckte jag dagen innan jag skulle upp och kika på jobbet och jobbintervju att det faktiskt låg i Vindelns kommun, LÅNGT från Umeå.
Nåja jag tänkte att jag får väl på nåt fint vis försöka backa ur – men jag får väl kika på detta ställe.
Jag flög upp och hämtades vid flygplatsen av personalchefen Signar och vi körde mot Hällnäs, redan i Håkmark tyckte jag att nu hade vi väl kört för långt.

Vi åt på Järnvägshotellet i Vindeln och sen körde vi vidare, Hällnäsbacken kändes oerhörd och jag började ana att jag skulle nog bo i ett gammalt hus och det var en lanthandel med en kakelugn som uppvärmning i butiken.
När jag kom in så blev jag presenterad för personalen och även för den butikschef som skulle sluta.
Jag fick se på bostaden och den kändes helt ok. Butiken var bättre än jag trott och det var faktiskt ingen kakelugn i butiken.
En av de anställda sa åt mig ”Hä som hänn, hä hänn hänna” då insåg jag snabbt att detta fungerar inte för jag fattar inte ens vad de säger..

Men jag har ju lärt mig att aldrig säga nej så jag blev anställd.

När jag skulle på mitt  första butikschefsmöte i Lycksele så körde jag min Fiat 127 till Hotell Lappland. bara namnet gjorde mig förskräckt.
Lappland? Ödemark, en massa lappar i färggranna dräkter som sköt med pilbågar – trodde jag.
Längs vägen hängde svarta sopsäckar, oj oj oj, mina ögon var som kaffefat och jag trodde i min enfald att snart dök det upp en massa samer med pilbåge och skulle döda mig.

Så trodde jag det var.
Nu efter 28 år här uppe så är jag mest förvånad att det finns så många tomma hus, utdöda byar, nedlagda butiker, och allt man läser om är att nu ska det läggas ner och folket blir arbetslösa.
Sällan alltför sällan läser man nåt positivt, som t ex att det flyttat in nya i byn som engagerar sig som vill något som har idéer
Då sägs det tyvärr alltför ofta ”he lönsch int”.

Nu flyttar det in folk in i byarna, ja ni vet de där flyktingarna – som kommer hit som kostar en massa som säkert kommer att ta våra jobb våra kvinnor och de stjäl en massa och inte vill de göra nåt heller.
Ja de lever ju på en massa bidrag och de gamla får inte sylt till pannkakan, ja alla flyktingar får körkort gratis och inte behöver de göra nåt.
Har ni sett att de har värsta mobilerna och sen säger de att de är barn fast de har skäggväxt??
Spekulationerna är många, alltför många VET hur det är – nästan INGEN TAR REDA på fakta – de läser alla inlägg på Facebook om än det ena än det andra.

Dessa inlägg från en massa olika rasistiska tidningar på nätet, jamen självklart är allt sant – trodde ni nåt annat?

Nej vakna upp och se möjligheterna – de tomma byarna ger liv i byarna, det kommer en massa folk som är i stort behov av trygghet och frihet.
Vi har säkert de flesta av oss en massa kläder i överflöd som de kan få – vi kan lära känna dessa människor, istället för att lyssna på en massa spekulationer.

Nu kan ju byarna få liva upp sina butiker, passa på och ta hem sortiment som efterfrågas, hade jag varit arbetslös hade jag öppnat en butik som säljer en massa utländska produkter såsom stora dunkar med olivolja, exotiska kryddor, konserver med en massa olika grönsaker och vindolmar.

Kanske t o m det kommer en frisör, en skomakare, tandläkare, sjukvårdspersonal till byn – vilken tillgång!
Men de får ju inte arbeta, de får inte lära sig svenska för de är ju asylsökande, de kommer att få en förvaring i nån nedlagd skola och sådana som vet hur man tjänar pengar på detta utnyttjar situationen.

Jag vill inte byta plats med någon, jag vill inte döma någon, jag vill att vi ska visa medmänsklighet.
Välkomna till Västerbotten och se till att skolorna överlever, butikerna finns kvar och allt detta skapar en massa arbetstillfällen, men just nu kostar det en hel del pga att läget är akut och det är helt oorganiserat.
Om några år kommer vi att se tillbaka till denna tid och tänka – hur kunde det ske och varför gjordes inte det på ett annat sätt?
Vem har svaret på allt detta?
Jag avundas inte regeringen, för vem det än är som är statsminister eller vilket parti det än är som regerar så tror jag INGEN har en lätt lösning på vår situation idag.

Men vi får göra så gott vi kan – vi får hjälpas åt.

Visa medmänsklighet – det vinner vi alla på!

Tack för mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>