Lucas vardag

Lite smått och gott som jag bjuder på - smågodis surt och sött, samt lite salt

Även jag #metoo

Jag har tänkt först att jag ska inte skriva om detta, jag är ju en person som tycker till och ibland blir jag obekväm för min omgivning.
Naturligtvis så tycker jag att det är bra med #metoo men vi ska inte glömma bort vilka rykten detta kan ge.

Några exempel:

Susanne 17 år skriver #metoo
Hon blev antastad på en buss av en främmande man en fredag kväll. Självklart inte OK.
Men hennes en skolkamrat läser det och tänker ”Undrar om hon utsatts för övergrepp av hennes pappa”?
Tanken blir en spekulation och spekulationer blir snabbt sanningar som i sin tur blir en ryktesspridning och helt plötsligt är pappan dömd.

Ann-Britt 58 år skriver #metoo
När hon gick på gymnasiet så på en klassfest så ”raggade” en klasskompis på henne på ett sätt som inte var OK, hon sa ifrån men han ville inte ge sig.
Han var full (inte oskyldig för den saken), han minns knappt detta och hon mådde illa länge över detta.
Nu när det blivit en sådan stor sak av #metoo, så påminns hon om detta och börjar grubbla på det och det kommer fram känslor hon lagt långt bakom sig.
Hon mår dåligt och påminns om detta ideligen. Hon som släppte detta redan för 30 år sedan.

Ellen 12 år skriver #metoo
I omklädningsrummet på skolan så smyger sig 2 killar in just när de ska byta om och det blir panik, idrottsläraren håller på och plockar fram sakerna inför lektionen och märker inget av detta.
Ellen är den typen som inte vågar säga nåt och är tyst om detta. Klasskompisen Ida däremot berättar hemma och hennes föräldrar säger ja ja sådant där är vanligt bland pojkar i er ålder, bry dig inte.
Klasskompisen Signe däremot berättar för mamman och hon i sin tur kontaktar skolan och då blir det både möte och snack om händelsen och killarna får sig ett allvarligt snack om att detta är inte OK!
Olika reaktioner och denna gång blev det då en anmälan och det togs på allvar från vissa håll, en annan skola kanske inte ens reagerade.

Harry 30 år skriver #metoo
Han blev antastad av en arbetskamrat när han var 17 år, kvinnan var en i 40 års åldern.
Harry tänker att det är inte bara män som antastar ta fram även de killar som blir antastade av kvinnor.
Då bryter helvetet lös, HAN ska inte komma och tro att det är en manssak, detta berör bara kvinnor och nu förminskar han männens övergrepp genom att försöka skylla på att även kvinnor kan.
Han ska inte komma här och tro att han ska få någon uppmärksamhet.

Sen har vi alla kändisar som det spekuleras i och om.
Helt plötsligt är det nästan tillåtet att ha lynchning av kändisar och de ska dömas av allt och alla och mer och mer kvinnor kommer fram med sin historia.
Självklart är det bra att det belyses och att det kommer fram, men ska vi vanliga medborgare döma och sprida dessa rykten när det inte ens blivit polisanmält, inte varit en rättegång?
Låt domstolar ta hand om saken och sluta döma innan något är klart.

Ryktesspridningar – spekulationer – så farligt!

I ungdomen hade jag en bekant som blev anklagad för att ha våldtagit en tjej, hon hade påstått det för att hennes far var sträng och hon sa att hon blivit våldtagen, för att hon vågade inte säga att hon var med på det.
Killen blev dömd av alla i samhället, hon ändrade sig och tog tillbaka anklagelsen.
Byborna dömde honom ändå. Än idag så tror folk att han är en våldtäktsman.

Så självklart är det bra att det kommer fram allt detta om alla som blivit utsatta och visst är det bra att alla män (och kvinnor) får tänka på hur de agerar.
Men det ska vara sanning i det som sker.
Sen vet man ju inte var gränsen går?
Män törs ju snart inte klappa sin arbetskamrat på axeln och säga att ”Vilket bra jobb du gjort idag”  utan att tänka på att ”Oj var detta ok”??

Likaså att hur många män vågar jobba inom barnomsorg – för det är väl säkert så att alla män som jobbar inom barnomsorg är ju ”sånadärnivet”??

Nej sluta koppla ihop män som monster, det finns monster hos alla kategorier, även om det är bara en del, men man dömer inte alla efter en kam.

4 kommentarer

 1. E

  Tack för att du har någon form av sans i frågan. Det känns som att det just nu råder en häxjakt på män, där anklagelser flyger till höger och vänster. Dessa anklagelser ska självklart tas på allvar, men det ska göras genom vårt rättsväsende, inte genom sociala medier.

  För övrigt hade jag också en bekant när jag var yngre som blev anklagad för våldtäkt. Varför? Jo, han gjorde slut med tjejen, hon blev upprörd, sa att han våldtagit henne. Vad hände sen? Jo, han blev halvt ihjäl slagen av hennes bror. Hon tog tillbaka anklagelsen, men den har stämplat honom för evigt. Trots att han aldrig blev fälld för något, hon erkände att hon gjort en falsk anklagelse eftersom hon var arg över att han lämnade henne.

  Poängen är att anklagelser kan få allvarliga konsekvenser, även för dem som inte gjort något fel. När häxjakten är i fullgång börjar det spekuleras i vem man pratar om, det leder till att personer på förhand blir dömda. Ingen verkar längre tycka att rättsväsende och rättssäkerhet är av någon betydelse. För inte skulle någon ljuga om övergrepp.

  Det är få som försöker få en dialog. Som en ung man, relativt varje fall, känner jag att samhället idag bara skyfflar skit på mig. Alla problem i samhället är mitt fel, trots att jag som individ inte gjort något. Jag blir kollektivt beskylld för något. När jag tar upp detta blir jag mött med motstånd och till sagd att jag inte ska förminska kvinnors historier. Om jag försöker berätta om de kvinnor och män som tagit på mig, får jag höra samma sak igen eller så får jag höra att ”ändå gillar det, för jag är man”.

  Männen i Sverige idag mår sämre än någonsin. Men ingen pratar om det. Varje fall ingen som kan göra någon skillnad. När hörde man senast en politiker prata om mäns självmordsfrekvens, deras undermåliga bemötande inom psykvården eller en mängd andra problem? Nu är det inte menat som att ta ifrån metoo. Vad jag menar är att samhället ser på saker som händer kvinnor med yttersta allvar och skiter i oss män. Att vi tar livet av oss i större grad, har svårare att få hjälp vid depression, utbildar oss mindre och blir diskriminerade av svensk lag. Det är ingen som pratar om det.

  Och när männen blir anklagade och ber om förlåtelse, så skyller de på strukturer och mansnormer. Ingen påtalar det oärliga i det. De frånsäger sig sitt individuella ansvar genom att skylla på strukturer. Detta blev ett väldigt långt inlägg. Många tankar som åkt omkring i mitt huvud.

  Tack igen för att du försöker sansa folket.

  • Lucas Lund (inläggsförfattare)

   Många kloka ord! Tack!!
   Det ska inte vara vi män mot kvinnor eller kvinnor mot män – det ska vara alla tillsammans i en bättre värld!

   Fördomen om att män ska vara glada om nån antastar oss är en sån fördom att man vill spy galla!

   Sköt om dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>