Slaget om Nydalasjön

I en interpellationsdebatt under kommunfullmäktige i måndags såg vi upptakten till slaget om Nydalasjön. Denna strid utkämpas om innehållet i den fördjupade översiktsplanen för Nydala som kommunfullmäktige kommer att anta nästa år. I fokus för striden står synen på stugmiljön.

De borgerliga partierna vill privatisera Nydalasjön medan vi socialdemokrater benhårt är emot och vill värna allmänhetens tillgång till sjön. Planen från de borgerliga partierna är att detaljplanelägga stugmiljön, vänta till stugägarna vill bygga om och bygga ut, för att därigenom privatisera området och mota bort allmänheten. Detta görs samtidigt som man i retoriken försöker framställa sig som försvarare av nydalasjöns kulturmiljö.

Det är viktigt att umeborna inte låter sig duperas av denna retorik utan förstår att en detaljplaneläggning av stugorna inte innebär att stugornas karaktär garanteras, utan tvärtom. Nydalaområdet är sedan 1981 planlagt som park och det är en viktig förutsättning för att allmänheten ska fortsätta ha tillgång till sjön. Att reglera ett bevarande av stugorna i en planbestämmelse innebär nämligen att fastighetsägaren får rådighet över byggnaden och ges rätt att modernisera sin stuga. Det kommer inte att gå att stoppa den utvecklingen. Inte heller Q-märkning är aktuell då stugorna inte är i det bevarande skick som krävs.

Området ska vara till för allmänheten. Det är viktigt att umeborna nu kraftfullt säger ifrån mot en privatisering av Nydalasjön. Detta handlar inte om stugornas vara eller icke vara, utan om Nydalasjön ska fortsätta vara till för allmänheten eller ej.

Etiketter:

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Varför antingen-eller? Hellre både-och!

    Se på fritidshusområden i Umeå, de kombinerar bra både stugor och allmänhetens utrymme, t ex Bettnessand. Med fritidshus ges människorörelse som besökare uppskattar. Det lyser i husen vid gryning, skymning och mörker, vilket är trevligt och ger trygghet. Boende där håller också efter om det blir för skräpigt och är en motvikt till förstörelse.

    Runt Nydala finns en blandning av privata familjer, föreningar och kommunen som har mark och hus. Det ger mångfald och integration, något väl S hyllar. Utveckla det i en detaljplan, det är Nydala värt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se