Grön trafikväxling

Umeå behöver bli mer grönt. Vi behöver parker för året om aktiviteter och vi behöver mer grönstruktur och mindre asfalt. Mer grönytor behöver inte alltid handla om tillrättalagda parker utan att också se över om vi har ytor som skulle fungera bättre med levande material än asfalt.

Mitt favoritexempel är Humaniststråket på Ålidhem. Som ett led i att minska smittrafik så smalnades den asfalterade ytan av och gräsmatta anlades längs sidorna. Resultatet blev att gatuutrymmet uppfattades på ett helt annat sätt. Från en karg ganska smutsig och hård yta till en mjuk och välkomnande cykelväg. Grönskan fördjupar skönheten i det offentliga rummet och får människor att må bra.

Denna typ av "grön trafikväxling" måste bli vanligare i vår stad. Fyller våra asfaltsytor alltid den funktion de var tänkt att göra? Umeås utomhusmiljöer ska bli grönare och inbjuda till mer medskapande. Så skapar vi en trygg och inbjudande miljö att bo och leva i.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Per Hansson

    Håller delvis med! Är dock rädd att dagens mäktige tänker så mycket ”förtätning” att vi redan 2014 får leta efter grönområden…

    Men för er som inte sett det en SLU-enkät om utformningen av Umeås grönområden som jägmästarstudent Johan Bäckman snart måste avsluta. Nära 1000 personer har svarat, men det vore kul om vi kunde få ihop det dubbla! Rösta (genom att klicka på länken nedan) och sprid till alla som bryr sig om Umeås stadsmiljö! Tack! Per

    länken:

    http://enkater.slu.se/fardigaenkater/previewenkat.cfm?typkoll=snabb&enkat_ID=1844&hemlig=704072749054

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se