Regeringen erkänner fel

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson(m) och allianskollegor skriver idag på dn-debatt om att man vill reformera sjukförsäkringen. Efter larmrapporter om hur sjuka behandlas så medger slutligen regeringen problem, man skriver:

"Som flera enskilda exempel har visat har vissa personer kommit i kläm, trots reformens ambitioner att ge stöd på vägen tillbaka."

och sen

"Ökade möjligheter till individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen. En del alltför sjuka personer har efter maxtiden 2,5 års sjukskrivning eller tidsbegränsad förtidspension lämnat sjukförsäkringen. De har kommit till Arbetsförmedlingen, trots att de uppenbart inte kunnat tillgodogöra sig insatserna där."

Det är naturligtvis bra att regeringen ser att människor far illa även om det kostat massor av lidande. Tyvärr kan man utifrån artikeln inte annat än konstatera att åtgärderna inte är seriösa. Kristersson mfl pekar på att man vill ha ökad individuell bedömning av de svåraste fallen och öka förtroendet för försäkringskassan. Ja visst men hur?

Det var ju inte oppositionen som vill ha besparingskraven på försäkringskassan så förslaget om nedlagda kontor över hela landet briserade. Det är inte oppositionen som infört stupstocken som slagit sönder sjukförsäkringen för självklart ska alla ha en fungerande individuell bedömning utan konstlade administrativa tidsgränser, inte någon luddig skrivning om "alltför sjuka". Det är inte heller oppositionen utan regeringen som står fast vid rehabkedjans prövning mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar som urholkat LAS och kastar ut sjuka i arbetslöshet. Det är inte oppositionen som hindrar en höjning av taket i sjukförsäkringen när snart ingen får ut 80%, det är regeringen som vill att blir du sjuk ska du tvingas ned i fattigdomens brygga för att kunna sänka skatten för de som är friska och kan arbeta.

Det är så mycket som är galet med sjukförsäkringen, regeringen krafsar bara förstrött på ytan.

 

 

 

 

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.