Budgetdebatt

För några minuter sedan avslutades budgetdebatten i Umeå kommun. Socialdemokraternas budget antogs. Umeåborna kommer att märka av att satsningen på välfärden fortsätter. Socialnämnden får 72 miljoner och för- och grundskolenämnden 34 miljoner. För oss i tekniska nämnden får vi pengar till kraftiga reinvesteringar i gång- och cykelvägar samt pengar till belysning med mera. Vår satsning på äventyrsparken på Ersboda blir också av vilket känns väldigt bra.

Alliansen visade upp en oroväckande lättsinnighet i sin budget. Som jag skrivit försökte man övertriumfa vår budget på olika verksamhetsområden samtidigt om man vill sänka skatten. Att det inte går ihop förstår nog alla.

För att lösa ekvationen föreslog man kraftiga besparingar på administration och upphandfling av it-verksamhet, allting odefinierat i budgetförslaget likt ett svart hål dit man kan stoppa alla obekväma kostnader. Det är en farlig väg när man lägger in ett förväntat resultat av en upphandling som stommen i ett budgetförslag. Jag fick tillfälle(då IT-verksamheten är en del av tekniska nämndens verksamhet och ska agera till 10% under marknadspriset) att ställa frågan till oppsitionsrådet Anders Ågren(m) om vilket underlag man hade för att göra en så omfattande manöver. Ågren svarade att entreprenörer sagt att det var så.

IT-verksamheten är oerhört komplex och måste hanteras som en helhet. Umeå kommun jobbar strategiskt med att utveckla nya system, standardisera och ha rätt upphandlingskompetens. Att välja ut delar för eventuell upphandling kräver en noga analys av vad man vill få ut och hur man ska jobba med kvalitetssäkring. Vi kommer i höst att ta ställning till vilken modell för IT-styrning vi ska använda.

Allt budgetarbete måste utgå från analyserade prognoser och kloka överväganden. Gissande och andrahandsuppgifter är en dålig grund för att lägga ett budgetförslag.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se