Nya översiktsplaner!

Umeå kommunfullmäktige antog för en liten stund sedan de fördjupade översiktsplanerna för Umeå och de centrala stadsdelarna.

Detta är ett historiskt beslut. Bred enighet om huvudförslaget med några få kompletteringsyrkanden. Men på det stora hela går nu en bred politisk majoritet på det nya förslaget.

– Vi bygger en tätare stad med mer kompletteringsbebyggelse. Målet är 200,000 och merparten av tillväxten ska ske genom att bygga 5 kilometersstaden dvs tillväxten av bebyggelse sprids inte ut.

– Staden ska växa hållbart. Mer satsning på cykel- och kollektivtrafik och biltrafiken tvingas ut på ringleden.

– Det offentliga rummets kvalitéer höjs, grönstråken värnas

– Ny parkeringsstrategi utarbetas för att säkerställa att arbetsplatsparkeringen tvingas ut ur centrum. Bilparkeringsnormen ändras, sk gröna friköp testas. Exploatören kan undantas från parkeringar om man löser det på ett hållbart sätt för anställda osv.

– <Godstransporter ska samordnas.

Det vi gör nu är att bygga en modern stad. Umeborna kommer att se att vår stad börjar förändras i snabb takt. Dessa antagna översiktsplaner är ett styrkebesked.

3 kommentarer

  1. @nders

    Hej Andreas

    Jag skulle gärna höra dina åsikter om vad som händer i och runt det så kallade ”staden mellan broarna” projektet.

    Jag har haft diskussioner med väääldigt många människor under det gågna året angående främst vad som händer på kajområdet.
    Förändring av området är bra men frågan är om allt som kommer att ske där är utveckling!?

    Har man gjort någon undersökning om vad umeåborna helst skulle önska sig där?
    Att parkeringsytan bör tas bort är jag ganska övertygad om att största delen av befolkningen håller med om men frågan är vad man vill att den skall ersättas av?

    Nedan har jag kopierat några frågor från kommentarsfältet till artikeln från igår om nya översiktsplaner. Du får hemskt gärna svara på dessa.

    Folkligt stöd?

    Vilket folkligt stöd finns det för ett kulturens hus vid kajen och äventyrsbad vid Mimer?

    Folkligt stöd del 2
    Visst finns det möjlighet att göra sin röst hörd när ÖPL går ut på remiss, men det är inte många som vet att man har den möjligheten. Varför kan man inte göra en undersökning där man frågar Umeås befolkning vilken inriktning man vill att utvecklingen i centrum skall ha?

    Själv tycker jag att kajen ska vara Umeås ansikte utåt, där ska det finnas sånt som drar folk så att det blir liv och rörelse. Visst skulle biblioteket dra folk men det ligger i dagsläget bra till, behövs det mer utrymme flytta istället på kommunfullmäktigesalen.
    Kajen bör vara ett område där folk kan vistas utomhus på öppna ytor, gå på restaurang, gästhamn, mötas, Sjöbodar som kan vara speciellt lämpade för småföretagare, Konserter (varför inte på en flytande scen).

  2. Andreas Lundgren

    Svar till @nders (2011-08-30 08:13)
    I Sverige har vi representativ demokrati och de folkvalda har mandat att besluta. Socialdemokraterna är en folkrörelse och vi arbetar genom den för att lyssna av vår politik, det gör att vi står tryggt i dessa frågor. Stora infrastrukturprojekt väcker alltid opinion och det ska lyssnas på men jag har verkligen inte känt någon folkstorm mot äventyrsbadet eller kulturväven, snarare tvärtom.
    När det gäller den fördjupade översiktsplanen så kan man nog fundera på hur man får fler att delta. Har du idéer skriv ett medborgarförslag på hur medborgardialogen kan utvecklas.
    Din fundering kring kajområdet ligger i linje med att området kring kulturhuset ska präglas av ”liv och lust” med uteserveringar och rörelse. Finns inget färdigt koncept som jag vet men inriktningen är den. Tack för dina synpunkter.

  3. @nders

    Jag vill understryka att jag inte på något sätt är emot att det byggs varken badhus eller kulturens hus.
    Vad jag ifrågasätter är placeringen av respektive bygge. Varför inte en omröstning i sann demokratisk anda.
    Kajen är en synnelrigen värdefull plats och borde därför utvecklas till ett område där samtliga människor kan uppskatta.
    Jag hade svarat ungefär såhär om det dykt upp en seriöst utförd undersökning i min brevlåda:
    Placeringen av Kulturens hus borde självklart vara vid Nanna/mimer. anledningen är enkel. Tillgänglighet.
    *Perfekt med parkeringhsuhs intill.
    *Bra bussförbindelser.
    *Centralt och nära till handelsstråk och restauranger
    *Möjlighet att knyta samman med den gamla fina Mimerskolan, varför inte med inglasade broar.
    *Mimer skulle kunna byggas om till hotell/konferensanläggning
    (fler motiveringar finns men av utrymmesskäl skriver jag dom inte här)
    Badhusets placering borde inte diskuteras utan självklart skall det byggas där vårt befintliga ligger.
    Där har vi verkliga möjligheter att bygga ett äventyrsbad som ingen annan stad har med närheten till skog och stigningen mot Gamlia.
    Vattenrutchkanor inspirerade av tiden vi flottade timmer på älven. Man skulle kunna koppla ihop äventyrsbadet på ett bra sätt med äventyr på museet.
    Området skulle också må bra av en multisportarena.

    Jag efterlyser ett mera folkligt förankrat beslut framförallt om var saker och ting ska byggas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se