Politisk utmaningsrätt

Reflektion från gårdagen: Sitter på folkets hus och lyssnar på Håkan Juholt. Håkan talar mycket om att politiken måste ta tillbaka initiativet, våga ta kampen mot vinstintressena.

De senaste åren har talats mycket om privat utmaningsrätt. Alliansen levererade begreppet utmaningsrätt som ger privata företag rätt att när som helst lägga anbud och utmana offentlig verksamhet om att sköta driften. Men bristerna i äldreomsorgen(som verkligen inte är någon nyhet) visar att privat utförd verksamhet kräver ordentlig kontroll för att fungera. Dock räknas sällan på kostnaderna för att kontrollera av kvaliteten följs och helhetssynen hos de privata utförarna är begränsad till vad som står i avtalet.

När jag hör Juholt börjar jag fundera om det inte är politisk utmaningsrätt som det här landet behöver. Politiker som säger – nope våra skattemedel ska inte gå till skatteparadis, -nope klarar inte elmarknaden sitt uppdrag så återreglerar vi. Fungerar inte något så sköter vi det själva.

Det finns sådana verksamheter där marginalerna är små för misstag. Det gäller i kontakten med människor inom vård, skola och omsorg. Det är problematiskt med upphandlingar eller utmaning där lägsta pris råder. Mänskliga behov i centrum ersätts av intressen med vinst i första rummet. Det är vansinnigt fel.

Caremas VD Carl Gyllfors har haft bråda dagar den senaste tiden med att förklara hur vinstintresse och bra kvalitet i vården går ihop. hans enda problem är att det finns inget bra svar alls på varför skattebetalarna skulle tillåta att skattepengarna skeppas utomlands. Men det är viktigt att att komam ihåg att problemet kvarstår om vinsten tas ut i Sverige. Våra mänskliga behov ska inte profiteras på och inte personalens arbetsvillkor heller för den delen.

Socialdemokraterna har liksom i debatten kring de fristående skolorna krävt att vinsterna ska återinvesteras i verksamheten. Regeringen vägrar gå med på det. Man ser gärna utmaningsrätt för företagen men vill inte ha politisk utmaningsrätt för att se till att skattekronorna går till rätt saker. Det är ynkligt.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Mikael Berglund

    Borgarna kommer att göra detta till en fråga om utländska skatteparadis, men helt riktigt, det är inte mycket bättre om det skattas i Sverige eller England.

    Konkurrensen borde vara att inom den ekonomiska ramen göra så bra verksamhet som möjligt. Då kan jag även tänka mig att den personal som jobbat kan få lite …. Bonus!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se