Trygga skolgårdar

Västerbottens kuriren har under ett par dagar skrivit om trafikmiljön vid Umeås skolgårdar.

Från socialdemokraternas sida välkomnar vi synpunkter på hur vår offentliga miljö ska bli bättre. Problem kring många skolgårdar är kända sedan tidigare och många åtgärder har vidtagits. I år 2012 bygger vi exempelvis om gång- och cykelvägar i anslutning till Storsjöskolan, Grisbackaskolan, Mariebergsskolan och Ålidhemsskolan. Vi jobbar också med att sprida kunskap om trafiksäkerhet till alla skolbarn, vi har sänkt hastigheterna för biltrafiken generellt i hela staden..

Snöröjningen får ofta kritik och att elever tvingas gå i vägbanan. För oss socialdemokrater är det viktigt att man har trygga skolvägar och har därför lagt in barnens situation i trafikmiljön som ett särskilt mål för tekniska nämndens verksamhet. Det kan finnas trottarer nära skolor som inte snöröjs men det ska alltid finnas trygga gc-vägar som alternativ vid varje skola. Det är oerhört viktigt och en del i att främja gång och cykeltrafik. 

Samtidigt ska man komma ihåg att alla problem inte kan byggas bort.  När rektorer i Västerbotten 2011 tillfrågades av Försäkringsbolaget IF om problem vid skolgårdarna svarade många att det är föräldrarna själva som skapar problemen med bilskjutsande. Självklart kan inte alla ställa bilen men alla föräldrar måste fråga sig om man måste ta bilen till skolgårdarna.

Likväl är det alltid bra när skolorna själva tar initiativ för att hålla ordning på morgon och eftermiddag när hämtning ska göras. Ett bra sätt för skolor att arbeta med opinionsarbete är att kontakt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande(NTF). De kan bistå med mätningar, opinionsbildning och deltagande vid föräldramöten. Kommunen har själva tillsammans med NTF beslutat om ett projekt för trafiksäkerhet där alla elever i årskurs 4 ska få utbildning om trafiksäkerhet och cykelsäkerhet. Det är i den åldern man når en brytpunkt där fler är mogna att kunna cykla till skolan.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se