Insändare om offentlig kultur

Idag har vi tre gruppledare för (s) i tekniska nämnden, fritidsnämnden och kulturnämnden inne en insändare om kultur i det offentliga rummet:

Det har varit mycket tal om graffiti och klotter i Umeå de senaste åren. Ska det förbjudas eller inte? Det har varit en vanlig utgångspunkt i debatten. Så enkel är inte verkligheten. Vi måste skilja på graffiti och klotter.
 
I ett förslag till handlingsprogram, som nu behandlas i kultur-, fritid- och tekniska nämnden, konstateras följande: ”Graffiti och klotter är svårdefinierade ord, som har olika betydelse för olika individer och som dessutom innehåller starka laddningar för många.
 
Hur begreppet används är ofta ett uttryck för den egna ståndpunkten. I svensk lagstiftning definieras klotter som en bild eller ristning som olovligen anbringats på plats eller föremål. Graffiti är en text eller bild som lagligen anbringats på plats eller föremål”.
 
Så är det. Det är inte, som många tror, att de fina bilderna är graffiti och ”tags” och andra textsymboler är klotter. Skillnaden är att klotter är det olagliga uttrycket och graffiti det lagliga. Oberoende om vi tycker om det eller inte.
 
 Därför kommer vi socialdemokrater i kultur-, fritid-, och tekniska nämnden att ställa oss bakom förslaget till ny handlingsplan som vill förebygga och bekämpa klotter som skadegörelse och främja graffiti som konstform och fritidsintresse.
 
Genom att främja och skapa bättre förutsättningar för den lagliga graffitin tror vi att vi bättre kan motverka det olagliga klottret. Därför ställer vi oss bakom den nya handlingsplanen vars mål är:
 
• Under en treårsperiod avsevärt minska klottret inom Umeå kommun.
• Utveckla en bättre samordning och ökat samarbete bland dem som drabbats av klotter.
• Verka för att allt klotter ska polisanmälas.
• Hitta en långsiktig och hållbar lösning kring de tidigare problemen på I20 området.
• Erbjuda positiva och attraktiva kommunala aktiviteter och mötesplatser för graffiti.
• Verka för att graffiti skall bli allmänt accepterad i samhället, både som konstform och fritidsintresse bland de aktiva i Umeå.
 
 Inför att Umeå ska bli europeisk kulturhuvudstad 2014 vill vi socialdemokrater att olika kulturella och konstnärliga uttryck ska samspela få en större roll i stadsplaneringen och utformandet av våra offentliga rum.
 
Vi är övertygade om att ”en öppen stad, ej en befäst, bygger vi gemensamt”, såsom folkhemspoeten Ragnar Thoursie skriver i Sundbybergsprologen och som Olof Palme ofta brukade citera i sina tal.
 
I Umeå kommuns nya kulturpolitiska program fastslås att vi har en rik tradition när det gäller offentlig konst, vilken ska utvecklas och även innefatta andra kulturyttringar.
 
Genom att förlägga olika kulturyttringar i det offentliga rummet utomhus synliggörs och skapas oväntade möten på ett nytt sätt och Umeås attraktionskraft ökar. Därför vill vi socialdemokrater utveckla och skapa bättre förutsättningar för olika professionella konstnärliga uttryck och olika former av graffiti och andra former av gatukonst i Umeås offentliga rum.
 
I arbetet med kulturhuvudstadsåret pågår ett projekt ”Urban forum”. Det kan och bör bli en utmärkt mötesplats och experimentverkstad för hur vi kan utveckla det offentliga rummet och skapa spännande möten mellan konstnärer och medborgarnas medverkan och medskapande.
 
Allt för att göra Umeå till en ännu mer öppen och attraktiv stad.
 
Tomas Wennström, ordförande (S), Kulturnämnden
Andreas Lundgren, 2:e v.ordf och gruppledare (S), Tekniska nämnden
Ari Leinonen, gruppledare (S), Fritidsnämnden

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se