Nydalasjöns avgörande

Idag sammanträder Umeå kommunfullmäktige och ska bland annat behandla den fördjupade översiktsplanen för Nydalasjön.

Jag har många gånger här på bloggen skrivit om Nydalasjön och vart skiljelinjen går. Alliansen vill öppna upp för byggrätter som kommer att leda till rivningar av stugorna och upprättande av ny fritidsbebyggelse. Detta intrång kommer på sikt i en växande stad leda till att hela Nydalasjön privatiseras. Det accepterar vi inte, politiken måste mäkta med att tänka på längre sikt i framtiden, precis som man gjorde när man sparade Stadsliden från bebyggelse.

Det kan dock vara intressant att säga något om det vi är överens om över blockgränserna, nämligen att området ska bevaras som friluftsområde. Detta är emellertid ingenting som varit självklart. Under många år fanns långtgående planer på att placera tung exploatering runt Nydalasjön med 10000 bostäder på östra sidan. Men de socialdemokratiska föreningarna runt Nydalasjön, främst Tomtebo s-förening, Ålidhem-Sofiehems s-förening, Gimonäs-Carlshems s-förening, Mariehems s-förening, SSU och s-kvinnor har konsekvent arbetat både internt i vårt parti och gentemot kommunen för att rädda Nydalasjön.

Genom åren har dessa föreningar fått stopp på skövlingar, tunga bostadsområden på östra sidan och reservationsavtal för golfbana och därmed privatisering av området samt påverkat utvecklingen av området i skötselplan. Vi som varit aktiva hade nog aldrig trott att hoten mot sjön varit så många och omfattande som de var. Det är, och det står jag för, till stor del tack vare dessa föreningar vi idag är framme i ett beslut att sjön sparas som friluftsområde.

Idag kommer dock samtliga partier utropa sig till Nydalasjöns försvarare. Det får de väl gärna göra för min del. Det viktiga är trots allt att Nydalasjön nu räddas för överskådlig tid. I samband med det känns det bra att kulturhistorisk bebyggelse kommer att sparas och sen är min förhoppning att vi ska få till en bra skötselplan för hela området.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Nydalasjön och området runt om har jag växt upp med. Det är bra att Nydala utvecklas, men det är fel stugor som bevaras. i norra delen är det det allmänna och publika som har sina fördelar och södra delen där stad och land växer ihop med gammal och nu bebyggelse samt friluftsområden anpassade därefter, har sitt bästa.

    Det är i promenader, springande eller cyklandes som man ser värdet i att se/besöka de stugor, privata, förenings- eller allmänna som ligger i södra delen. De i norr, på östra sidan märker man inte på samma sätt och de passar sämre ihop med det kommunen utvecklat i bad, skidspår, camping, mm.

    Badhus/simhall var så viktig att det måste till enighet att föreslå Nannakvarteret. Men inte för att man var överens om det bästa alternativet utan tvärtom, inget fick sitt bästa, snarare det sämsta.

    Nu ska ett mycket viktigt område avgöras, och då är det inte tal om att ha en enighet utan då ska en eller annan röst avgöra. Och vid ändrad majoritet i framtiden kan det bli nya beslut.

    BAD beslutades på fel grunder, där hade röstning om olika bästaalternativ och i fullmäktige varit bäst. För Nydala är det större enighet som är bäst för framtiden.

    Ta därför en fullmäktigepromenad runt sjön och se var stugor bästa bevaras och var kommunen bäst ska kunna ha hela området under sitt ansvar.

  2. Totte

    Jag hoppas verkligen att någon från vänsterfalangen tar sitt förnuft till fånga och lyssnar på folket som vill ha kvar stugorna.
    Stugorna utgör inget hot för miljön utan är en del av Nydalaområdets naturliga miljö som gör att så många vill vistas där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se