AVA-anställning

2007 införde regeringen anställningsformen allmän visstidsanställning(AVA). Denna form har ersatt visstidsanställningen och projektanställningen men har inneburit ett stort problem för människor att få rätt till en tillsvidareanställning.

Anledningen till det är att LAS-tiden inte konverteras till samma pott som vikariat vilket gör att arbetsgivaren under längre tid kan utnyttja den anställda i tidsbegränsade anställning. Istället för att få rätt till en tillsvidareanställning efter 24 månader under en femårsperiod så får man jobba tre år(tidigare än mer) för att anställningsformen omvandlas. Detta drabbar framförallt kvinnor i branscher där vi ser otryggheten öka och färre vågar säga sin mening i rädsla för att bli av med jobbet.

För att komma åt AVA-anställningarnas  negativa effekter bör Socialdemokraterna verka för att mildra detta i kommuner, landsting och regioner där man har inflytande. Om det är möjligt bör LAS-tiden räknas i samma pott för vikariat och AVA för att ge rätt till en fast anställning efter två år. Vidare bör AVA-anställningens användande begränsas i överenskommelse med fackliga organisationerna om att användas enbart för projekt och uppgifter av mer tillfällig karaktär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.