Beröm från gröna bilister!

Tekniska nämnden får nu beröm från Gröna bilister för att vi helt avskaffar bensindrivna bilar i vår nya upphandling av miljöfordon för Umeå kommun. Vi skärper miljökraven ordentligt. Det känns roligt att det uppmärksammas för det är ett ambitiöst och viktigt beslut vi fattat.
 
 
Umeå kommuns bilpool ska år 2014 enbart bestå av elbilar, elhybrider och biogasbilar. Gröna Bilister applåderar bilbytet, som ger bättre luft och lägre buller lokalt, och minskad klimatpåverkan globalt. Dessutom ska kommunen arbeta för effektivare bilanvändning – ett mål som oftast glömst bort.
Tekniska nämnden i Umeå har beslutat att nuvarande miljöbilpool år 2014 ska innehålla 60 % elbilar och 40 % elhybrider eller biogasbilar.
 
- Elbilen ger nollutsläpp i närmiljö, vilket är särskilt värdefullt i Umeå som har problem med luftkvaliteten. Också gasbilar ger mycket låga utsläpp av kväveoxider och partiklar. Därför är det mycket positivt att Umeå nu helt fasar ut bensin- och dieselbilarna ur den egna bilpoolen, till förmån för elbilar, hybrider och gasbilar, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.
 
Kommunen slår också fast att man kan minska den egna fordonsparken med 20 bilar till år 2014, genom att ta bort 25% av de fordon som kör mindre än 1000 mil per år. Det sparar cirka 720 000 kr/år. Det kan ske bl.a. genom bättre samutnyttjning, bilpool och cykelpool och kollektivtrafikkort.
 
- Bravo Umeå! Nästan ingen kommun arbetar aktivt med att minska bilparken, trots att det är oerhört lönsamt och kan ha stor klimatnytta, säger Mattias.
 
Kommunen slår också fast att resepolicyn måste efterlevas bättre, så att resandet i egen bil minskar och därmed kostnaden för bilersättning.
 
- Att använda egen bil i tjänsten är ett otyg, som kostar stora pengar och är dåligt både för miljön och trafiksäkerheten. Kommunens anställda bör använda kommunens bilar, särskilt när de blir el- och gasdrivna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.