Partikongressen är över

Så var partikongressen då slutligen över. Det har kallats kompromissandets kongress och jag kan bara skratta åt den benämningen. Det är klart att för journalister som målar upp bilder av konflikter så är det tråkigt när enigheten utåt förefaller så stor att krigsrubrikerna uteblir.

Men det är så socialdemokraterna fungerar. Det blir ärligt talat sällan mer spännande än så här. Den som är aktiv i partiet vet att arbetssättet kännetecknas av omfattande processer att hitta framkomliga lösningar. Vi identifierar samhällsproblem och efter det formar en politik som håller.

Vad minns vi då? Socialdemokraterna har nu presenterat sitt så kallade framtidskontrakt inför mandatperioden. Vi har en tydlig plattform för att skapa arbete åt alla. Det är den tydliga genomgående prioriteringen och målet om lägst arbetslöshet i EU år 2020 förpliktar. Regeringsföreträdare har kritiserat detta men vi är beredda att ta ansvar för de mål vi sätter upp.

Vi har också kommit ett steg närmare hur vi ska hindra att välfärdstjänster är ett klondyke för riskkapitalister som vill tjäna pengar på barn och sjuka. Frågan om de fristående skolornas framtid har fått ett svar. Det är rimligt att kommunerna som står med ansvaret också har inflytande över etableringsrätten. Det beskedet borde glädja elever, föräldrar och lärare som värnar en skola jämlik för alla. Men nog även en och annan kommunpolitiker utanför vårt eget parti som ser hur halvtomma skollokaler kostar miljontals kronor medan skolresultaten sjunker.

Ett annat glädjande besked var att partiet öppnar för ytterligare en "pappa-månad" i föräldraförsäkringen. Det är bra men otillräckligt. Vi vet att det ojämlika uttaget i föräldraförsäkringen dömer landets kvinnor till sämre lön och villkor för resten av sina liv. Partiet har en skyldighet att åtgärda detta och vid ett regeringsskifte måste något hända.

Politik är på allvar. Det handlar inte om att grilla korv framför fotografer, sitta propert klädd och riskminimera i tv-soffan eller åka runt för att "lyssna" utan att någonsin göra något åt problem. Politik är på riktigt därför att människor problem är på riktigt. Och vi är beredd att göra det vi kan för att Sverige ska bli ett bättre land att leva i. Det kan du lita på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se