Jämställdhet kommer inte av sig själv

Idag har jag och ordförande i jämställdhetsutskottet inne en replik i vk om förslaget till jämställdhetsskatt:

Therese Andersson (M) skriver (14/5) nej tack till en jämställdhetsskatt. Det är märkligt att så många upprörs över ett förslag om jämställdhetsskatt, medan få upprörs över att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige år 2013 ligger på 4 500 kronor i månaden.

Under alliansregeringens styre har inkomstgapet mellan män och kvinnor ökat. Det beror på att kvinnor över lag tjänar mindre, men också på att tusentals kvinnor har gått ner i arbetstid för att ta hand om anhöriga på grund av nedskärningar i välfärdssektorn. Fortsätter vi på den inslagna vägen kommer kvinnor aldrig att nå ikapp männen när det gäller inkomst.

Den oroväckande löneutvecklingen för kvinnor påverkar i förlängningen pensionerna. Kvinnor över 65 år får i dag ut 72 procent av vad män i samma ålder får ut. Kan vi verkligen kalla det för lika villkor?

Menar man allvar med att avskaffa inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor, ja då kan man inte bara vädja om frihet åt alla att vara sin egen lyckas smed. Då krävs konkreta åtgärder mot strukturella skevheter.

Att öka medvetandet om de strukturella orättvisorna, att bryta könsstereotypa mönster och ifrågasätta normer är viktiga metoder, precis som Andersson skriver. Att uppvärdera kvinnodominerade yrken är också absolut nödvändigt.

Men därutöver krävs en politik som tar hänsyn till kvinnors situation. Det innebär åtgärder för att få män och kvinnor att dela mer på hemarbetet, det innebär att säkerställa en god barnomsorg och äldreomsorg. Ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen är av central betydelse för att kvinnor inte ska halka efter liksom rätten och möjligheten att kunna arbeta heltid.

Nej, att införa en jämställdhetsskatt är nog inte det bästa eller för vår del första alternativet. Lösningen ligger snarare i att lyfta den ekonomiska ojämställdheten högre upp på dagordningen. Det här är inte en ickefråga, det handlar om strukturell diskriminering i vardagen för miljoner människor. Vi kan inte påstå att det är på grund av kvinnornas egen fria vilja att situationen ser ut som den gör. Något måste göras.

 

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.