Stationstunneln

Både Folkbladet och Västerbottens kuriren rapporterar idag om att tekniska nämnden sagt nej till moderaternas förslag om övervakning av stationstunneln. Skälet till att vi gjorde det är att polisen inte kan se att tunneln är en särskild riskplats för kriminalitet och kommunen anser att klotter varit mindre än befarat vilket var anledningen till att tjänstemännen ens ansett övervakning vara aktuell.

Det tragiska mordet vid en av perrongerna har väckt denna debatt till liv. Det är tyvärr en vanlig missuppfattning att det är kommunen som beslutar om övervakning av perrongerna men det är Trafikverkets beslut. Kommunens del är i taket i tunneln och här måste man ju fundera över om övervakning ska ske utifrån extrema händelser vi ännu inte vet något om och koppling till tunneln.

Umeå kommun har flera beslut på övergripande nivå om att inte kameraövervaka det offentliga rummet då resultaten inte är entydiga. Om det ska ske så krävs ett transparant regelverk och inte godtycke från enskilda partier om vad som är en farlig plats. Det farligaste med Moderaternas utspel, och som förtjänar väldigt hård kritik, är att man utan substans och bara utifrån eget tycke målar upp en bild av vad som är en farlig plats. Det sista vi behöver i Umeå är obefogad rädsla över att vistas i det offentliga rummet.

Mycket resurser har lagts ned på tunneln för att göra den ljus och öppen. Vi arbetar med ett batteri med trygghetsskapande åtgärder och mot klotter och skadegörelse. Jag kan bara notera att Moderaterna i tekniska nämnden inte ställer upp på den gemensamma handlingsplan mot klotter som vi tagit fram. Med Ågrens moderater blir det mer övervakning utifrån godtycke och mindre förebyggande arbete.

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordförande i tekniska nämnden

vf20130824

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se