Nej för tusan!

Idag förtidsröstar jag i den stundande folkomröstningen. Jag röstar nej då det är det vettiga valet att göra i denna märkliga folkomröstning.

Landstingsrådet Peter Olofsson(s) förklarade upprepade gånger i svt:s debatt att nyckeln är bättre samverkan. Här har man en inriktning som är trovärdig. I akutbilens fall i Åsele säger utredningen av varje enskild utryckning att den fungerar som det är tänkt. Mitt nej är ett ja till samverkan och en likvärdig vård i hela länet.

Det här är också ett klassiskt exempel på när lokal- och regionalpolitiker ställs inför att hantera misslyckad statlig politik. Du har en regering som är så ideologiskt förblindad att man hellre sänker skatten än säkerställer jobben i kommun och landsting när vi står med 8% arbetslöshet och skatteintäkterna rasar. Det är en dålig politik som sedan landar i knäet på Peter Olofsson, Robert Winroth och de andra i landstinget. De försöker få ordning på ekonomin genom att ta den tålamodskrävande och svåra vägen att använda de medel man har så bra som möjligt. Samtidigt får de också ta den skit som Reinfelt, Borg och grabbarna i rosenbad borde ha.

Det är inte rimligt att åsele- eller doroteaborna ska åläggas att presentera ett alternativ för landstingets ekonomi. Det är dock den politiska oppositionens uppgift.

Ett gott råd jag lärt mig under mina år i politiken är att tro inte på de politiker som har pengar till allt och alla. För de ljuger, de gör verkligen det. Det slutar alltid med att människor ställs mot varandra och vi får sämre lösningar på de utmaningar som finns.

Tips två, och det här vet alla som håller på med politik, är att ifrågasätt de som svepande talar om att ”prioritera om”. Nicklas Sandström(m) hänvisar svepande till besparingar på regional utveckling men vill inte precisera sig. Men landstingets översyn har ju redan tittat på detta. Det vi som befolkning vill veta av Sandström är VAD som ska bort så man kan göra en konsekvensanalys av vad en sådan politik ger för länets bästa.

Så klart.

Politik handlar om helhet. Allt hänger ihop. Det är inte så sexigt att behöva rösta nej ibland. Men i det långa loppet är det en sådan politik som är mer framgångsrik.

Andreas Lundgren(s)

2 kommentarer

  1. Daniel

    Hej!

    I Alliansens budgetförslag finns faktiskt två konkreta förslag (inblandat i de övriga flosklerna) och det är att Höja patientavgifterna och dra in på platser i Vilhelmina!

  2. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Åtskilliga miljoner kan sparas på att inte köpa skit-proprietär mjukvara som dessutom innebär att datorerna behöver uppgraderas mycket oftare bara för att Microsoft m.fl. tycker att man ska skita i effektivitet vid uppdateringar.

    Och vi kan ju skita i allt vad heter patentlagstiftning att göra inom läkemedelsbranschen och köpa generika från pålitliga leverantörer istället. Finns ingen anledning att finansiera läkemedelsföretagen när deras ”innovationer” redan bekostas av universitet, eller i praktiken inte är innovationer eftersom marginella ändringar i molekylstrukturen är det enda ”nya” med deras nypatenterade läkemedel.

    Det är inte okej någonstans att man tar bort livsviktig infrastruktur. Akutmottagningar borde finnas på så många platser som det bara kan.

    Pengar är i vilket fall bara ett hittepå och vi kan väl gladeligen gå back i landstinget som resultat av dålig nationell glesbygdspolitik? Om vi går back för att bevara det viktigaste samhället har att erbjuda – god vård och omsorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se