Apberget

Ser att Västerbottens kuriren med flera media skriver att Apberget ska försvinna. Så är det inte. Vad det handlar om är att rakt under apberget finns kopplingspunkter för högspänningsledning och vattenledningar som behöver åtgärdas.

Apberget kommer därför att behöva grävas upp, stenarna tillvaratas och därefter kan vi återställa apberget i ursprungligt skick om det är umebornas önskan.

Men det som är bra med detta är att vi nu ges en möjlighet att diskutera om vi är nöjd med nuvarande utformning eller om vi ska förbättra den på något sätt. En sak man kan fundera på är hur vi ökar genomströmningen till rådhusesplananden. Idag tvingas många ut mot fasaderna och esplanaden som är ett av våra finaste grönstråk är dåligt nyttjat. En annan viktig del är hur barn och ungdomar upplever apberget och om man är nöjda eller vill se förbättringar.

 

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordförande tekniska nämnden

5 kommentarer

 1. Ludwig Franzen

  Hej Andreas! Jag har hittills uppfattat det här ärendet som att det bara gäller underhållsarbeten, och förutsatt att miljön ska återställas i befintligt skick.

  Men din formulering ”om det är umebornas önskan” ger, ärligt talat, din förklaring en suspekt biton. Frågan, för de som har en kritisk inställning till många av de processer som nu pågår, blir vilka umebors önskan som får komma i fråga. Det är inte sannolikt att det blir en folkomröstning om saken, eller hur?

  Ditt andra stycke fortsätter på samma spår: du antyder att det här är ett bra tillfälle att diskutera om Apberget ska finnas kvar eller inte, och anför som skäl att dess placering hindrar genomströmningen mellan Kungsgatan och Rådhusesplanaden. Kombinationen av underhållsarbete och möjligheten att göra om platsen föder en misstanke om att ni eventuellt försöker chansa och tillgodose, you know, ett fåtal intressenters behov.

  Borde det inte vara helt skilda ärenden? Först åtgärda kablar och ledningar, samt återställa miljön. Sedan, vid ett annat tillfälle, ta upp till diskussion om miljön borde förnyas.

  Det här är möjligen en konspiratoriskt sätt att resonera. Men du skriver inte: ”Vi ska bara ordna till kablarna,” utan ”Vi ska ordna till kablarna… men vi skulle också kunna passa på och göra om (läs: ta bort) Apberget, om någon vill att vi gör det.”

  Jag vill bara mana dig att fundera över hur dina ord kan tolkas.

 2. Mikael Falck

  Och hur avgörs vad som är ”umebornas önskan”. Är det politikerna som ska rösta om det såsom med stadsbiblioteket, badhusets placering eller för all del den nyligen genomförda (och sedan av socialdemokraterna negligerade) folkomröstningen?
  Jag spår en mörk framtid i galleriaform för apberget.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Hej Mikael! Galleria på Apberget har jag aldrig hört talas om och är inget jag stödjer. Tekniska nämnden är en nämnd som arbetar mycket med medskapande, ta broparken eller hagaparken som exempel. Alls ska få chans att tycka till och delta, inte minst barn och ungdomar som använder apberget mycket.

 3. Stefan Berg

  Så du menar att det har tagits formella beslut i tekniska nämnden, som har gått ut till allmänheten?
  Eller varför är detta det första som hörs i frågan, efter att informationen läckt ut ur kommunhuset?

  Bryta privatiseringshysterin skriver du är viktigt, kanske dags att tänka på det nu i dessa tider då Balticgruppen kan göra precis vad de vill med hela Umeå utan att någon politiker bryr sig.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Anledningen att det hörs något om detta först nu är att vi inte känt till det först förra veckan i presidiet. Kommunen han aldrig gå ut med det innan det hamnade i tidningarna vilket är anledningen till att man idag skickat ut ett pressmeddelande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.