Umeås budget 2014

Igår presenterade Socialdemokraterna och (v) sin gemensamma budget för Umeå kommun. Det är en tuff budget som kräver återhållsamhet och besparingar.

Viktiga satsningar för oss som ungdomsjobben och sociala investeringsfonden avvecklas för att täcka nämndernas verksamhet och ge tid till omställning. Det är naturligtvis tufft men nödvändigt i den situation vi är inne i. Jag har liten förståelse för de som hävdar att situationen inte är så allvarlig, tvärtom är faran långt ifrån över. Situationen består på att kommunens intäkter har minskat samtidigt som volymerna fortsätter öka. Och då måste vi parera det, det stora problemet är att regeringen inte kommer åt arbetslösheten så skatteintäkterna ökar.

För oss i tekniska nämnden blir det till att bära en tung börda att spara in 14 miljoner sett till nämndens storlek. Samtidigt har nämnden en tjänstemannaledning och ekonomifunktion av yppersta klass som klarat svåra situationer tidigare. Vi ska göra vårt.

Från alliansen har kommentarerna kring budgeten varit fladdriga. Peder Westerberg(Fp) stod för ett riktigt lågvattenmärke i TV när han hävdade att besparingen på Fritidsnämnden är 9 miljoner. Det är ren och skär lögn. Helt obegripligt hur en gruppledare på denna nivå kan häva ur sig lögner på detta sätt. Besparingen är tre miljoner, men Fritid har ett eget kapital på 10 miljoner och en besparing här var nödvändig för att klara ekonomin i socialtjänsten och skolan.

Den 22 oktober ska alliansen presentera sin budget för Umeå kommun. Man kommer göra som man alltid gör. Lägga ett större påslag på besparing på ”administration” än vad vi gjort och sen lägga ett flummigt yrkande om att privatisera socialtjänsten som ska ge stora besparingsvinster. Det är inte trovärdigt.

 

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden

En kommentar

  1. Pingback: Alliansens budget | Andreas Lundgren(s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se