Kvinnohistoriskt museum

Historikern och Centerpartisten Petter Bergner skriver idag en insändare i Västerbottens kuriren om varför Umeå kommun bör bygga kvinnohistoriskt museum. Här finns några av landets främsta kvinnohistoriker samt en utbildning inom museologi och en god museal infrastruktur menar Bergner.

Klokt inlägg av Petter. Till detta kan man ju tillägga att den här satsningen bör ses ur perspektivet regional utveckling. Detta kommer utan tvekan att dra folk från hela världen och sätta Umeå på kartan. Samtidigt som skatteintäkterna faller så kan inte kommunen helt sluta med det som ger regional utveckling.

Förutom bland (c) har övriga allianspartier varit tveksamma till satsningen på kvinnohistoriskt museum. Det har naturligtvis olika orsaker och det har funnits kritik. Nu är det är inte min sak att avgöra men jag tror det vore klokt om man tillsatte den vakanta platsen i styrgruppen som (m) lämnat. Det behöver inte betyda en förändrad principiell inställning till projektet som sådant, men däremot att man är med och tar ansvar i de politiska forum som kommunen har. Det är också en del i den samarbetskultur som funnits mellan kommunens partier och det kräver att alla tar sitt ansvar för politisk representation oavsett om det gäller en styrgrupp, nämnd eller kommunfullmäktige.

Alliansen kommer att behöva visa färg i sin budget kring satsningen på kvinnohistoriskt museum. Ska Centerpartiet köras över, ska övriga allianspartier acceptera en fortsättning, eller tänker man en halvhjärtad kompromiss och sänka anslagen?

Etiketter:

2 kommentarer

  1. mange

    Andreas.
    Jag tror inte .. jag är 100 på att du har fel och att det inte kommer att dra så mycket folk som ni tror till kvinnomuseet, men ni har väl inte ens gjort en analys utan tror att detta är nått alla vill se.

    Men om du vänder dig om och tittar på ett annat museum som har öppnat nämligen gitarrmuseet, där har du något som drar folk från olika delar av världen.

    Jag kan inte fatta att ni i S hela tiden ska förstöra våra skattepengar på sådant ni ”TROR” är något vi vill ha.
    Hela Umeå förutom en bråkdel säger stort NEJ till nannabadet ”men ni skiter i det o bygger”
    Ingen ville att biblioteket skulle flytta, ca 50000 mindre titlar ”men ni flyttar det”
    I stort sätt så är det INGEN som bryr sig om ”kulturåret” men ni KASTAR våra skattepengar på det ändå.

    Eran ignorans mot folket kommer att avspegla sig i nästa val så där kommer ni få ett kvitto på hur dåligt ni sköter er.
    Just det jag vet inte om ni har glömt det i S.. men det är fortfarande en DEMOKRATI i Sverige

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Men visst är det väl ändå så att vi har en representativ demokrati i Sverige? Bara för att du inte håller med innebär inte att det är odemokratiskt. Vad är det för demokratisyn är min motfråga? Med den logiken får du politiker sim aldrig kan ta ansvar och obekväma beslut.

      Det är inte heller odemokratiskt att partier genomför den politik man drivit. Såväl kulturhuvudstadsåret(som är avsatta pengar från flera år tillbaka) samt badhuset är satsningar det finns breda politiska överenskommelser kring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se