Alliansens budget

Så släppte då alliansen i Umeå sitt förslag till budget för 2014. Jag har tidigare skrivit om budgeten och att man skulle komma att fylla hålen med besparingar på ”administration”. Så blev också fallet. Alliansen får alltid lite extra medel varje år genom detta magiska streck med pennan.

Annars ligger alliansens budget mycket nära Socialdemokraterna och Vänsterpartiets budget kring hur man ser på det allvarliga läget. Precis som majoriteten så upplöser man avsatta överskott från tidigare år för att ge För- och grundskolenämnden och Socialnämnden mer resurser för att dämpa besparingskraven. För oss i tekniska nämnden får vi samma tuffa sparbeting i både förslagen vilket innebär att såväl nämndens majoritet som minoritet kommer brottas med utmaningen att få plus och minus att gå ihop.

Att läget är bistert i dagens kommun- och landstingens Sverige vittnar landstingets avsierade skattehöjning om. Det i särklass största problemet är att regeringen misslyckas med att få ned arbetslösheten vilket ger minskade skatteintäkter som följd. Regeringen kommer att tvingas ompröva sin arbetsmarknadspolitik då den inte fungerat och det inte längre finns utrymme för mer skattesänkningar. Men det kommer ta tid tills de räknat ut detta och under tiden kommer kommunerna få det allt tuffare. Dessutom räknas inte statsbidragen upp tillräckligt då dessa pengar gått till skattesänkningar.

Kvar blir tuffa besparingar och skattehöjningar för kommuner och landsting. Det är inte bra samtidigt som kommunerna sitter i en rävsax och måste undvika att slå ut tusentals välfärdsjobb.

 

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden

 

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Men lös upp låsningen vid Nannabadbygget, det går att bygga för halva storleken (relax, gym och äventyrsdel som får ses som mer ”lyx” idag) och lägga dessa bassänger vid Nolia, Umeå simhall (där finns gym och kan utökas i nuvarande del om tillbyggnad görs) samt vid IKSU:s simhall, mm.

    Då halveras investeringen och ger medel för så mycket annat i kommunen som behövs, eller att spara för framtiden, nog så viktigt. Och viktigast, driften halveras, dvs kanske med 15 mkr/år och räknat på 50 år blir det 750 mkr, minst.

    Dåliga beslut, idrott, barn och ungdom ska inte trängas i miljöenligt/farligt centrum, och oekonomiska beslut, måste kunna ändras, särskilt som Nannabadplanerna nu misslyckats i omgångar i snart 7 år, pga att läget är fel och fel. Varför inser bara MP och AP det?

    Läs gärna min blogg, igår om felaktigheter i budgetsiffror och idag om cykel-P. http://blogg.vk.se/umeas-basta/

  2. Maja Larsson

    Hej!
    Jag har försökt komma i kontakt med Socialdemokraterna via er hemsida men får inget svar. Kan du maila mig? Gärna så snart som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se