Besparingar städ

Budgetdebatten fortsätter i Umeå kommunfullmäktige.

Varje år brukar alliansen trixa med siffrorna för att få mer till ramarna än Socialdemokraterna. Det handlar alltid om minskad administration och konkurrensutsättning, som fungerar som en slags budgetreglering för alliansen. Behöver man pengar så kan man alltid med ett pennstreck lägga in ökad besparing på dessa budgetposter oavsett om det är realistiskt eller ej.

Alliansen upprepar detta varje år och jag brukar då varje år fråga kommunalråd Anders Ågren(m) hur han tänkt detta med konkurrensutsättningar inom tekniska nämndens område. Jag brukar aldrig få nått mer än ett svävande svar. I år går man fram med kraftiga konkurrensutsättningar av städverksamheten.

Det alliansen aviserar är att man på städ ska ta igen 6,6 miljoner på upphandling inom för- och grundskolenämnden samt 1,9 miljoner inom gymnasienämnden och spara pengar till dem. Det motsvarar cirka 20% av intäkterna till städ- och verksamhetsservice från respektive nämnd och får stora konsekvenser för tekniska nämnden.

Idag ligger privata städbolag på mellan 40-70 kr i dyrare timkostnad än kommunens egen städservice om man ska klara städservice egen miniminivå på lokalerna. Vi har större privata städföretag som inte deltar i kommunens upphandlingar för att ersättningen är för låg och städbranschen ser dessa upphandlingar som ett stort problem. Men ska detta gå ihop som alliansen föreslår så måste privata aktörer rent konkret sänka städtiden för att ta igen nästan 8,5 miljoner i lägre anbud. Det kommer inte att räcka med att helt slakta personalens villkor.

Dels kommer vi få se ökade förslitningar i fastigheternas standard. Sen är det också så att genomför man detta talar vi om stora varsel av städservice personal. Få av dem kommer att välja verksamhetsövergång till entreprenören, och då vi talar om uppsägningar, till stor del av personal med lång anställningstid. Det handlar om uppsägningar på 6-12 månader för viss personal som arbetat länge. Omplaceringar blir svåra att tillämpa så vi talar alltså om många miljoner i merkostnad för uppsägningar. Dessa ska tekniska nämnden uppenbarligen stå för, alliansen skyfflar kostnaden mellan nämnderna och drar på kommunen stora merkostnader.

Till detta ska vi också lägga kapitalkostnader för materiel och de städmaskiner som redan är inköpta. Städservice har inget eget kapital att ta av till detta inte heller tekniska nämnden. Resultatet blir att städservice kommer att avvecklas, tro inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se