Tekniskas budget klar

Idag presenterade tekniska nämnden budgeten för 2014. Socialdemokraterna har lyckats skapa en bred enighet runt vårt alternativ till tjänstemannaförslagets neddragningar på brandkåren.

Som jag kommenterat tidigare har ambitionen från (s) hela tiden varit att rädda kvar deltidsbrandkåren i Tavelsjö och utryckningsstyrkans storlek i Umeå. Men det har krävts stort grundarbete och tuffa prioriteringar att lyckas med det. Flera partier har visat prov på stort ansvar genom att rösta ja till budgetalternativet.

Men lindrande besparingar på brandkåren innebär att gator och parker får cirka 2,5 miljoner ytterligare i besparingar. Vi har nagelfarit och prioriterat hårt, det kommer att märkas för dig som umebo.

Det blir sämre standard på gator, snö som ligger kvar längre, stöd till enskilda vägar upphör, höstljus och vinterstaden avskaffas, minskad klottersanering och renhållning, mindre gräsklippning av grönytor och därmed mer ängsmark, hundlatriner avskaffas helt, hundratalet armaturer släcks längs våra bilvägar.

Nämndens politiska verksamhet får också skära ned. Pengarna skickar vi till gator och parker.

Det blir än viktigare framöver att vi som medborgare hjälps åt att hålla efter skräp och ta upp hundbajspåsen.

Andreas Lundgren(s)

2:e vice ordf, tekniska nämnden

4 kommentarer

 1. mange

  Oj oj oj jag blir helt matt.. hur kan jag ens rösta på vissa i S ?? hur kan ni ha mage att bygga ett IDIOTISKT badhus för över 400miljoner när vi inte ens har råd att ha en brandkår ?? skottade vägar ?? tända gatlampor osv ??

  Vad gör ni om det snöar som F*N i vinter ?? ska vi som måste pendla med bil sitta och vänta tills traktorn kommer ?? folk som cyklar till jobbet ska dom måsta plumsa fram i snön ??
  Bara dessa två faktorer ger mindre skatt till kommunen, hur ? för att alla förseningar ger mindre lön och då mindre skatt.. lätt matte !!
  Sen att ens komma på tanken att lägga besparingar på vår brandkår.. ooj jag tappade hakan när jag läste det, det handlar om vår TRYGGHET hur kan ni ens spara in på det ??

  Om ni börjar räkna på allt folk som sitter i kommunhuset som egentligen bara sitter och vänder papper som inte behövs så ska ni nog se att där kan ni börja spara pengar.

  Mvh // LESS PÅ IDIOTIN

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det är inte så att Umeå inte haft koll på sina utgifter. Däremot går kommunen på regeringens skatteprognoser och de visade sig vara rent felaktiga. Det gör att intäktssidan försvagats plus att statliga pålagor gör att det behöver sparas.

   Socialdemokraterna har aldrig lagt besparingar på brandkåren. Vi har använt vår tyngd som parti att stoppa dem.

 2. Britta Sethson

  Kanske kan villaägare göra som i en stad söderut: sätta upp en skylt om att man gärna får lägga sin bajspåse där

  Alternativet är att återinföra hundskatten

 3. Lennart Fagerblom

  Tack Andreas med S-kollegor för att de värsta avarterna till budgetförslag avvisades. Visst är det bra att budgeten är i balans. Men det framgick inte om det fanns andra utgifter som kunde begränsas. Tekniska kontoret har ju länge haft julafton med verksamheter som kunnat ifrågasättas, inte minst här på Mariehem, som jag gärna kan återkomma till. Man skulle till och med kunna tala om ”fartblindhet”. Så vilka projekt är på gång under de kommande två åren? Kanske det kan sparas inom dem eller uppskjutas till bättre tider?
  Som du kommer att märka när du väljs till ordförande i Socialnämnden har de tekniska frågorna alltid företräde före de ”mjuka”, som inte värderas på samma sätt. De hamnar i division två och inte i Elitserien. Och jag håller helt med den kommentator som ifrågasätter Badhuset. Trafiken kring detta kommer att medföra stora omändringar och belasta budgeten avsevärt i flera år framöver. Badet är ju till för hela Västerbottensregionen och det är vanvett att tro att man inte färdas dit i bilar och bussar.
  Tänk efter ett par varv till. Särskilt nu när inte pengarna räcker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.