Bra med reaktion

Det är bra att Kristdemokraterna tydligt klargör att vilhelminapolitikern Göran Jonzons uttalanden är oacceptabla. Så väl känner jag distriktsordförande Anders Sellström(kd) så jag vet att varken Kristdemokraterna i Västerbotten eller partisekreterare Acko Ankarberg Johansson står bakom sånt här.

Jonzon agerande lämnar många frågetecken. Det handlar förutom försvaret av sitt uttalande, om en ursäkt på bloggen där han okritiskt talar om neger som folkgrupp. Dessutom om uttalanden till nyheter24 där han säger sig ha svårt att förstå varför ordet romer bör användas(”Det är samma sak med det här med romer. När jag var liten sa vi tattare, sedan fick man inte säga det, då sa vi zigenare och nu får man visst inte säga det heller, nu ska man säga romer”)

Men Jonzon har nu bett om ursäkt och det är bra. Det välkomnas.

Den kristdemokratiska lokalavdelningen i Vilhelmina skulle självfallet tidigt ha markerat att Jonzons språkbruk inte är godtagbart i deras parti. Nu stod man tysta och bidrog därför till en osäkerhet om Kristdemokraternas hållning. Kanske hoppades man att frågan skulle blåsa över men det är bra att den inte gjorde det.

En lärdom för samtliga partier är att tydligt ta avstånd om liknande händelser kommer i daga. Oavsett om det är en uppskattad partivän som yttrat orden så har vi ett gemensamt ansvar att stå upp mot kränkande uttryck.

 

 

8 kommentarer

 1. Britt-Inger

  Minoriteten romer består av fem grupper, resandefolket, svenska romer, utomnordiska romer, finska romer och nytillkomna romer. Av dessa fem grupper är resandefolket den största gruppen. Historisk sett så startade det för ca 1500 år sedan när ett nomadfolk började vandra från Indien. De gick sidenvägen och för ca 900 år sedan kom de till Europa via Balkan. I höjd med Rumänien vek några av dit, där de förslavades medan de andra fortsatte via Tyskland mot Skandinavien. Den 29 september 1512 är den första dokumentationen om resandefolk i Sverige nedtecknat i Stockholms tänkebok. På mitten av 1800 talet släpps romerna från Rumänien och de som kunde stack där i från. Några kommer till Norden. Det finns vissa likheter/olikheter i språket och vissa delar av kulturen. Det har alltid funnits skillnader mellan dessa grupper och resandefolket kallades förr för ”tattare” och romerna kallades för ”zigenare”. Det är viktigt att det kommer fram att minoriteten romer inte består av endast en grupp utan av flera och att klumpa ihop en minoritet är också ett sätt att förminska och osynliggöra den.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Jag publicerar det du skriver då det är viktigt att visa upp hur folk anser sig ha rätt att skriva mot förtroendevalda. Nej det vilar inget löjets skimmer över detta vilket såväl Kristdemokraterna själva samt Göran Jonzon också kommit fram till. Man säger själva att det var ett oacceptabelt språkbruk och det är bra.

 2. John

  Vad jag vill påpeka med mitt inlägg är att det är ingen rasism att nämna Lapp , Zigenare eller Neger . Det har blivit förvrängt av sådana som du . Under min uppväxt hette det så å ingen blev anklagad för rasism , men idag tävlar sådana som du att anklaga andra för att vara rasistisk. Jag anser det som har hänt i V-mina är en storm i ett vattenglas och ett billigt försök å skaffa sig politiska poäng .

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det viktiga är vem som har tolkningsföreträde. Det du gör är att gå tillbaka till din uppväxt vilket inte säger någonting om samhället idag och att vi alla har ett ansvar att vara uppdaterad med den tid vi lever i. Nyamko Sabuni(fp) har skrivit en bra debattartikel om ordet ”neger” i Aftonbladet för ett par år sedan; http://www.aftonbladet.se/debatt/article10654572.ab

   Jag vill att du läser den och försöker förstå vad Sabuni menar. Lägg ned det här om att vinna billiga poäng, det handlar inte om det och det tror jag du också förstår innerst inne. Försök förstå den andra sidan och fundera över vem som ska ha tolkningsföreträde över om neger är ett kränkande ord eller inte.

 3. John

  Jag tycker du ska köpa skivan med numera avlidne Sven Gösta Jonsson där han sjunger ” Jag är lapp å har mina renar” , den ska alltså vara rasistisk idag ?? Eller ??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.