Årets julklapp

Visste du att årets julklapp redan är här? I tisdags drev socialdemokraterna i Umeå igenom förbättrade villkor för alla vikarier i Umeå kommun. Vi blir först ut i landet med begränsa tillfälliga anställningar till två år innan man erbjuds en tillsvidareanställning.

Regeringen införde 2007 anställningsformen allmän visstidsanställning(AVA) som försvårat för vikarier att få en tillsvidareanställning. Regeringen valde medvetet att LAS-potterna för vikariat och AVA skulle vara separata vilket gjort att många kunnat gå upp mot 4-5 år utan att få en tillsvidaretjänst, då vikariat, provanställning, och AVA kombinerats.

Nu blir det stopp för alliansens orättvisor med en riktig rättvisereform. Bakom beslutet ligger en facklig-politisk samverkan mellan Kommunal och Socialdemokraterna. Vi är många som arbetat i kulissen för att detta ska bli verklighet.

Med den julklappen vill jag passa på att önska dig som är vikarie i Umeå kommun en riktigt god jul!

 

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden
ordförandekandidat socialnämnden

En kommentar

 1. Urban Bengtson

  Men ingen god jul till hundägare, dagisföräldrar, villaboende och brandpersonal. Och inget gott nytt år till kulturutövare och badmänniskor. Vikarierna får sina pengar och sin trygghet, det är bra. Men tänk så många fler som kan få känna sig säkra för framtiden om Tekniska nämnden gör allvar av sin skarpa kritik i omgångar mot ett Nannabadbygge.

  Det är bara att läsa i de handlingar som tjänstemännen återkommande i ett par år framfört under badplanernas gång, mot miljöriskerna, trafiken, parkeringen, cykelproblemen, etc och i vissa fall i skarpa ordalag. Men icke i något yttrande utåt som i fråga om apbergkritik och ändrade planer samt öppenhet med möten med allmänheten och demokrati.

  Nej, nu ska ett badbygge igenom trots att det nu visas ha överytor ingen beställt verkar det, och ingen räknat på, men ändå öppet medges i badbolagets historik på hemsidan. Som bl a gått till jättegym ovanpå bad- och simvåning och under denna ett relax, allt för vuxna, men minskat för äventyrsbadande barn och ungdomar.

  Där de sistnämnda hamnar i en trafikomgivning som inte fått utredas klart, trots Gator och parkers kritik (som väl TN står bakom), för att allt var så bråttom. 3000 kvm totalt i överytor kostar 100 mkr och 3-4 mkr/år i drift. Och Nannatomten har alt.intäkten uppåt 100 mkr där bostäder så väl passar mot en bad- och simanläggning på kommunmark som inte får byggas med bostäder.

  För vikarier gick det snabbt att beslut, och det är bra. För en fel tomt blev det snabbt beslut i januari 2007, och det är inte bra (understatement). Och att inte på snart sju år insett detta av de sex partier (bara Miljlöpartiet och Arbetarpartiet förstår problematiken), det blir en kvarsten för Umeå som stad och för kommunens anställda, kanske färre vikarier till slut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.