Låt mig berätta om min stad

Låt mig berätta om min stad. Kulturhuvudstaden Umeå. Björkarnas stad.

Jag ställer mig på min balkong och snön faller. Där jag bor har jag 150 meter till ett av nordens största gym och fitness-center. Alldeles bredvid ligger två universitet som håller hög internationell klass. Tittar jag lite mer åt väster bakom idrottsmedicin och även sports medicine som rehabiliterar världens fotbollsstjärnor kan jag se Uminova science park som hjälper till att stötta avknoppande företag från universitetet.

Ytterligare där bakom skymtar Sveriges bästa sjukhus, Norrlands universitetssjukhus.

Vänder jag mig österut har jag 300 meter till Nydalasjön. En insjö mitt i staden, en grön lunga där många kilon joggats bort och som ger ro under sommaren. Åt det hållet kan jag också ana den väg som på 5 minuter tar mig till flygplatsen som ligger nära Umeås centrum.

Söderut har jag ett par hundra meter till köpcentra och mötesplatser för kultur och livet från studentbostäder. Energiska och sprudlande Ålidhem där det kommunala bostadsbolaget bygger hållbara bostäder i yttersta världsklass.

Min hyreslägenhet är fräsch. Internetuppkopplingen är snabb. Umeå har ett av världens snabbaste bredband. Och nu kan man koppla upp sig gratis i stadens centrum och på bussarna.

Tar jag mig nedåt mot stadens centrum passerar jag konstnärligt campus. En designhögskola också det i världsklass, arkitekthögskola och bildmuseum ligger vid umeälvens strand. Lite längre bort kan jag se det nya kulturhuset skymta fram. Kulturväven som det heter med sin utstickande design tornar i vitt. Snart inramat av nybyggda parker som framtagits av umeborna. Broparken och Årstidernas park förvandlar älven till ett grönområde. Det går att vandra många mil längs älven uppströms och nedströms i rogivande grönska.

Umeå är en tolerant stad. HBTQ. Feminism. Tusentals människor samlas på det centrala torget och står upp mot rasism.

Det är också engagemangets stad. Folk tycker till och värnar demokrati och kulturens frihet. Politikerna har det hett om öronen. Umeå är en av de kommuner som satsar mest på föreningslivet och kulturlivet.

De politiska partierna är starka i sina åsikter. Men man samarbetar för att nå bästa resultat. För ett par år sedan antogs en fördjupad översiktsplan i samförstånd. En översiktsplan som prisats och utvecklar Umeå till en hållbar stad. Umeå växer på höjden. Kollektivtrafiken går allt tätare. Vi är en av Sveriges bästa cykelstäder.

Infrastrukturen är utvecklad. För ett par år sedan byggdes en gigantisk godsbangård. Järnvägsrälsen är ny den också genom projektet bottniabanan. Järnvägsstationen går i kulturens tecken, med en hyllning till västerbottens författarina Sara Lidman.

Välfärden är stark. Umeå är duktiga på att arbeta mot barnfattigdom. Den minskar. Förskolan och skolan är prioriterad. Över hundra förskoleavdelningar har byggts de senaste åren.

Det här är min stad. Välkommen!

#dethärärumeå

3 kommentarer

  1. Tommy Stark

    Vad fint du beskriver vår stad, kan bara hålla med, Umeå är en fin och trivsam stad att bo och leva i och inte blir den sämre nu när vi är kulturhuvudstad. Tror att även det utvecklar staden positivt under lång tid framöver.

  2. Urban Bengtson

    Tänk då så bra att utveckla bad/simning i detta idrotts- och fritidsområde, Campus/Nydala, samnyttja byggnader och får bra kommunikationer även till boende utanför Umeå, besökande med bil, tåg och flyg. Badande/simmande som efter besöket/simskolan/motionen/träningen, etc får komma ut i frisk och hög samt, ofta, klar luft.

    Särskilt nu i jämförelse med totala motsatsen, efter uppfriskande i vatten, dusch och kanske bastu, hamna i en trafik med avgaser och buller, risker och t o m ibland inversion inne i ett city där idrottsanläggningar för barn/ungdom inte har något att göra.

    Tänk, det handlar kanske om 40-60-60 år för en sådan dyr, och dyrbar, byggnad, då får kvaliteten och det hållbara miljötänkandet inte viftas bort för ett beslut för sju år sedan om ett läge inget parti förordade, som det stod i ingressen i VF/Folkbladet när det hastiga, och nu allt mer olustiga, beslutet och bad- och simanläggning på kv Nanna togs.

    Att stoppa Nannabadbygget, för barnens och ungdomarnas skull, både Umeås och utombys, är det viktigaste beslutet alla kategorier i Umeå kommun nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se