Samisk invigning

Tycker det var alldeles utmärkt att det var en stark samisk prägel på invigningen av kulturhuvudstadsåret. De tre renarna i Umeås stadsvapen är en påminnelse om var vi kommer ifrån och vår historia. Vet inte om det är sant men hörde någon berätta att så sent som 40- och 1950-talet fanns renbetesmark på Haga i centrala Umeå.

De samiska åtta årstiderna var en bärande del i ansökan och det minsta vi kan göra är att nyttja tillfället och lyfta fram vårt lokala ursprungsfolk och nationella minoritet i Europas ljus. Om det stannar vid en exotisk glimt som vissa befarar återstår hur vi stöttar kulturarvet efter 2014.

Jag är stolt över den samiska kulturen. Och inte lika stolt över hur den svenska staten behandlat samerna historiskt. Bra att Umeå kommun tar tydlig ställning.

2 kommentarer

  1. Tapio Tamminen

    Hej

    Jag vill tacka för Umeå kommun om sevärd invigningsfest”live”. Det var verkligen en fin upplevelse. Det enda jag reagerade för var att i de stora skärmarna i Rådhusparken saknade texten Tervetuloa. Ett bevis hur Umeå kommun förhåller sig i finskan som förvaltningskommun för finskan.

    En stor besvikelse för de finskspråkiga kommunmedborgare och inte minst för de gäster från Finland.

    Umeå Vill Mer?

    Med vänlig hälsning

    Tapio Tamminen
    Ordförande för Finska Klubben i Umeå

  2. Marianne R Johansson

    Jag är stolt över att vara same, men det är en stolthet som Svenska Staten och andra samer inte tycker att jag har rätt till! Jag tillhör nämligen den icke renskötande skaran samer utanför samebyn, ättling till de ursamer som brukade och levde på markerna i de Västerbottniska Lapplandsfjällen i urminnes tider, och då räknas jag inte!
    Frågan är, var får vi plats i kulturhuvudstaden?
    Vi som har fråntagits vårt språk, vårt land, våra rättigheter och faktiskt också vår identitet?!
    Var finns vår historia? Vår kamp för rätten att existera på våra förfäders marker pågår än i dag, vem berättar om den?
    Nej, det finns ingenting att vara stolt över när det gäller svensk samepolitik, men jag är rädd för att det är få, dig inkluderat, som verkligen vet vad som har hänt historiskt, och som fortfarande pågår! Och hur många är det som verkligen vill veta sanningen?
    Appropå renbetesmarker på Haga, nej, det tror jag inte på! Inte om man ser till gamla kartor och historien, men att det varit renskötare på tillfälliga besök med sina renar nere vid kusten av olika anledningar kan jag däremot tro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se