Samer trakasserades

Läser att Sapmi today tvingades stänga tidigare vid kulturhuvudstadsinvigningen. Tydligen har besökare ägnat sig åt trakasserier och kränkt den samiska personal som närvarade. Det är knappt man tror det är sant.

Många svenskar verkar ha svårt att förstå att Sverige liksom många andra europeiska länder har ägnat sig åt hänsynslös kolonialisering. Sverige har både ett och annat på sitt samvete mot sin ursprungsbefolkning men verkar ännu inte gjort upp med sin historia. Att uttala sig kränkande om samer eller deras kultur är helt oacceptabelt. Likväl som när 3000 umebor protesterar mot rasism är det dags att alal säger ifrån när denna typ av rasism florerar. Samer är en nationell minoritet i Sverige och har rätt till sitt språk och sin kultur.

Den här händelsen visar än en gång vikten av att tydligt markera det samiska ursprungsfolkets rätt att synas och få ta plats. Att kulturhuvudstadsinvigningen tydligt markerade det är alldeles utmärkt. Som kommunfullmäktigeledamot tar jag helt avstånd från det som hänt, alla ska känna sig välkomna i Umeå.

3 kommentarer

  1. Johnny

    ”Har ägnat sig åt hänsynslös kolonialisering”, skriver du.
    Jag skulle vilja be dig ändra till ”Har ägnat, och ägnar sig fortfarande åt…”.

    I hela norra Sverige hotas samebyars existens av gruvbubblans etableringar. Bland annat här i Västerbottniska Rönnbäck. När de kämpat för sin by gick ditt eget partis ordförande och kommunalråd ut på sin blogg och sa ”men svält ihjäl då”, som svar. Vad är Socialdemokraternas syn på detta faktum? Din egen? Hur spär det på dessa synsätt tror du att ett kommunalråd beter sig så?

    Umeå Kommun hade kunnat använda kulturhuvudstadsåret för att verkligen stärka samers rättigheter och autonomi, genom att t ex med kranskommunerna vända sig mot dessa hänssynslösa etableringar med kortsiktiga vinstintressen som river upp historiska sår och ställer ”svenskar” mot ”samer” på orter som Tärnaby. Upp till bevis, Andreas!

  2. Mikael Wallgren

    Johnny: Nu blandar du äpplen och päron som folk här nere i Göteborg brukar göra. Det handlar om rennäringen VS andra näringar. Inte om samer och ”svenskar”. Det är endast typ 3000 som har någon form av utkomst av den starkt subventionerade (som all livsmedelsproduktion) rennäringen. Gruvor, skidanläggningar och annan verksamhet i inlandet är avgörande för att inlandsbor oavsett etnisk bakgrund ska kunna leva kvar där.

    Renägarförbundet/Guovssonásti har ju en lång historia av att motverka samisk enighet genom att i bästa sydstatsstil ifrågasätta icke renägares rösträtt till Sametinget osv. Finns en anledning att det största sametingspartiet är Jakt – och fiske samerna…
    //sörlänning med 13 år i Västerbotten bl.a. i Tärnaby och Vilhelmina.

  3. Håkan Rombe

    Orättvisorna mellan olika grupper av samer som orsakats av de svenska lagarna är en sak. En helt annan sak är att skämma ut Umeå genom att trakassera de samer som deltog i programmet. Men det är inte förvånande, Rasismen ligger alltid på lur och näthatarna tog väl ledigt från datorn den här kvällen och gav sig ut på gator och torg för att avreagera sig. Jag begriper mycket väl att det inte är intelligentians och humanismens högtidsstunder som upplevs i städernas centrala delar sent en kväll. Av den trista orsaken skulle man inte hållit öppet så sent. Det är i stället polisen som har anledning gå på högvarv vid den tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se