Bragdguldet till damerna!

De svenska damernas OS-guld i längdskidornas stafett är det första sedan 1960. Det är en enorm prestation av Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla. Superlativen räcker helt enkelt inte till.

Kämpen Ingemarsdotter gjorde en lysande första sträcka och redan där kunde man se att svenskorna hade fantastiskt glid. Emma Wikéns andra sträcka var en ändå lång uppvisning i vacker klassisk åkning som rev sönder Johaug och tog Sverige till täten. De skidor Wiken hade för dagen var inte att leka med, när de andra stod och stakade kunde hon glida en bra bit och spara kraft, vallateamet briljerar i Sotji. Haags tredje sträcka var tuff men hon undvek genomklappning och kunde växla cirka 9 sekunder före Norge.

Men så på fjärde sträckan. Världens just nu bästa skidåkerska Charlotte Kalla går in och fullkomligt detroniserar övriga fältet. Att ta in 25 sekunder i ensam jakt på täten på 5 kilometer är helt sanslöst. När hon nästan kommit ikapp Finland och Tyskland i sista backen så har hon gått som ett expresståg i över 4 kilometer. Då kommer ett finländskt ryck men Kalla går i sån fart att hon istället går ikapp. På ren kraft krossar hon sedan allt motstånd på upploppet. En uppvisning av sällan skådat slag.

Nu ska det mycket till att de svenska damerna och Kalla inte ska få bragdguldet. Bara för att ytterligare illustrera: Kalla går alltså på 5 kilometer över 40 sekunder snabbare än jagande Björgen.

Det finns många minnesvärda lopp i svensk skidhistoria. Mogrens vm-guld i Falun 1993 kanske är det mest emotionella då en slagen skidmakt reste sig och visade sin idrottssjäl inför 30 000 åskådare. Johan Olssons ensamkörning i vm 2013 är naturligtvis ett herakles-dåd. Men frågan är om vi någonsin sett en större uppvisning än det Kalla åstadkom i Sotji på fjärde sträckan. Fantastiskt Charlotte!

En kommentar

  1. Erik

    Man får inte glömma bort hela landslaget inte minst vallateamet. När man lyssnade på vallachefen beskrev han hela hemligheten. Ledarskapet. Det är bara att lyssna och ta med sig till sin egen arbetsplats eller organisation. Ord som glädje. Alla behövs. Jobba hårt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.