Röst på SD bortkastad

Månadens SIFO-undersökning visar att de fyra borgerliga partierna nu bara stöds av 36%. De rödgröna landar på 52,8%. Det nyliberala högerpartiet med det ironiska namnet, Centerpartiet, landar på 2,8%. Det är extremt dåliga siffror för regeringen.

Att missnöjet är stort visar sig också att många tar sin tillflykt till Sverigedemokraterna(SD) på 9,5%.

Men det är långt till valet och även om gapet är stort så kan mycket hända. Man ska komma ihåg är att varje röst på SD är en röst på regeringen Reinfeldt. Redan idag styr de fyra borgerliga partierna i minoritet tack vare att SD i de flesta fall röstar höger.

Det betyder att regeringen i princip bara behöver ta in cirka 5% för att behålla regeringsmakten(förutsatt att SD ligger stilla i opinionen). Reinfeldts tal om att släppa fram Socialdemokraterna om man blir större än allianspartierna är därför bara en bluff då det aldrig skulle fungera. SD stödjer idag indirekt regeringens politik i de flesta fall.

En röst på SD åstadkommer inget utom fortsatt regeringsinnehav för Fredrik Reinfeldt.
SIFO-mätningen för februari:

SIFO-mätning

9 kommentarer

 1. JonasE

  Detta betyder ju också att en röst på någon av Allianspartierna i praktiken blir en röst på SD:s vågmästarroll också !!.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det beror ju på hur många röster de borgerliga partierna får. Det man kan säga åtminstone är att en röst på SD inte är en röst på ett regeringsskifte. Dessutom när alla andra partier inte vill ha med SD att göra så är det en bortkastad röst.

 2. Micke

  Vilken intressant bomb du valt att släppa :) vi kommer alltså få se en rödgrön röra som regerar tillsammans. Det är alltså officiellt ett samarbete mellan er nu igen?

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det är inte vad jag skriver. Det jag skriver är att en röst på SD är en röst på Reinfeldt. Ingen ska förledas tro att man med en röst på SD sänker regeringen, snarare tvärtom.

 3. Tänker Själv

  Det är tyvärr att en röst på något av de övriga partierna också är bortkastad, då de bara på promillemarginalen tycker olika i viktiga frågor, dvs, i realiteten tycker de samma, och varför då rösta på dem? Politisk korrekthet, och att alltid tycka samma som journalisterna och storkapitalet har ett pris….. Notera att de rikaste också alltid är PK i alla frågor, precis som V och MP och S och alliansen. Sen kan de göra precis tvärt emot vad de tycker om de utfrågas av en journalist, t.ex. nyttja arbetskraft under vidriga arbetsförhållanden, bara nåt bulvanföretag finns i ett mellanled så det går att skylla på, och tar på sig skulden….

 4. @nders

  Av vilka anledningar tror ni politiker det finns till att så stor del av folket röstar på SD?
  Missnöjesröstningar är en men det kan inte vara enda anledningen.
  Prata ihop med kollegorna (oavsett block) och lista gärna de anledningar ni kan komma på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.