Äventyrspark på Umedalen

Under dagen tar tekniska nämnden beslut om gatuprogram för 2014. En av de viktigaste satsningarna blir att börjar projekteringen och bygget av en äventyrspark på Umedalen. Nämnden har själv skramlat ihop två miljoner kronor i investeringsmedel för parken att kunna göra den här satsningen och vi socialdemokrater är utomordentligt glada att nu kunna påbörja en konkretisering av arbetet.

Ursprunget till den här Äventyrsparken kommer från Backens socialdemokratiska förening som 2011 väckte tankarna i en motion till Umeå arbetarekommun. Vi har förankrat detta hos tjänstemän och övriga politiska partier och genom medborgardialog fått fram synpunkter från umedalsborna hur man ser på detta.

Kommunen har idagsläget två äventyrsparker, Tomtebo och Ersboda. Ytterligare en är tänkt centralt vid Hedlunda. Med en äventyrspark på Umedalen samt den nygjorda lekparken körbärsdalen på Teg börjar Umeå nu få högkvalitativa lekparker geografiskt spridda i staden.

Äventyrsparken på Umedalen kommer att byggas i etapper. Placeringen blir vid Musköten och kommer också kräva nära samarbete med övriga delar i kommunen och Umedalens IF för att skapa en attraktiv miljö i anslutning till parken.

Sen är det naturligtvis så att det samtidigt pågår en översyn av vilka lekparker som ska finnas kvar utifrån nämndens sparbeting. Hur det blir är till syvende och sidst en fråga om driftsbudget och ramtilldelning och något budgetfullmäktige avgör för kommande år. Det står dock inte i motsatsförhållande mot det faktum att fler ”häftiga” lekparker spridda i staden är den utveckling vi måste gå mot. Inte minst för att ge alla barn oavsett föräldrars inkomst rätt till en fin närmiljö.

Sen slutligen en kommentar till gårdagens stora nyhet. jag ser att Peder Westerberg(fp) också anser att Rådhustorget bör byggas om 2015. Klokt av Peder och nu hoppas jag fler ledamöter än socialdemokraterna och Folkpartiet i budgetberedningen träder fram och tar ansvar för stråket från älven upp till järnvägstorget. Vart är Anders Ågren(m) exempelvis, har han tappat talförmågan? Även om det innebär en tung investering nästa år så är det ärligt talat korkat att låta detta vänta till 2017.

3 kommentarer

  1. Ann-Kristin Halldal

    Om kommunen orkar behålla befintliga lekplatser i närområden kan det vara OK med att öka driftskostnaderna. Det vore en stor kapitalförstöring att riva dessa befintliga lekplatser, vissa helt nyrenoverade. Ni uppmanas finna medel för att klara driften av dessa lekplatser, som nås med en promenad från bostaden, tillsammans med de små barnen. Äventyrsparker skapar resor, inte alla med kollektivtrafik!

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Ja riktigt, vi tittar på det och avvaktar nu budgetbeslut för 2015 samt hur besparingarna slår. Vi har en del frågetecken på intälktssidan som gör att vi måste följa detta noga.

      • Urban Bengtson

        Men när följer Tekniska nämnden noga upp den skarpa kritik Gator och parker hade så länge detaljplanearbetet fick pågå för Nannabadplanerna? Har du läst kritiken, och även mellan raderna?

        Nu med vuxencykelolycka efter Skolgatan, vad ska då inte bli med tusentals ungdomar veckovis under sommarhalvåret, särskilt de som cyklar Kungsgatan och svänger in på bussgatan/V:a Kyrkogatan och över Skolgatan till Nannabad, samt Nygatan västerifrån förbi en Vasagatan som har mycket busstrafik samt sedan korsa in- utfart till P-huset innan badhuvudentré.

        Barnkonventionen har tydliga krav för trygga och säkra till- och från aktivitetsanläggningar för barn och ungdomar, men inget av detta är utrett då detaljolanearbetet avbröts för att slippa allmänhetens insyn och expertiskritik, varför 1948 års stadsplan använts och begränsat till kritik från grannar, som om ett Nannabad bara var till för dom.

        Detta är bråttom för TN att gå på djupet med detta för att undvika att Nannabadbygget fullföljs. Annars väntar 50 år av 100 000-tals besökare varje år som ska passera dessa trafikbarriärer till och från badhusentréer, och säkerligen fler tillbud, olyckor, t o m av allvarligaste slaget. Men värst nu är att det INTE finns någon utredning som behandlat dessa problem/risker och hur ska Umeå kommun och ansvariga badbolagspolitiker svara vid frågor om varför inga utredningar.

        All turbulens och hit-och-dit med Apberget, hundlatriner och nu lekparker visar på samma mönster av utredningar och bristfälligt gjorda sådana, eller som för Nannabad inget gjort. Ändå har Gator och parker, faktiskt, på tjänstemannanivå, markerat i ett fall så tydligt att det kan tolkas som ett underkännande och det redan för ett par år sedan. Men vad vet ni politiker i TN om den kritiken? Det önskar jag, och säkert umebor i gemen också. Snarast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se