Frågor och svar om Apberget

Igår antog tekniska nämnden principer för Rådhusesplanadens utformning. Jag ser att media vinklar detta lite olika och vill därför passa på att ge en enkel beskrivning av vad beslutet innebär.

Vilket beslut har tekniska nämnden antagit på sitt sammanträde?

Tekniska nämnden har efter en lång dialogprocess med 800 synpunkter antagit principer som ska ligga till grund för utformningen av Rådhusesplanaden. Det gjordes på sammanträdet torsdag den 20 mars.

Hur kommer utformningen att bli?

Den är inte klart utan nu kommer tjänstemännen arbeta fram skisser på första delen av Rådhusesplanaden närmast torget samt mer schematiskt övriga delen av esplanaden och presentera dessa för nämnden. Viktiga delar är att nämnden anser att området ska vara grönt, lätt att ta sig in i för att underlätta trygghet samt på sikt bilfritt. Den som besökte Rådhusesplanaden under kulturhuvudstadsinvigningen kanske kan få en bild av vilket levande stråk detta kan bli för umeborna.

Har socialdemokraterna tillfört något till principerna?

Ja. Vi har noga läst resultatet från medborgardialogen och lagt till punkter. Vid nämndens sammanträde i februari återremitterade vi ärendet för att titta på en utformning av talartribunen. Men vi har lagt till yrkanden om utställningsytor för allmänhet och föreningar, skärpt skrivningarna kring bilfri esplanad samt lagt till att trygghetsaspekten ska särskilt beaktas då en lummig utformning kan upplevas otrygg. Vid nämndens sammanträde i mars så skärpte vi ytterligare skrivningen kring trygghet tillsammans med (v) och de borgerliga partierna då det är särskilt viktigt inte minst för kvinnor att man vågar vistas i esplanaden även nattetid. Det innebär att det måste vara lätt att ta sig in och ur esplanaden och att det finns bra belysning för parkmiljö.

Vad blev beslutet om Apberget?

Efter omröstning så hänsköts Apbergets framtid till ombyggnationen av Rådhustorget. Vänsterpartiet ville återuppbygga Apberget på samma sätt. Socialdemokraterna yrkade på att Apberget ska ingå i ombyggnationen av  Rådhsutorget. Röstsiffrorna blev 9-1 då de fyra borgerliga partierna valde att stödja (s) och Miljöpartiet var frånvarande.

Varför vill ni avgöra Apbergets framtid i samband med torget?

Socialdemokraterna i tekniska nämnden var liksom övriga partier helt inställda under 2013 på att behandla Apberget i samband med Rådhustorgets omvandling. Men i samband med ledningsarbetena i september 2013 tog en enig nämnd beslutet att Apbergets framtid skulle behandlas i medborgardialogen om Rådhusesplanaden. När vi så sammanfattade dialogen kom vi till slutsatsen att den demokratiska mötesplatsen behövs, plats att sitta i solen måste finnas och att detta ska kombineras med en öppenhet in i esplanaden. Vi yrkade på att dessa parametrar ska finnas med på platsen vid sammanträdet i februari i tekniska nämnden och fick stöd för detta med röstsiffrorna 10-1. Utifrån förutsättningarna var det ett riktigt beslut.

Men när vi så tittar på lösning för detta så blir vi inte nöjda. En komplikation är att höjden på en plats för tal, uppträdanden osv kräver en ganska lång ramp för att möjliggöra tillgänglighet. Denna behöver vara på 20 meter samt viloplatåer som då ska byggas till. Faktum är att Apberget som det stod tidigare inte hade tillräckligt lång ramp för att motsvara dagens krav. Vi ser ett problem hur detta riskerar att inte bli tillräckligt bra tillsammans, varken för att ha platser i solen, ett mer levande, öppet grönstråk eller åstadkomma en tillräcklig höjd att hålla tal från. När vi kom till den slutsatsen så återstår att gå tillbaka till grundtanken vilket är det enda vettiga; att Apbergets framtid ska ses över i samband med Rådhustorget.

Finns det pengar att bygga om torget?

Investeringsmedel för ombyggnation om Rådhustorget finns avsatt 2017. Vi är överens i partiet med våra kommunalråd att vid budgetfullmäktige i juni yrka på att detta tidigareläggs till 2015. Ett problem för tekniska nämnden är att Rådhustorget flera gånger skjutits på i kommunens investeringsbudget. Det är dags att vi lägger tillbaka den i anslutning till rådhusesplanadens ombyggnad.

Vad blir fördelarna med att Apbergets framtid avgörs i samband med Rådhustorget?

Rådhusesplanaden byggs öppen in mot torget och att vi vinner ett centralt grönstråk som kan utvecklas till något riktigt bra för umeborna. Dessutom ger det möjlighet att göra om torget utifrån en helhet(inklusive Apbergets funktioner). En ombyggnation av Rådhustorget är mycket angelägen inte minst för att öka framkomligheten till nya stadsbiblioteket i kulturväven som är blockerat idag av gradänger, cyklar, standing man, glashuset etc. Detta behöver ses som en helhet.

Så kommer Apberget uppstå nu då på torget?

Utformningen av den platsen kommer att avgöras i och med att programhandlingen för Rådhustorget tas fram och vi ser hur helheten blir. Något mer går inte att säga idag. Den socialdemokratiska gruppen vill dock vara väldigt tydliga med att en plats för tal, uppträdanden och så vidare självklart måste finnas. Något vi sagt hela tiden medan vi inte varit säkra på utformning.

Vad händer fram till 2015?

En temporär lösning ska ordnas så snart som möjligt så folk kan hålla appeller och tal utan att behöva stå på gamla pallar eller pappkartonger. Det är inte värdigt en stad som Umeå. Att vi är en stad som manifesterar publikt mot nazism, rasism och för människovärdet är det finaste vi har och det ska finnas förutsättningar för det.

Vad händer om budgetfullmäktige tar något annat beslut om att tidigarelägga Rådhustorget till 2015?

Då faller ansvaret tungt på de partier som tar ett annat beslut, prrecis som ansvaret nu faller tungt på (v) som inte vill öppna upp rådhusesplanadens ”döda” grönområde för umeborna genom sitt beslut. Folkpartiets gruppledare Peder Westerberg har signalerat att hans parti stödjer Socialdemokraternas ståndpunkt. Nu måste övriga partiers gruppledare och ledamöter i budgetberedningen ta ställning till om man vill stödja oss i detta. Vi vet att vi har ett stöd med 9-1 i tekniska nämnden för detta.

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se